– Jækla greit å ha pææng på bok
Ap-veteranen Odvar Nordli frykter at en borgerlig regjering kan komme til å bruke for mye oljepenger. Se video!
kjell.werner@anb.no
– Forutsetningen for å kunne møte utfordringen utenfra, er at vi står trygt hjemme. Da er det jækla greit å ha pææng på bok, sier den tidligere statsministeren i samtale med finansminister Sigbjørn Johnsen.
Vi møter de to hjemme hos Odvar Nordli (85) på Tangen utenfor Hamar.
– Jeg er redd for at uklare politiske holdninger og konstellasjoner kan føre til usikkerhet og utrygghet rundt norsk økonomi, sier Nordli til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Samtalen tar utgangspunkt i at det fortsatt er krise ute i Europa.
– Landene i Europa er i knestående, men vi vet ikke ennå om de kommer seg på beina, sier Johnsen.
– Les også: Fra klassekamp til livefotball
– Hva står på spill dersom de borgerlige får flertall på Stortinget?
– Det kunne være greit at de borgerlige avklarer sin politikk, slik at vi visste mer hva den dreier seg om, svarer Nordli.
– Under alle omstendigheter er det et valg av retning. Det er det eneste vi kan slå fast med sikkerhet. Vi ser et Europa og Norden rundt oss kjennetegnes av millioner på millioner av arbeidsløse. Vi har sett en utvikling der markedsøkonomi og liberalisme har spilt fallitt, sier Nordli.
– Her i landet har vi solid grunnlag for vår velstand som er skapt gjennom år av framtidsrettet politikk, sier den tidligere statsministeren og legger til at Norge har hatt tilgang på rikelig med ressurser som i hans øyne er forvaltet på en god måte.
– Vi har sosiale nettverk rundt oss som ikke er ferdig utviklet. Det er lett å finne eksempler på at ting kan gjøres bedre og på en annen måte. Et samfunn blir jo aldri ferdig. Det er stadig uløste oppgaver. Det er da jeg spør Ny retning til hva? Markedsliberalismen har spilt fullstendig fallitt, sier Nordli og avviser at mer marked da er svaret.
– Et langt liv har lært meg at markedskreftene har enda ikke løst ett sosialt problem, men du verden hvor mange de har skapt, forteller Nordli.
– Les også: Slår tilbake i sykehusstriden
Sigbjørn Johnsen mener det er viktig å holde fast ved handlingsregelen som sier at politikerne kan bruke fire prosent av oljefondet i et normalår, mindre i gode tider og mer i dårlige tider.
– Handlingsregelen er en regel for forutsigbar økonomisk politikk, slik at de som ser på norsk økonomi utenfra vet hva de har å forholde seg til. I bunn og grunn handler øk politikk om tillit, sier Johnsen og peker på det såkalte markedet pluss enkeltmennesker og bedrifter.
– For folk flest lyder handlingsregelen nærmest pornografisk. For et alminnelig menneske er det fullstendig gresk, men hvis du forteller hva det dreier seg om, slik du gjorde nå, så tror jeg det ville ha hjulpet oss, sier Nordli med adresse til Johnsen.
Nordli kommer samtidig med en forsiktig formaning om at oljemilliardene ikke må gro fast i oljefondet.
– Så du synes finansministeren er litt for gnien?
– Alle finansministere blir gnine uansett hvor de kommer fra. De blir pinadø like alle sammen. Finansministere er og blir skatteyternes beste venn. Det vil jeg påstå, sier Nordli.
– Les også: Forsvarer Jagland mot skattekritikk
Han mener skattenivået må holdes for å kunne bygge ut det norske sikkerhetsnettet.
– Så du mener at regnestykket med skattelettelsene til Høyre og Fremskrittspartiet ikke går opp?
– Det går nok i hop når du salderer med enda flere arbeidsløse. Norsk økonomi er så solid, at selv ikke Frp vil klare å knekke den i løpet av fire år. Men våre felles evner vil bli stadig fattigere.
– Så på lang sikt blir det svekkelse?
– Ja, selvfølgelig. De som kommer etter oss må betale for en slik politikk, sier Nordli og går spesielt ut mot Frp.
– Frp vil skape et annet samfunn der holdningen er mer konkurranse, mer marked og mer kortsiktighet. Det er en kynisk målsetting for å skape et annet samfunn enn det trygghetssamfunnet som vi har klart å bygge opp gjennom flere generasjoner, sier Nordli.
– Mange sier at de vil prøve noe nytt. Da har jeg lyst til å understreke at når du avgir stemmen, så har du ingen angrefrist. Når du oppdager det nye, så kan det være for sent, sier Odvar Nordli og nevner at noen samfunnsomlegginger er like vanskelige å reversere som å få majonesen inn i tuben. (ANB)
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim