– De glemmer pasientene
Alle sykehusskandalene skyldes at helsevesenet kun tenker på økonomisk styring, sier Bent Høie (H).
Siden nyttår har feiloperasjoner, triksing med journaler, rot i datasystemene og graverende mangel på kompetanse blitt avdekket i helsesektoren. Fredag ble det kjent at Stavanger universitetssjukehus (SUS) mangler dokumentasjon på utsendelse av brev til minst 92 fastleger og pasienter.
– Disse hendelsene må ikke oppfattes som enkeltepisoder. De er symptomer på en generell systemsvikt i helsevesenet vårt. Vi har konsentrert oss for ensidig om økonomisk styring og ikke like mye om pasientsikkerhet og kvalitet på behandling, sier leder for helse- og omsorgskomiteen på Stortinget Bent Høie (H) til NTB.
Ansvar på toppen
Høie mener ansvaret for alle sykehusskandalene ligger helt på toppen, hos helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og ledelsen i departementet hennes.
– Systemene er rett og slett ikke gode nok når de ikke fanger opp at enkeltpersoner gjør feil. Slik det er nå avhenger behandlingen pasienter får av hvem de møter på vakt når de legges inn, sier Høie.
Politisk rådgiver Tord Dale i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) er ikke enig:
– Ved flere av disse sykehusene har det jo vært gode rutiner og gode system. Når det skjer brudd på disse rutinene, er det et ledelsesansvar ved den enkelte avdeling, ved det enkelte sykehus og enkelte helseforetak. I siste instans har Helse- og omsorgsdepartementet et overordnet ansvar, og vi har tatt disse hendelsene svært alvorlig, sier Dale.
Tok grep ved SUS
Tidlig i sommer oppdaget Helse Bergen at over 1.600 brev ikke var sendt ut etter omleggingen til det nye elektroniske pasientjournalsystemet DIPS i april. Helse Stavanger, som har samme system siden november 2008, gjorde da raskt en gjennomgang som viste lignende problem hos dem.
– Det kan hende brevene er gått ut, men vi mangler dokumentasjon. For sikkerhets skyld har vi sendt alle brevene om igjen. Det dreier seg for eksempel om informasjon etter behandling i poliklinikker og brev om nye timeavtaler til pasientene. Så langt er det ingenting som tyder på at noen av pasientene har lidd overlast som følge av dette, sier fungerende sykehusdirektør Sverre Uhlving ved SUS.
– Det som nå er skjedd skyldes en kombinasjon av brukerfeil og innføring av et nytt og komplisert system. Det viser at dette systemet må forenkles. Slik det er nå er det for lett å gjøre feil, sier Uhlving.
Åpenhet
Bent Høie er svært opptatt å få mer åpenhet om feilene som gjøres.
– I dag legges skylden raskt på enkeltpersoner som gjør feil. Det skaper en kultur for i størst mulig grad å dekke over feil for å redde sitt eget skinn. Vi må få mer åpenhet. Mennesker begår feil, men hvis vi snakker om det kan vi lære av feilene så de ikke skjer igjen, sier Høie, som nevner at Høyre og KrF går inn for å etablere en «havarikommisjon» for helsevesenet.
HOD har en annen taktikk.
– Vi har skjerpet sykehusenes varslingsplikt ved alvorlige hendelser, i en periode krever vi hyppigere rapportering fra sykehusene, vi har etablert en utrykningsgruppe som går inn og undersøker ved alvorlige hendelser. I 2011 vil vi gjennomføre en større kampanje for å bedre pasientsikkerheten på områder der vi vet det er særlig rom for forbedring. Denne regjeringen er opptatt av pasientsikkerhet og kvalitet i helsetjenesten, understreker Dale. (ANB-NTB)
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø
Mulig millionsum i vente for oljepionerene
Rolf Ringdal blir kanskje den siste lederen av Norsk Lokomotivmannsforbund. Et av forslagene på forbundets årsmøte er å endre forbundets navn til Norsk Lokomotivførerforbund.
Morten Hansen