JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Pengene vanskeligst

Det store slaget under klimatoppmøtet i København vil stå om penger, tror Norges sjefsforhandler Hanne Bjurstrøm.

– Det store slaget vil stå om finansieringen av utslippsreduserende tiltak i utviklingsland. Dette vil være noe av det aller siste som kommer på plass i København, sier den nyslåtte Ap-statsråden.

Ifølge Bjurstrøm må det en realitetsorientering til i enkelte av utviklingslandene. Hun viser til at EU-kommisjonen har foreslått en finansieringspakke som innebærer at 30-40 prosent av klimaregningen må tas av u-landene selv.

– U-landene mener bidraget vil være altfor lite, men med finanskrise i Vesten er det ikke realistisk å tro at støtten vil bli særlig høyere, sier Bjurstrøm, som foreløpig ikke kan si hvor mange penger Norge er beredt til å legge på bordet.

Stor forskjell

Statsråden understreker at det er stor forskjell utviklingslandene imellom, og mener det vil være galt å betale for utslippsreduksjoner i et land som Kina.

– Kineserne har heller ingen forventninger til det. Kina har store finansielle ressurser selv, og kan ikke regne med overføringer fra USA eller andre land. Men det er opplagt at fattige afrikanske land og små øystater ikke kan ta regningen alene, sier hun til NTB.

I stedet for en diskusjon om generell støtte til klimatiltak i fattigere land, mener Bjurstrøm oppmerksomheten må konsentreres om gode enkelttiltak.

– Vi må få oversikt over gode tiltak og sørge for finansiering av disse tiltakene, snarere enn å snakke om prosentsatser i generell støtte, sier hun.

Bjurstrøm understreker at prinsippet om at rike land må betale for utslippsreduksjoner i fattigere land, ikke er omstridt.

– Det er stor forståelse for at også land utenfor Vesten må få utvikle sin velferd. Mange av disse landene slipper heller ikke ut så mye, sett i forhold til antall innbyggere. Samtidig kommer utslippsveksten i land med store og voksende økonomier. Å si at alle fattige land skal få penger av de rike, er en forenkling, sier hun.

Politisk avtale

Regnskogfondet og Norges Naturvernforbund inviterte fredag Bjurstrøm til lunsjseminar om klimaforhandlingene og arbeidet fram mot FNs klimatoppmøte i København i desember. Statsråden gjentok at hun ikke tror møtet vil gi noen ratifiserbar avtale, men understreker at Norge ikke vil være tilfreds med en ren deklarasjon.

– Vi trenger en politisk bindende avtale som sier noe om prosessen videre og når en ratifiserbar avtale vil være på plass. Avtalen må også inneholde klare forpliktelser om utslippskutt i både rike og fattigere land. Også u-landene må levere klare planer for utslippsreduksjoner, sier hun.

Bjurstrøm kommer også med et lite hjertesukk overfor idealistene i miljøbevegelsen, som hun frykter kan ha urealistiske forventninger til København-møtet.

– Dersom det ikke blir en ratifiserbar avtale, men en politisk avtale, vil et slikt dokument være svært viktig. Det må ikke ses på som et tap, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse