Vil returnere Gaza-flyktninger
UDI åpner for å returnere palestinske flyktninger til Gazastripen, i strid med FNs anbefaling.
Saken oppsummert
Hittil har Norge fulgt FN og gitt opphold til alle palestinske flykninger. Det er nye retningslinjer som gjør at Utlendingsdirektoratet (UDI) åpner for å tvangsreturnere asylsøkere til Gazastripen så snart grensene fra Egypt og Israel blir åpnet igjen.
– UDI foreslår at behovet for beskyttelse for palestinere fra Vestbredden og Gaza fra nå av skal vurderes individuelt. Frem til nå fikk denne gruppen asylsøkere automatisk opphold i Norge hvis de kunne dokumentere identitet, sier kommunikasjonsrådgiver Agnieszka Bryn i Utlendingsdirektoratet til NTB.
Ulik praksis
UDI viser til at Sverige følger en slik praksis.
– Vi ønsker at norsk praksis skal samsvare med praksis i andre sammenlignbare land. En gjennomgang viser at norsk praksis ikke er sammenfallende med den som blant annet føres i Sverige, sier avdelingsdirektør Hanne Jendal i UDI i en pressemelding.
Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT har imidlertid alle asylsøkere fra Gazastripen fått midlertidig opphold i Sverige fram til 1. november. Det besluttet det svenske Migrationsverket i januar.
– Det stemmer nok at Sverige har gitt midlertidig oppholdstillatelse til palestinske flyktninger, men den generelle praksisen er mer liberal i Norge enn i Sverige, sier Bryn.
– Dårlig argument
Men FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) mener UDIs argument er dårlig.
– Alle land er selv ansvarlig for å leve opp til sine internasjonale forpliktelser, sier pressetalskvinne Hanne Mathisen i UNHCR til NRK.
FN anbefaler at alle palestinere får beskyttelse. Også FN-sambandets generalsekretær, Kari Solholm, reagerer på at UDI ikke lenger skal følge anbefalingene. Hun er spesielt kritisk til at UDI i sin begrunnelse argumenterer med at UNHCR ikke har endret sin anbefaling siden 2000, og at de selv var i området ved starten av 2008.
– Mye har skjedd siden 2008, blant annet en krig med over 1400 drepte i Gaza. Det er ikke forsvarlig å sende flyktningene tilbake til Gaza og Vestbredden, sier Solholm i en pressemelding.
Må godkjennes
UDI mener imidlertid at de har god kjennskap til situasjonen i området, og understreker samtidig at mange fortsatt vil få beskyttelse.
– Vi har god kjennskap til utsatte grupper, sikkerhet og den humanitære situasjonen. Mange palestinske asylsøkere vil fremdeles kvalifisere til å få ulike oppholdstillatelser i Norge, men fra nå av vil vi at grunnlag for beskyttelse skal vurderes konkret i hver enkel sak, sier Jendal i UDI.
De nye retningslinjene må godkjennes av Arbeids- og inkluderingsdepartementet før UDI kan endre praksisen. (ANB-NTB)


Nå: 0 stillingsannonser