JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kina må tåle kritikk

– Kina må tåle å bli kritisert, sier Nobelkomité-leder Thorbjørn Jagland. Samtidig understreker han at årets nobelpris ikke er en pris mot Kina.

Lederen av Den norske nobelkomiteen la på en pressekonferanse i Nobelinstituttet torsdag stor vekt på å nyansere kritikken av Kina, uten å vike i begrunnelsen for hvorfor Liu Xiaobo fortjener årets fredspris.

– Årets nobelpris er ikke en pris mot Kina, men en pris som skal hedre folk som arbeider for menneskerettigheter i Kina. Blant disse er Liu Xiaobo en av de fremste eksponentene, sa Jagland.

Han poengterte Kinas ansvar som stormakt og verdens folkerikeste stat med 1,3 milliarder mennesker.

– Kinas skjebne er på mange måter verdens skjebne, sa Jagland.

Berlin er ikke Beijing

Nobelkomiteens leder understreket at selv om det er likheter mellom årets seremoni og seremonien for den tyske pasifisten Carl von Ossietzky som satt i en av Hitlers konsentrasjonsleirer, betyr ikke det at man setter likhetstegn mellom regimene i datidens Berlin og dagens Beijing.

– Det er ingen paralleller mellom Nazi-Tyskland og dagens Kina, sa Jagland.

Han la vekt på Kinas eget behov for utvikling av demokrati blant annet for å kunne løse de konflikter det kinesiske samfunnet inneholder. Han opplyste også at han verken hadde vært i kontakt med Kinas ambassade i Oslo eller representanter for myndighetene i Beijing siden prisen ble kunngjort 8. oktober.

Kinas ambassade i Oslo, som ikke har vært tilgjengelig for norske medier i tiden etter kunngjøringen av årets fredspris, sendte torsdag ut et fem sider langt brev fra ambassadøren til norske medier.

Ambassadør Tang Guoqiang gjentar i brevet at årets fredsprisvinner Liu Xiaobo er «en dømt kriminell som soner sin dom» og anklager Nobelkomiteen og norske myndigheter for å støtte kriminell virksomhet i Kina og for å blande seg inn i indre kinesiske forhold.

– Ikke overrasket

På spørsmål om han fortsatt ville ha gitt prisen til Liu etter de sterke reaksjonene fra Kina, svarte Nobelkomiteens leder at han ikke angrer på beslutningen, og at komiteen tar sine avgjørelser helt uten å skjele til nasjonale interesser.

– Jeg hadde på forhånd ventet harde reaksjoner, og vi har ikke sett mer enn vi hadde ventet, sa Jagland.

De siste tilbakemeldingene fra de inviterte tyder på at 19 land uteblir fra utdelingsseremonien fredag, mens 45 kommer. Ukraina og Filippinene, som hadde meldt forfall, kommer likevel. Sri Lanka har ikke svart på invitasjonen. Argentina og Algerie har meldt forfall.

Tom stol

Jagland poengterte at to tredeler av de landene som har ambassade i Oslo, vil delta, og at EU har gjort et eget vedtak om at alle land i unionen skal være representert.

Under seremonien vil Liu Xiaobos stol stå tom. Jagland sa at det ikke er en protest, men et symbol på at vinneren ikke er i stand til å ta imot fredsprisen.

Nobelkomiteen har fremdeles ikke vært i kontakt med prisvinneren selv, som sitter i fengsel. Men den var i kontakt med kona i oktober, etter at hun hadde besøkt Liu. Da fortalte hun at han allerede hadde fått vite om prisen av en fangevokter.

Kinesere

En kinesisk journalist konfronterte Jagland med at folk i Kina undres over at det ikke vil være kinesere til stede under seremonien, og at en norsk person skal lese opp en tekst skrevet av Liu Xiaobo. Det er Liv Ullmann som skal fremføre teksten.

– Ingen kan erstatte Liu Xiaobo, men teksten hans vil bli fremført av en kjent norsk skuespiller. Det er vi svært glade for, svarte Jagland.

Han opplyste at rundt 100 kinesere vil være til stede under seremonien, blant publikum. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse