– Høyre imponerer
Valgforsker mener Høyre imponerer og at Miljøpartiet de Grønne ikke gjorde det bra nok under årets skolevalg. Les både nasjonale og fylkesvise resultater her!
bjorn.erik.dahl@anb.no
– Dette er virkelig imponerende bra av Høyre, som er en soleklar vinner. De har aldri vært i nærheten under tidligere skolevalg, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Høyre ble den store vinneren under årets skolevalg med 28,3 prosent av stemmene. Det er et historisk bra resultat og 12,1 prosentpoeng mer enn ved stortingsvalget i 2009.
– Se alle resultatene fra årets skolevalg, nasjonalt og fylkesvis og sammenlignet med 2009-tallene, nederst i saken!
– Vi har allerede blitt kåret til vinnerne av landsmøtet, og vi vil fortsette å være en premissleverandør for Høyres skolepolitikk med Høyre i regjering, sier Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy.
Han var nesten målløs da resultatene av årets skolevalg ble kunngjort tirsdag kveld.
– Vi hadde et mål om å bli størst, men at resultatet skulle bli så bra hadde ingen turt å drømme om, sier Sandøy til NTB.
– Dere er en historisk Unge Høyre-generasjon, sa Høyre-leder Erna Solberg til Unge Høyres valgvake.
– Les også: Mor viktigst for unge stemmer
Arbeiderpartiet er nest størst med 23,2 prosent oppslutning på landets skoler. Partiet holder med andre ord stand, med en oppslutning som er 0,2 prosentpoeng lavere enn ved forrige stortingsvalg. Med unntak av det spesielle skolevalget i 2011 har Arbeiderpartiet aldri vært på et så høyt nivå siden skolevalgene startet opp.
– Dette viser at mange ungdommer vil at Arbeiderpartiet skal fortsette i regjering og at de velger skole og velferd framfor skattekutt til Norges rikeste mennesker, sier AUF-leder Eskil Pedersen.
– Jeg er utrolig stolt over alle AUFerne som har vært i debatter og på valgtorg og drevet en fantastisk skolevalgkamp for Arbeiderpartiet og fått fram forskjellene på oss og Høyre og Frp. Dette resultatet tyder på at vi vil gjøre et svært godt valg 9. september, sier Pedersen.
– Les også: Dette hater ungdomspolitikerne
Frp fikk 15,6 prosent av stemmene og er tredje størst.
– Det har skjedd et skifte blant de unge fra Frp til Høyre. Historisk sett er dette et dårlig skolevalg for Frp, men den totale oppslutningen for de borgerlige er svært bra på grunn av Høyre, sier valgforsker Bergh.
De borgerlige partiene får 53,4 prosent oppslutning og ville med det fått 94 stortingsmandater. De rødgrønne ville bare fått 62 mandater.
Venstre fikk 6,6 prosent oppslutning, SV halverte sin oppslutning fra 2009 til 5,1 prosent, mens KrF fikk 2,9 prosent. Både Miljøpartiet de Grønne og Rødt, som det vært knyttet mye spenning til, fikk 3,7 prosent oppslutning. Piratpartiet fikk 4,3 prosent oppslutning, og Senterpartiet 4 prosent.
– Miljøpartiet de Grønne er spesielt interessant her. Jeg mener 3,7 prosent oppslutning er dårlig, og det viser at partiet ikke har slått gjennom hos de unge, slik man kunne vente. Det er jo både en nykommer og et parti som har miljøsaken, begge deler skulle tilsi mer oppslutning blant de unge. Miljøpartiet de Grønne er til og med slått av Piratpartiet, sier Bergh.
Miljøpartiet de Grønne velger å fokusere på det positive, nemlig at de gjorde et godt valg sammenlignet med forrige gang. Årets resultat ble 3,7 prosent mot 1,4 prosent i 2011.
– Det er av hensyn til de som er unge i dag vi jobber for å ta vare på miljøet. Derfor overrasker det oss ikke at vår politikk slår spesielt bra an hos ungdom, sier Ingrid Ophaug Dahl, nasjonal talsperson i Grønn ungdom.
– Les også: Politikerne må skjerpe seg
Ellers registrerer valgforsker Johannes Bergh at ungdommen begynner å bli påfallende lik de voksne for øvrig, og at skolevalget ikke er svært ulikt meningsmålingene foran stortingsvalget. 22. juli-effekten ser også ut til å ha blåst over blant ungdommen.
– Les mer:Virker 22. juli-effekten ennå? )
– Partier som har merkbar framgang eller tilbakegang ved skolevalget, får gjerne resultater i samme retning ved stortingsvalget, sier Bergh.
Men han understreker at ungdommer gjerne er mer følsomme for trendene, og at utslagene blir større ved skolevalg.
Skolevalget arrangeres ved videregående skoler 2. og 3. september, og de er en sentral del av demokratiopplæringen i samfunnsfag.
Tallene er hentet fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste og Utdanningsdirektoratet.
Resultatene:
(ANB)
Det er 390 deltakerskoler som utgjør 178.221 elever (stemmeberettigede).
Antall stemmer avgitt er 144.556, som gir en deltakerprosent på 81.1 prosent (høyeste siden 1997-skolevalget).
Av de 144.556 avgitte stemmene er 136.205 gyldige. (Kilde: Samfunnsveven.no)
Det er 390 deltakerskoler som utgjør 178.221 elever (stemmeberettigede).
Antall stemmer avgitt er 144.556, som gir en deltakerprosent på 81.1 prosent (høyeste siden 1997-skolevalget).
Av de 144.556 avgitte stemmene er 136.205 gyldige. (Kilde: Samfunnsveven.no)
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO: Hva skjer nå?
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Joar Haug er i dag 64 år, pensjonert fengselsbetjent og jobber 50 prosent som bussjåfør med skolekjøring. Snømåkeformen er det heller ikke noe å si på.
Sissel M. Rasmussen
Joar ble diskriminert fordi han var for gammel: – Klart jeg ble lei meg
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Streiken ved Olivia har nå vart i seks uker. Striden står om en husavtale som ledelsen vil opprettholde, mens Fellesforbundets medlemmer ved restauranten vil ha tariffavtale, den såkalte Riksavtalen.
Håvard Sæbø
Olivia nekter å forhandle – avlyste møte hos Riksmekleren
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Colourbox
Flere med dårlig råd kan få mer. Se hva LO vil gjøre
I dag gis det 90 prosent strømstøtte dersom gjennomsnittlig spotpris der du bor, overstiger 87,5 øre per kWt.
colourbox.com