– Olje-nei gir økte CO2-utslipp
Oljeindustrien retter flengende kritikk mot Natur og Ungdoms oljemotstand.
– Dersom Natur og Ungdom får viljen sin og hindrer oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, så vil det bli økte CO2-utslipp globalt. Norsk gass vil bli erstattet av mer forurensende kullkraft, sier informasjonssjef Sigbjørn Aanes i Oljeindustriens landsforening til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Natur og Ungdom skal vie årets sommerleir i begynnelsen av august til kamp mot oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Det er rekordpåmelding til leiren, som skal arrangeres i Henningsvær i Lofoten.
Arbeidsplasser
– Olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen vil kunne gi mange nye og spennende arbeidsplasser i området. Ungdommer fra nord vil med en utbygging kunne få muligheten til å flytte hjem med en utdannelse som i dag fører dem til andre deler av landet. Dersom Natur og Ungdom får viljen sin, så vil ungdommer gå glipp av spennende muligheter, sier Aanes.
– Det vil være alvorlig for Norge dersom utvinningen av olje og gass på norsk sokkel blir kraftig redusert. Jeg har forstått at Natur og Ungdom ønsker en annen verden, men konsekvensen av redusert petroleumsvirksomhet i Norge er at denne oljen og gassen vil bli erstattet av kullkraft. Tyskland og Storbritannia ønsker å bruke mer norsk gass for å redusere sine CO2-utslipp, og da må Norge bidra til det, sier oljeindustriens talsmann.
Flytte tilbake
Han har merket seg at Natur og Ungdom nå heiser fram motstanden mot oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen.
– Selv startet jeg mitt engasjement i denne saken fordi jeg ville skape muligheter for å flytte tilbake til Vesterålen. Får Natur og Ungdom viljen sin vil man kunne gå glipp av mange kompetansearbeidsplasser, sier Aanes som selv er fra Vesterålen.
– Olje- og gassvirksomhet vil kunne være kjærkommen for områder i Nord-Norge som i dag er preget av fraflytting og nedgang i folketall. Norsk olje- og gassvirksomhet er renest i verden og bidrar i tillegg til store inntekter for Norge. En av åtte kroner på statsbudsjettet kommer fra oljen. Velferdsgoder nyter godt av oljeinntektene, også i Lofoten og Vesterålen, sier Aanes.
Sysselsetter
Han hevder at Norge ville hatt høyere arbeidsledighet dersom landet ikke hadde hatt oljeinntekter.
– Det er en klar årsak til at arbeidsledigheten i Norge er på 3,1| prosent, mens den nærmer seg titallet i Sverige. Det er ingen tilfeldighet. Olje- og gassindustrien sysselsetter om lag 250.000 nordmenn direkte og indirekte. Norge ville hatt en mye høyere ledighet dersom vi ikke hadde vært en oljenasjon. Det er ikke mye annet enn oljen som skiller oss fra våre naboland. I år vil det bli investert rundt 130 milliarder i norsk olje- og gassvirksomhet. Det bidrar til høy sysselsetting, sier Aanes.
Slår tilbake
Leder Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom avviser kritikken og slår tilbake mot Aanes.
– Dette er gammel retorikk fra oljeindustriens side. Vi kjøper ikke disse regnestykkene, sier Gjærum.
– Oljeindustrien argumenterer for at norsk gass erstatter kullkraft, men kullkraftverk blir jo ikke lagt ned. Vi må også spørre oss hvorfor StatoilHydro skal drive med oljesandproduksjon, sier hun.
– Det er riktig at selve oljeproduksjonen i Norge er renere enn i mange andre land, men utslippene fra selve produksjonen er jo bare en brøkdel av utslippene fra bruken av oljen. Oljeindustrien tar grundig feil hvis de tror at klimaproblemene kan løses ved å se bort fra 90 prosent av utslippene, sier Gjærum.
Et veiskille
Hun mener de dreier seg om den viktigste miljøsaken siden gasskraftkampen og Alta-aksjonene.
– Saken markerer et veiskille for Norge. Vil vi ha fortsatt fossil og skitten oljeindustri eller prioriteter vi klima og fornybare ressurser, sier Gjærum. (ANB)
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB
Nav tapte rettssak
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø