ITUC-lederen
Verdens mektigste fagforeningsleder om Trump, Musk og spenningene i verden
Aldri før har fagbevegelsen vært viktigere som motvekt til angrep på demokratiske verdier, mener ITUC-leder Luc Triangle. Denne uka besøker han Oslo.
GLOBAL LEDER: Luc Triangle, generalsekretæren i International Trade Union Confederation, representerer 220 millioner arbeidstakere over hele verden.
Jan-Erik Østlie
nina.hanssen@lomedia.no
Som leder av den internasjonale fagbevegelsen, er Luc Triangle en av verdens mektigste.
Men i lobbyen på hotellet i Oslo er det ingen som legger merke til den hvithårede mannen i slutten av femtiåra.
Generalsekretæren i International Trade Union Confederation (ITUC) er født i Leuven i Belgia og har holdt fagforeningsengasjementet siden 1982.
Luc Triangle
Ble generalsekretær i International Trade Union Confederation i 2023.
Han har lang bakgrunn fra fagbevegelsen og har blant annet vært generalsekretær i Industry All i Europa.
Denne uka er han i Norge for å delta på en felleskonferanse arrangert av LO, Unio og YS med tema «Fagbevegelse og demokrati».
Konferansen samler menneskerettighetsaktivister og fagforeningsledere for å diskutere fagbevegelsens rolle i demokratiet.
Fagforeningsfiendtlige politikere
Triangle er opprørt over den negative utviklingen i USA, Argentina og andre steder der demokratisk valgte ledere vedtar politikk som undergraver arbeidstakeres rettigheter.
– Demokratiet fungerte i USA. Det var et demokratisk valg. Men det vi ser, er at det første Trump gjør når han får makta, er å angripe demokratiske verdier som menneskerettigheter, kvinners rettigheter, arbeidstakerrettigheter, og ikke minst fagforeninger.
ITUC-sjefen mener det er lett å forstå hvorfor angrepet på fagforeninger kommer så raskt og umiddelbart.
– Fagforeninger, i deres øyne, representerer de største fiendene for deres visjon om hvordan samfunnet skal være.
– De har en helt annen agenda som handler om at verdens rikeste mennesker, milliardærene, skal få enda mer, sier han.
– Hva tenker du om Trump-administrasjonens kutt i USAID og fjerning av offentlige ansatte?
– Vi ser at dette har alvorlige konsekvenser globalt og rammer ansatte og den humanitære hjelpen, sier han.
Og fortsetter:
– Vi vet at AFL-CIO, den nordamerikanske fagbevegelsen, iverksetter juridiske tiltak mot kuttene, men også fagforeninger globalt rammes hardt, da mange er avhengige av prosjektfinansiering.
Skaper maktvakuum
Triangle stiller seg undrende til tankegangen, da han mener USAs tilbaketrekning skaper et maktvakuum.
– Land som Kina og Saudi-Arabia står sikkert allerede klare til å fylle tomrommet med egne agendaer. Det betyr at USA mister innflytelse og «soft power» globalt.
– For øyeblikket jobber våre kolleger i USAs fagbevegelse (AFL-CIO) med juridiske tiltak mot disse beslutningene, siden det er en amerikansk avgjørelse. Vi har hatt møter med lederen av for å diskutere hvordan vi kan gå videre. Men for øyeblikket er det lite vi kan gjøre for å få tilbake pengene eller finansiere alle prosjektene.
– Problemet er at det er vanskelig å påvirke en administrasjon som er så frakoblet vanlige verdier og sunn fornuft, sier han.
Jan-Erik Østlie
Tek-milliardærene skremmer
Triangle er dypt bekymret for den økende innflytelsen til teknologimilliardærer som Elon Musk, som utøver enorm makt uten demokratisk forankring.
– Vi ser nå at disse store teknologimilliardærene trer fram på den offentlige scenen, uten å være demokratisk valgte. De tar i realiteten over politikken, og det er en svært farlig utvikling, sier han.
Videre mener han at vi kan velge en ny president eller statsminister, men vi kan ikke gjenvelge disse folkene. Og makten deres er ikke bare politisk, den er også teknologisk.
– Aldri før har fagbevegelsen vært viktigere som motvekt til angrep på demokratiske verdier og aldri før har det vært viktig at vi jobber sammen, sier han.
Jan-Erik Østlie
Triangle har en glødende tro på at fagbevegelsen er en sterk motvekt til antidemokratiske krefter.
Han er glad i Norge og norsk arbeiderbevegelse og har vært her mange ganger tidligere.
Han var også en nær venn av tidligere LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Til sommeren skal han til Lofoten.
Den uformelle sektoren
ITUC organiserer over 220 millioner arbeidstakere i 170 land, som alle har forskjellige utfordringer. Triangle kjenner på ansvaret, men sier det kan være utfordrende.
– Mens nordiske land har sterke systemer for sosial beskyttelse og rettigheter, mangler dette i store deler av verden, sier han.
Han nevner blant annet at den uformelle sektoren utgjør over 60 prosent av verdens arbeidsstyrke.
– Dette er mennesker som arbeider uten noen regulering, sosial beskyttelse eller arbeidsrettigheter. Det er vanskelig å jobbe for å sikre anstendige arbeidsforhold og sosial rettferdighet da det krever global innsats og samarbeid mellom myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstakere, sier han.
Plattformøkonomien utfordrer
Plattformøkonomien utfordrer mange områder fordi den ofte opererer uten klare regler.
– Hvordan adresserer ITUC dette med plattformøkonomien globalt, spesielt i regioner uten reguleringer som EU-direktiver og norsk lov?
– ITUC arbeider globalt med andre organisasjoner som ILO for å møte disse utfordringene, ved å fremme globale standarder for plattformarbeid. Målet er å få på plass en konvensjon innen neste år. Vi driver også lobbyvirksomhet mot regjeringer for å få støtte, og vi vet at også noen arbeidsgiverorganisasjoner er villige til å gå den veien.
Han forteller at de fleste av arbeidsgiverne mener en anbefaling er nok, men at det er et mye svakere juridisk instrument innenfor ILO-rammeverket enn en konvensjon.
ITUC vil kjempe for en konvensjon, og håper dette blir tema på neste arbeidskonferanse i ILO i juni.
Rettighets-indeksen: Dette er verdens ti verste land for arbeidere
Krig påvirker alle
Hvert år utgir ITUC en Global Rights Index som forteller om tilstanden for arbeidsfolk verden over.
I siste rapport står det mye om virkningen av konflikter og krig.
Ifølge Triangle har FN rapportert at det nå pågår 59 kriger og væpnede konflikter, men ITUC prøver å unngå å ta stilling her.
– Vi må ikke la krig eller politikere splitte oss. ITUC må ta et steg opp, heve oss over det, og fokusere på vår felles agenda. For i enhver krig er det arbeiderne som betaler prisen. Det er vanlige mennesker som betaler prisen, ikke eliten, ikke oligarkene, sier han.
– Vi har en klar agenda om å beskytte arbeidstakeres rettigheter og fremme sosial rettferdighet, men for oss er det også viktig å snakke med alle. Det er når ingen snakker sammen lenger at situasjonen eskalerer, sier han.
Triangle har i løpet av det siste året besøkt medlemmer både i Ukraina, på Vestbredden og i Israel for å prøve å forstå de underliggende problemene.
Brobygger
Triangle erkjenner at de i ITUC har lagt bak seg to turbulente år, der blant annet forgjengeren måtte gå. Siden han overtok ledertrøya, har han vært opptatt av å fremme samarbeid.
– Som generalsekretær er du en ingeniør, og du er nødt til å bygge broer. Dette innebærer åpen kommunikasjon, transparens og lojalitet til våre verdier og felles prinsipper, sier han.
Han berømmer norske og nordiske fagforeningsledere for å bidra aktivt i ITUC.
– Jeg har fulgt nøye med på norsk fagbevegelse i 25 år. Når deres tillitsvalgte tar ordet, er de tydelige. Og hvis de ikke mener noe om en sak, forholder de seg i ro. De spiller en viktig rolle i vår organisasjon, ikke bare fordi norsk fagbevegelse er blant de viktigste økonomiske bidragsyterne, men også på grunn av prinsippene dere kjemper for. Fortsett med det, er hans oppfordring.
Stå samlet
Etter at han har vært i Norge, reiser han til Washington D.C. for å ha møter med Verdensbanken og Det Internasjonale Pengefondet.
Og da skal han også fortsette dialogen med lederen av den amerikanske fagbevegelsen om søksmålene de har i forbindelse med alle offentlige ansatte som mistet jobben over natta.
Til tross for utfordringene i verden er han fortsatt optimistisk med tanke på den sterke kraften i fagbevegelsen.
– Nå gjelder det mer enn før. Hvis vi alle står sammen, kan ingen stoppe oss, sier Luc Triangle.
![Warning](/neodirect/static/9/New elements 2024/Icons/warning.png)