JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Lite effektive forslag

EL & IT Forbundet er ikke imponert over regjeringens forslag til endringer i allmenngjøringsordningen. – Dette vil ikke gjøre det enklere å få allmenngjort tariffavtaler, tror Jan Olav Andersen.

anette@lo-media.no

Arbeids- og inkluderingsdepartementet presenterte før jul sine forslag til effektivisering av allmenngjøringsordningen og innføring av solidaransvar. Dette er en del av regjeringens handlingsplan 2 mot sosial dumping, og målet er å gjøre allmenngjøringen enklere og mer effektiv. Men forslagene, slik de nå ligger på bordet, er ikke egnet til å løse hovedproblemene med dagens ordning, mener EL & IT.

– Regjeringen foreslår tiltak som skal gjøre det lettere å få reist en sak for allmenngjøringsnemnda. Men det hjelper lite om en sak blir reist, så lenge det nesten er umulig å få et positivt vedtak i nemnda. Dokumentasjonskravene er blitt betydelig skjerpet siden første vedtak ble fattet i 2004, sier Jan Olav Andersen, leder av forhandlingsavdelingen i EL & IT.

Forbundet og LO kjempet i ett og et halvt år i tariffnemnda for å få landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) allmenngjort. Saken kuliminerte med at tariffnemnda stemte ned forskriften 18. desember fordi flertallet mente dokumentasjonen var ufullstendig.

Lang prosess

I høringsbrevet fra departementet, som er datert 5. desember, legges det vekt på at ingen begjæringer om allmenngjøring har blitt avvist i tariffnemnda, og at dette viser at dokumentasjonskravene ikke er uforholdsmessig vanskelig å oppfylle. Siden har altså EL & ITs begjæring blitt avvist, nettopp med utgangspunkt i mangelfull dokumentasjon. I tillegg ser departementet helt bort fra at saksbehandlingstiden i nemnda har vært uforholdmessig lang, både når det gjelder Fellesforbundets begjæring om å få Verkstedsoverenskomsten allmenngjort og EL & IT Forbundets begjæring om å få landsoverenskomsten allmenngjort.

– Vi har opplevd at kravene til dokumentasjon har blitt hevet underveis. Vi foreslår derfor å fjerne kravene til dokumentasjon helt, eller i alle fall at disse lempes betraktelig. Da vil også saksbehandlingstiden gå ned, sier Andersen til Nettverk.

Automatisk allmenngjøring

Det er LO som er høringsinstans i saken, men i sitt interne høringssvar til LO foreslår EL & IT en ordning med automatisk allmenngjøring dersom en av partene i arbeidslivet krever dette.

– Det er ingen grunn til å tro at ordningen ved allmenngjøring vil bli misbrukt ved at man tar vekk dokumentasjonskravet. Allmenngjøring er et alternativ for en periode der en ikke makter å holde oppe nivået på lønns- og arbeidsvilkår gjennom organisering. Dette vil bare bli brukt for å skape like konkurransevilkår og sikre likeverdige lønns- og arbeidsvilkår i arbeidsmarkedet, skriver forbundet.

Samtidig mener forbundet at et vedtak om allmenngjøring kun bør oppheves dersom den som har fremsatt det ikke begjærer det fornyet.

Ja til solidaransvar

EL & IT er godt fornøyd med at departementet nå går inn for innføring av solidaransvar. Det vil si at oppdragsgiver har ansvar for at eventuelle underleverandører også betaler lønn etter allmenngjøringsforskrifter. Forbundet er imidlertid helt uenig i forslaget om å begrense fristen fra kravet er forfalt til fire uker.

– En så knapp frist vil gjøre ordningen nærmest verdiløs. I mange tilfeller er kravene opp mot ett år gamle, sier Jan Olav Andersen.

Forbundet foreslår at fristen bør settes til 52 uker, men at kravet må være skriftlig fremsatt før kontraktsarbeidet er ferdig. At det i tillegg må vedlegges kopi av arbeidstale, lønnslipp, timelister, skattekort og lignende dokumentasjon, mener forbundet imidlertid bør være unødvendig. I svært mange tilfeller kan arbeidsavtalen være på hjemstedet, eller det finnes ingen eller flere ulike arbeidskontrakter. De ansatte får ofte ikke kopi av innleverte timelister, og det er vanlig at lønnsslippene uteblir eller blir sendt til et annet land.

Annonse

Flere saker

Annonse