Vilje av stål
Det skulle sterk vilje til å bygge Bergensbanen tvers over fjellet for 100 år siden. Ingenting stoppet anleggsarbeidere, planleggere eller politikere den gangen.
stig.christensen@lomedia.no
Ett statsbudsjett ble brukt og på det meste var 2000 anleggsarbeider i sving på en gang. Totalt i hele byggeperioden på 15 år deltok 15 000 personer i arbeidet. Fredag 27. november er det 100 år siden banen ble høytidelig åpnet av Kong Haakon. «Vår tids storverk», sa han, med god grunn.
Bergensbanen blir ofte brukt som et eksempel på hva slags enorme løft en fattige nasjon kan være i stand til å ta, bare viljen er sterk nok. Selvsagt var det store diskusjoner, men det ble ikke med prat og utredninger. Man satte i gang, og verken fjell, store snømengder eller storm i kastene kunne stanse arbeidet, som startet i 1894.
Den lange strekningen mellom Oslo og Bergen ble bygd i flere etapper. Utbyggerne møtte på mange vansker under veis, men med en enorm vilje til å fullføre prosjektet, løste man problemene etter tur. I 1908 var det så store snømengder at arbeidet gikk i stå. Da reiste to norske ingeniører til USA for å studere noen enorme, roterende snøploger de hadde der borte. I stedet for å kjøpe slike ploger fra USA, bygde man dem her hjemme på grunnlag av observasjoner fra de to ingeniørene, som Klassekampen skrev fredag. «Industrispionasje» ville det vel bli kalt i dag. Den gangen lot det seg gjøre.
En del av Rallarveien fra Finse ligger i stor grad slik den ble bygd som anleggsvei for 100 år siden. Nå er det en populær sykkelvei om sommeren. Det ble gjort grundig arbeid den gangen, og steinbruer står fortsatt like urokkelige som da de ble bygd, pent tilpasset naturen. Det var ingeniørkunst, bygge- og sprengningsteknikk som lå langt fremme til den tiden å være. Som en konduktør sa til LO-Aktuelt da vi tok banen nylig: «Det er utrolig hva de fikk til den gangen».
Men det kostet. Jernbanehistorikere regner med at 60 liv gikk tapt i arbeidet. Dette skjedde over en periode med anslagsvis 2,5 millioner dagsverk. Hvor mange skader og arbeidsulykker som oppsto gjennom de 15 årene arbeidet pågikk kan vi bare gjette oss til. Det var så som så med registreringen den gangen. Det var heller ikke noe HMS-apparat som kunne forebygge. Det var mye bygdeungdom som tok håndverkerutdanning som bygde banen, men også rallare, ikke minst fra Sverige, men også Italia. Og den gangen, som nå, var utenlandske arbeidskraft billigere.
Over halvparten av alt gods til Bergen kommer med Bergensbanen. Hvis banen står, slår det umiddelbart ut på tilbudet i butikkene. Men i løpet av de 100 årene (eller 1200 månedene) banen har holdt det gående, har den bare vært ute av drift i to – tre måneder. Toget frakter 700 000 personer over fjellet i løpet av et år, og Bergensbanen står på en liste over de 20 mest attraktive jernbanestrekningene i verden. Det er bare å ta av seg hatten og takke de som bygde Bergensbanen, en togstrekning vi som lever i dag fortsatt har stor glede av.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen