Vil ha arbeidsplikt for sosialklienter
For første gang på 16 år økte antallet sosialhjelpsmottakere i fjor. Fremskrittspartiet mener den rødgrønne fattigdomssatsingen er mislykket.
Saken oppsummert
– Det er et alvorlig problem at vi har et system som ikke stiller krav. Vi burde ha nulltoleranse overfor passive sosialhjelpsmottakere under 30 år, sier Frps Robert Eriksson, leder i Stortingets arbeids– og sosialkomité.
Han beskriver regjeringens politikk som feilslått og mener økonomisk sosialhjelp bør følges av en arbeids- eller aktivitetsplikt.
– Da vil sosialhjelpsmottakerne bli stilt krav til, samtidig som de får være i aktivitet og skaffer seg nye kontakter. Målet er jo å få dem ut i det ordinære arbeidslivet, sier Eriksson til NTB.
– Alvorlig
I forrige uke la Statistisk sentralbyrå fram tall som viser at antallet sosialhjelpsmottakere økte med 8.000 til 117.700 i 2009. Fra 1993 til 2008 gikk tallet på sosialhjelpsmottakere ned år for år, fra 165.000 til litt over 109.000.
– Det er trist at tendensen nå har snudd og at økningen er så kraftig, sier Eriksson.
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) sier hun tar økningen i antallet sosialhjelpsmottakere veldig alvorlig.
– Vi vet at det er en sammenheng mellom økt arbeidsledighet og økning i antall sosialhjelpsmottakere. Derfor er tiltak som bidrar til lav arbeidsledighet viktig for å få flere ut av sosialhjelp, sier hun til NTB.
SVs Karin Andersen mener regjeringen fremdeles har en jobb å gjøre, men legger til at mange tiltak allerede er truffet og på sikt vil gi resultater.
– Dette gjelder blant annet satsingen på skole, barnehager og bedre oppfølging av dem som faller utenfor arbeidslivet. Vi har allerede endret skattesystemet, løftet minsteytelsene i folketrygden og innført en ny bostøtteordning, sier hun.
– Opprørt
SV-politikeren blir provosert av uttalelsene fra Frp, som hun mener fullstendig mangler troverdighet i denne saken.
– Jeg blir opprørt når Fremskrittspartiet våger å kritisere regjeringen for vår fattigdomssatsing. Faktum er at sosialtjenesteloven har hjemmel for å stille krav til sosialhjelpsmottakere. Dessuten innebærer jo kvalifiseringsprogrammet nettopp det Frp etterlyser, men dette tiltaket er noe partiet setter en strek over i hvert eneste budsjett. Det samme gjør Frp med utdanningsstønaden til enslige forsørgere, sier Andersen.
Seniorrådgiver Harald Tønseth i SSB sier til NTB at konjunktursvingninger som følge av finanskrisen er hovedårsaken til at antallet sosialhjelpsmottakere økte i fjor.
Men selv om antallet mottakere økte, gikk de gjennomsnittlige utbetalingene ned. Dette har sammenheng med at mange mottakere kombinerer sosialhjelp med andre støtteordninger, enten i form av trygd eller som ledd i det såkalte kvalifiseringsprogrammet. Dette programmet ble introdusert i 2007 for å forhindre at mennesker blir gående på sosialhjelp i årevis.
Kritisk
– Vi må skaffe til veie mer penger til denne ordningen. Bare hos Nav i Kongsvinger trenger man dobbelt så mye som de får til kvalifiseringsprogrammet, sier SVs Karin Andersen, som denne uka har sommerjobb nettopp hos Nav i Kongsvinger.
Den mangeårige SV-representanten har til tider vært kritisk til egen regjerings fattigdomssatsing, og unnslår seg heller ikke nå for å komme med råd om hva som må gjøres.
– Vi må gi den enkelte bedre oppfølging, bygge flere billige boliger, styrke barnevernet og heve minstesatsene for sosialhjelp. Ingen blir frisk og i jobb av å ikke få endene til å møtes, sier hun. (ANB–NTB)


Nå: 0 stillingsannonser