– EUs CO2 kan lagres i Nordsjøen
Nordsjøen kan bli lagringsplass for CO2 fra hele EU. For Norge kan CO2-lagring bli en storindustri, mener oljeforsker.
Norge har fått gjennomslag for endringer i en internasjonal avtale som åpner for at CO2 kan eksporteres til andre land. Endringene i den såkalte London-protokollen ble vedtatt på et partsmøte i slutten av oktober, og legger til rette for at CO2 fra fangstanlegg i andre europeiske land kan lagres i norsk del av Nordsjøen.
Potensialet er enormt, mener Erik Lindeberg. Han er sjefsforsker ved SINTEF Petroleumsforskning, og har arbeidet med CO2-håndtering siden 1980-tallet. Han var blant de første i Norge som viste at CO2-lagring i tidligere olje- og gassfelt kunne bidra til å løse klimaproblemene.
– Nordsjøen har lagringsplass nok til å dekke hele EUs fossile æra, det vil si 300 år. Det som trengs av infrastruktur er ikke mer enn det vi har i dag for å transportere olje og gass fra Nordsjøen til kontinentet. Fem store rør mellom Nordsjøen og kontinentet er nok til å danne ryggraden i et slikt system.
Utsira
Lindeberg og hans kolleger har foretatt detaljstudier av den store Utsira-formasjonen, et 300 kilometer langt felt av porøs sandstein langs norskekysten. Utsira har siden 1996 vært brukt som lagringsplass for CO2 fra Sleipner-feltet.
– Detaljstudiene bekreftet stort sett tidligere anslag, og viste at det vil være mulig å lagre rundt 40 milliarder tonn CO2 over en periode på 300 år, sier Lindeberg.
Det tilsvarer 15 prosent av alle utslipp fra kraftproduksjon i Europa over det samme tidsrommet.
– Dersom en tar med hele Nordsjøen i anslagene, er det trolig plass til å lagre 500 milliarder tonn. Det er nok til alle utslipp fra kullkraftverk og andre store punktkilder i hele EU, sier Lindeberg.
Storindustri
For Norge kan CO2-lagring bli en storindustri, like viktig som petroleumsvirksomheten, mener han.
– Det er dyrt å fjerne CO2 fra utslippene. Dermed har sikker lagring stor verdi, sier Lindeberg, og presenterer følgende regnestykke: Prisen på fangst og lagring av CO2 vil trolig ligge rundt 400 kroner per tonn. Om 25 prosent av det er utgifter til transport og lagring, så vil Utsira-formasjonen alene representere en verdi på 4.000 milliarder kroner.
Lindeberg ser for seg en lagringsindustri som har mange fellestrekk med oljevirksomheten: leting etter egnede reservoarer, bygging av infrastruktur som rørledninger, boring av brønner for injeksjon og trykkontroll. I tillegg kommer langvarig overvåking og kontroll av reservoarene.
– Ifølge beregninger vi har gjort, vil det være nødvendig å lagre CO2 i flere tusen år for å unngå framtidige klimatrusler på grunn av lekkasjer, sier Lindeberg.
Dobbeltgevinst
Noen vil kanskje synes Norge har hatt vel mye flaks i det globale ressurslotteriet: Først har vi blitt rike på å tømme Nordsjøen for olje og gass. Så kan vi etterpå tjene gode penger på å fylle de samme oljefeltene med den fossile æraens avfallsprodukter.
– Det er en urettferdig verden. Akkurat det problemet kan vi ikke løse med CO2-lagring, konstaterer Lindeberg.
Han skal selv være til stede i København under klimamøtet i desember. Sammen med nordiske kolleger skal han forsøke å overbevise skeptikerne om at CO2-lagring i Nordsjøen er trygt - og dessuten en helt uunnværlig teknologi for å redusere faren for farlige, menneskeskapte klimaendringer.
Nødvendig
– Noen kritiserer fangst og lagring av CO2 fordi det tar oppmerksomheten vekk fra satsing på fornybar energi. Men vi får 80 prosent av energien fra fossile kilder. Skal vi nå målet om å begrense den globale temperaturøkningen til 2 grader, trenger vi betydelige reduksjoner allerede de neste tiårene. Da kommer vi ikke utenom fangst og lagring av CO2. Det stå for en så stor av de nødvendige utslippskuttene at det rolig danner referansepris for andre CO2-tiltak, mener han.
Det internasjonale energibyrået IEA mener at om lag 20 prosent av de nødvendige kuttene i verdens CO2-utslipp bør komme gjennom fangst og lagring av CO2. (ANB-NTB)
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Beate Oma Dahle / NTB