– LO kan bli parkert
Fellesforbundets leder Arve Bakke tar et kraftig oppgjør med EØS-motstanderne i LO.
bjorn.erik.dahl@anb.no
– LO vil miste innflytelse og bli parkert på sidelinja hvis LO-kongressen i mai vedtar å ta ut arbeidslivsdelen i EØS-avtalen, sier det mektige Fellesforbundets leder Arve Bakke til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
EØS-motstanderne i LO har mobilisert maksimalt etter at fagbevegelsen tapte kampen mot Arbeiderpartiet og innføringen av EUs vikarbyrådirektiv her i landet. Så langt har forbund som representerer halvparten av nær 900.000 LO-organiserte kommet med svært EØS-kritiske vedtak. Det har også Fagforbundet, LOs største forbund med over 300.000 medlemmer, gjort. Det mest sannsynlige kompromisset på kongressen, som ikke innebærer et nei til hele EØS-avtalen, kan bli å ta ut arbeidslivsspørsmål fra EØS-avtalen. Men mange i LO, inkludert ledelsen, vil jobbe hardt for å unngå dette.
– Kan ikke påvirke utenfor
– Du kan ikke påvirke det store flertallet i politikken hvis du stiller deg på yttersiden. Alle med et snev av faglig og politisk innsikt innser at det er umulig å ta arbeidslivsdelen, en av de fire frihetene, ut av EØS. Vi står i dag helt fritt til å bruke handlingsrommet i avtalen, som jo heller ikke har hindret oss i saker som differensiert arbeidsgiveravgift og vannkraft på norske hender, sier Bakke.
– Les også: NHO avfeier EØS-debatt
Han fastholder at EØS-striden som raser i LO nå er en fullstendig bortkastet sløsing med krefter på en EØS-sak som egentlig er for spesielt interesserte.
– Det kan bli et vedtak uten verdi i politikken og uten påvirkning på standpunktene til Ap, Høyre og Frp. SV, Rødt og Sp støtter EØS-motstanden, men den norske befolkningen skriker ikke akkurat etter disse partiene der de ligger og balanserer på sperregrensen, sier Bakke.
Han avviser imidlertid at EØS-striden har sprengkraft nok til at LO skal sprekke av den.
– Den største faren med EØS-debatten er at fagbevegelsen bruker kreftene feil. LO får dermed ikke gjort nok med de største utfordringene vi har, med alt fra privatisering til pensjonsspørsmål. Det blir også vanskeligere for de rødgrønne å vinne valget, spår Bakke.
– Ikke plagsomme
– Men er det ikke slik at EØS-kritikerne har et poeng i at Norge innfører EU-direktiver som i sum er arbeiderfiendtlige?
– Så langt har ikke direktivene reelt sett vært plagsomme, selv om noen av dem har hatt negativ innvirkning i land med andre systemer, som Sverige og Tyskland. Norge har den laveste ledigheten, den høyeste yrkesdeltakelsen og de beste sosiale ordningene i verden. Hadde vi hatt dette uten EØS, WTO, ILO og alle de andre internasjonale avtalene vi er med i? Vi har vært med på å få opp standarden i land vi konkurrerer med også. Arbeidstidsdirektivet var bra for Norge selv om det betydde lite her, sier Bakke, og sikter til at direktivet har medført harmonisering av arbeidstiden i Norge og land vi konkurrerer med.
– Les også: Jubler over EØS-opprør i LO
– Men du kommer ikke utenom at halve LO ser det annerledes?
– Slik jeg ser det, så er det flere ulike grupper som utgjør EØS-motstanden. Du har Nei til EU og Nei til EØS, som for så vidt kjører en ren linje. Men så er det en del som prøver seg på en variant fordi de ser at det ikke mulig å få et rent nei til EØS i LO. For disse er reforhandling av EØS-avtalen, for å ta ut arbeidslivsdelen, bare et første steg på veien mot nei til hele avtalen. Det er uredelig. Så har du andre igjen som mener EU-direktivene i for stor grad har berørt arbeidstakernes rettigheter. Så her er det mange ulike grupper med forskjellig ståsted. Mitt svar er at vi står fritt til å bruke handlingsrommet, sier Bakke.
I likhet med blant andre LO-leder Roar Flåthen håper Bakke at fagbevegelsen heller bruker kreftene på å unngå en regjering bestående av Frp og Høyre etter neste valg.
– Stortinget bestemmer
– Norsk lovgivning og regulering av arbeidsmarkedet blir bestemt i Stortinget. Slik har det vært, og slik vil det fortsatt være. Konfliktlinjen går ikke mellom Norge og Brüssel, men mellom venstre- og høyresiden i norsk politikk. Hvis ikke partene i arbeidslivet blir enige, så går gjerne en av partene til politikken for hjelp. Slik har det vært i 100 år. Det er Høyre og Frp, valgt av det norske demokratiet, som bestemmer konkurranseutsettingen i Oslo, og ikke Brüssel, sier Bakke.
– Arbeidsgiverne har forsøkt seg med søksmål rundt den norske allmenngjøringsordningen fordi de mener den er i strid med EØS-retten, men har tapt fullstendig, og de vil tape også når dette kommer opp i Høyesterett, spår Bakke. Allmenngjøring innenfor byggfag, verft og renhold sørger i dag for at alle i sektoren skal ha minstevilkår, uansett om de er organisert eller ikke. Bakke vil ha en sterkere og mer robust ordning som kan sørge for allmenngjøring til langt flere.
– Dette er den største utfordringen for fagbevegelsen nå, nemlig å få en enda mer bærekraftig regulering i det norske arbeidsmarkedet. Vi kan sikre alle et slikt minimumsgulv på lønn og arbeidsvilkår innenfor EØS-avtalen, som ikke er hinderet her, avrunder Bakke. (ANB)
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Beate Oma Dahle / NTB