JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enighet i EU:

Her er de nye EU-reglene for lastebilsjåfører som kjører på kryss og tvers i Europa

EU har etter flere års tautrekking blitt enige om nye regler for godstransport på vei.
EU har etter flere års tautrekking blitt enige om nye regler for godstransport på vei.

EU har etter flere års tautrekking blitt enige om nye regler for godstransport på vei.

Kai Hovden

Saken oppsummert

roy@lomedia.no

– Bedre enn fryktet, men ikke så bra som håpet, sier Fellesforbundet.

I flere år har det vært kamp om transportreglene i Europa skule liberaliseres ytterligere eller strammes inn. Internt i EU har kampen stått mellom øst og vest, der førstnevnte har ønsket en ytterligere liberalisering av regelverket for å sikre deres lastebilsjåfører enklere tilgang på arbeid i Vest-Europa.

De vesteuropeiske landene – med støtte fra Norge – har ønsket strengere regler, for å beskytte egen transpornæring.

p

Nå har EUs transportministre, Europarådet og EU-parlamentet blitt enige gjennom såkalte trilogforhandlinger, der de tre partene har diskutert seg fram til en felles løsning. Denne løsningen skal nå formaliseres gjennom et vedtak i EU-parlamentet før de nye reglene trer i kraft.

Det er ventet at et slikt vedtak kan komme til våren, mens innføringen trolig vil skje i siste halvdel av 2021.

Dette er de nye reglene:

• Man skal fremdeles beregne ukehvil etter en beregningsperiode på to uker. Ukehvilen kan ikke tas i kjøretøyet.
• Sjåføren skal returnere hjem hver tredje uke.
• Smart-tachograf (fartsskriver) skal innføres i alle tunge lastebiler innen utgangen av 2025, og senest et halv år senere skal alle varebiler over 2,5 tonn som driver med godstransport, også ha det.
• Innenlands transport foretatt av utenlandske transportører (kabotasje) blir som nå begrenset til maksimalt tre oppdrag i løpet av sju dager, men du må ut av landet i fire dager før nye kabotasjeoppdrag kan gjøres i det samme landet. Nytt er også at varebiler over 3,5 tonn som frakter gods blir omfattet av kabotasjeregelverket.
• Minst hver åttende uke, må kjøretøyet tilbake til landet selskapet er etablert.
• Sjåførene skal ha lønn og arbeidsvilkår som er gjeldende i det landet de kjører i fra dag én. Unntatt er turer som starter og ender i opprinnelseslandet.

Kunne vært bedre - og verre

I Fellesforbundet er man avventende til å kommentere detaljene i et som har lekket ut. Årsaken er at det ikke har kommet noe offiselt dokument fra EU ennå.

p

– Med forbehold om at jeg ikke har sett de endelige papirene så er dette bedre enn frykta, men ikke så bra som vi håpet på, sier forbundssekretær Dag-Einar Sivertsen.

Saken fortsetter under bildet.

– Det er bra at godstransport med varebiler blir omfattet av regelverket. Det har vi kjempet for lenge, sier Dag-Einar Sivertsen i Fellesforbundet.

– Det er bra at godstransport med varebiler blir omfattet av regelverket. Det har vi kjempet for lenge, sier Dag-Einar Sivertsen i Fellesforbundet.

Håvard Sæbø

Spesielt er det hva som menes med at sjåførene skal returnere hjem hver tredje uke, han er usikker på.

– Det virker som fortolkningene spriker, men det kan se ut som at hjem også kan defineres som basen til bedriften. Dermed kan hjem være en base i Sverige, ikke i Bulgaria eller Romania som sjåføren er fra. Hvis det er riktig, får vi en stor utfordring, påpeker han.

p

Da er han langt mer fornøyd med at sjåførene skal få lønns- og arbeidsvilkår i det landet de kjører i fra dag én, og at varebiltransport blir inkludert i regelverket.

– Dette er skritt i riktig retning, og vi har jobbet hardt for at hele næringa skal være omfattet av regelverket, sier Sivertsen.

Han er også glad for at det blir krav om smart-tachograf som registrerer bilenes bevegelser fra 2025 og 2026.

– Det er ingen tvil om at smart-tachografen vil gjøre det enklere å kontrollere at regelverket blir fulgt, sier han, og håper at sluttdokumentet fra EU i hvert fall ikke er verre enn de signalene som er kommet.

– Vi får bare krysse fingrene, for det vil bli vanskelig å endre dette nå, etter at partene har holdt på med veipakka i flere år, avslutter Dag-Einar Sivertsen.

Warning