JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Presidentvalget i USA

Derfor elsker fagbevegelsen Tim Walz

Visepresidentkandidaten er svært populær blant landets fagbevegelse. I hans egen delstat Minnesota, er flere arbeidervennlige reformer på trappene.
Tim Walz har vært guvernør i Minnesota siden 2018. Delstaten har lang tradisjon for fagorganisering. USAs fagbevegelse omfavner nå Walz som Kamala Harris' visepresidentkandidat.

Tim Walz har vært guvernør i Minnesota siden 2018. Delstaten har lang tradisjon for fagorganisering. USAs fagbevegelse omfavner nå Walz som Kamala Harris' visepresidentkandidat.

Julia Nikhinson / AP / NTB

anne.siri@lomedia.no

USAs fagbevegelse kunne trolig ikke vært mer fornøyd med Kamala Harris' valg av visepresidentkandidat til valget 5. november.

Fagorganisering har en lang og sterk historie i Minnesota, hvor Tim Walz har vært delstatsguvernør siden 2018. Selv er han kjent for å snakke arbeidende amerikaneres sak.

Før han gikk inn i politikken hadde Walz en militær karriere, han jobbet lenge som skolelærer og har vært trener for et lokalt fotballag.

Rettigheter til de mest sårbare arbeiderne

National Public Radio (NPR) ramser i en artikkel opp fire viktige grunner til at fagbevegelsen nå omfavner Tim Walz.

1. Som lærer var Walz medlem av The National Education Association. Det er USAs største fagforening, med tre millioner medlemmer.

2. Ansatte i delstaten Minnesota får nå betalte sykedager som de kan bruke på seg selv eller et familiemedlem. Fra og med 1. januar i år tjener de én time betalt sykefravær for hver 30 timer de har jobbet.

Innen 2026 skal de som ikke kan jobbe på grunn av alvorlige helseutfordringer, ha krav på et betalt permisjonsprogram som gir dem delvis lønn samtidig som de har jobbeskyttelse. Dette gjelder også dem som pleier et sykt familiemedlem.

Disse nye lovene er ifølge NPR særlig laget for lavt betalte ansatte med få eller ingen rettigheter fra før.

3. Minnesota har som første delstat vedtatt minimumslønn for sjåfører av taxitjenestene Uber og Lyft. Walz undertegnet lovforslaget som ifølge NPR møtte stor motstand hos de nevnte selskapene.

En ny lov skal også beskytte ansatte i selskaper som Amazon mot skader på arbeidsplassen, og sørge for at de får pausene de skal ha.

I Minnesota ble det i 2023 nedsatt et trepartsstyre som skal se på arbeidshverdagen til ansatte ved sykehjem. Ansatte her er ifølge NPR blant de lavest betalte i landet. Styret har allerede nå foreslått en betydelig lønnsøkning.

4. Som i flere delstater, kan heller ikke arbeidsgivere i Minnesota lenger kreve at ansatte skal underskrive på en avtale som hindrer dem fra å gå til en konkurrerende bedrift for en periode, eller starte egen bedrift. Kritikere av denne typen avtaler mener at de bidrar til å presse ned lønningene og kvele innovasjon.

Omtales som en helt

Å vinne kampen om arbeidernes stemmer, sees på som nøkkelen til å vinne Det hvite hus i november, skriver nettstedet Aixos.

Sånn sett har Kamala Harris valgt riktig person som sin visepresidentkandidat. Fagforeningsledere og de som er opptatt av arbeideres rettigheter, jubler over valget. Det samme gjør tilhengere av familiepolitikk i form av betalt foreldrepermisjon og barnepass.

Det tok ifølge Aixos noe tid før den store organisasjonen for bilarbeidere ga sin støtte til Harris som presidentkandidat. Men United Auto Workers (UAW) omfavnet Tim Walz tvert hans kandidatur ble kjent. UAW mener Walz generelt «leverer» til amerikansk arbeiderklasse, samtidig som han støttet dem gjennom en halvannen måneds storstreik i fjor høst.

Den største fagforeningen for offentlige ansatte, AFSCME, omtaler Walz som en «arbeidsmester». Stålarbeiderforbundet uttaler at Harris ikke kunne ha valgt en sterkere forkjemper for arbeidere som sin kandidat, skriver Aixos.

Må kjempe for arbeiderstemmene

Tidligere har Demokratene tatt stemmene fra fagforeningsfolk for gitt, ifølge en annen artikkel av Aixos.

I 2012 stemte 66 prosent med fagforeningsbakgrunn for Barack Obama.

Deretter gikk det nedover, for i 2016 stemte bare 53 prosent av fagbevegelsens medlemmer på Hillary Clinton.

I 2020 gikk det litt bedre, da 60 prosent av fagbevegelsens stemmer gikk til Joe Biden. Han har også gjort til en sak at Demokratene skal vinne disse stemmene tilbake.

Så spørs det hva som skjer den 5. november.

Warning
Annonse
Annonse