– Norsk lov gjelder
Utenriksdepartementet innskjerper overfor utenlandske ambassader at eventuelle sikkerhetstiltak de føler behov for å sette i verk, må være i overensstemmelse med norsk lov.
Dette opplyste utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) under høringen i justiskomiteen onsdag. Grunnlaget for utspørringen av politikere og topper i politiet var den redegjørelsen justisminister Knut Storberget (Ap) holdt 17. november i fjor om overvåkingsvirksomheten ved den amerikanske ambassaden.
Høringen var til dels svært detaljert om hendelser og tidspunkter, men den brakte ingen nye momenter inn i sakskomplekset. Mye tid ble brukt på å definere hva som menes med «ambassadens umiddelbare nærhet», uten at begrepet ble noe klarere.
PST-sjef Janne Kristiansen sa at ingen nye sider av saken er avdekket siden redegjørelsen i november og at PST fortsatt ikke har grunnlag for å si at det har foregått ulovlig overvåkingsvirksomhet ved den amerikanske ambassaden.
Komitéleder Per Sandberg (Frp) bemerket at vesentlige sider av virksomheten til overvåkingsgruppen SDU fortsatt er uklare siden gruppen er under politietterforskning ved Østfold politikammer.
I stampe
De siste meldinger går ut på at etterforskningen blir hemmet av at amerikanske myndigheter enn å ikke har opphevet taushetsplikten som de norske ansatte ved ambassaden er underlagt. Politiet i Østfold skal først og fremst finne ut om overvåkingen og registreringen av nordmenn brøt med norske lover.
Verken Storberget, Støre, tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) eller politidirektør Ingelin Killengreen kjente ifølge egne utsagn til eksistensen av den spesielle overvåkingsgruppen som ambassaden opprettet i 2000, og som ble mer aktiv etter terroranslagene i USA i september 2001.
I et rundskriv til utenlandske ambassader i Oslo skriver UD at utøvelse av enhver form for myndighet av en utenlandsk makt på norsk jord er forbudt, dersom det ikke er gitt tillatelse av norske myndigheter.
– Noten er en tydeliggjøring av spillereglene i Norge. Vi forventer at ambassadenes virksomhet er i overensstemmelse med norsk lov, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).
Taushetsplikt
Polititjenestemenns taushetsplikt og karantenebestemmelser ved jobbskifte blir vurdert spesielt etter avsløringene om overvåkingen rettet mot norske borgere fra den amerikanske ambassaden.
Storberget opplyste at departementet vurderer taushetsplikten fordi det har kommet fram opplysninger om at den kan ha vært brutt under de nære bånd som på tidligere 2000-tall var mellom pensjonerte og sittende mellomledere i politiet.
Karantenebestemmelsene for ansatte i politiet er den andre problemstillingen som vurderes spesielt. Tidligere norske polititjenestemenn var aktive i ambassadens overvåking.
I sin redegjørelse for Stortinget 17. november i fjor listet justisministeren opp flere punkter det skulle arbeides med. Tirsdag trakk han fram taushetsplikt og karantene som prioriterte områder.
Hovedansvar
I noten fra norsk UD heter det at mange etater samarbeider om sikkerheten for ambassadene, men at Oslo politidistrikt har hovedansvaret og er kontaktpunkt for dag-til-dag-spørsmål av sikkerhetsmessig art.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er ansvarlig for å avverge terrorhandlinger eller politisk motivert vold i Norge. Ambassadenes sikkerhetssituasjon er gjenstand for regelmessig vurdering av Oslo politidistrikt og PST.
– Hvis det blir bestemt at spesielle sikkerhetstiltak må iverksettes for en ambassade, en ambassadør eller annet personell, vil det bli gjort av Oslo politidistrikt, heter det i noten.
UD viser til justisminister Knut Storbergets redegjørelse om overvåkingsvirksomheten knyttet til den amerikanske ambassaden og den retten ambassadene har til å iverksette egne sikkerhetstiltak for ambassadens og residensens område.
– Men i henhold til Wien-konvensjonen fra 1961om diplomatiske forhold, samt internasjonal sedvane, er det en plikt for dem som nyter godt av privilegier og immunitet, å respektere lover og regler i vertslandet, heter det i skrivet. (ANB-NTB)
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB