JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Prostitusjon er ikke arbeid

– Ingen av de nordiske landene vil definere prostitusjon som arbeid, sier Trude Johnsen, likestillingsansvarlig i LO. En norsk høyesterettsdom slår fast at prostitusjon ikke oppfattes som arbeid.

Tyske Ver.di er sammenslått av flere forbund innen servicesektoren og medlem av tysk LO. Det er Europas største fagforbund med 2, 4 millioner medlemmer. Forbundet inviterte norsk LO til en konferanse om ”sexworkers” i Berlin i fjor. Ver.di organiserer sexarbeidere som arbeidstakere i Tyskland, og vil jobbe for å bedre deres arbeidsforhold. Oppfatningene om prostitusjon i deler av Europa og Norden er svært forskjellig.

Sterke krefter

– Vi vet at mange flere land ønsker at ”sexworkwers” skal defineres som egen arbeidsgruppe. Krefter fra land som Storbritannia, Tyskland, Nederland og Sveits driver kraftig lobbyvirksomhet opp mot EFS (Euro-LO), som skal ha kongress i Sevilla i mai. Dette er helt på tvers av de nordiske landenes syn og interesser, sier Johnsen og understreker at det ligger mye penger i denne industrien.

– Vi kan spørre oss hva landene får igjen av inntekter fra sexindustrien gjennom en legalisering. Står det mafiakrefter bak? spør Johnsen.

Ifølge norske myndigheter er rundt 80 prosent av de prostituerte i Norge av utenlandsk opprinnelse.

– Jeg kan vanskelig tro at dette blir noen sak på EFS-kongressen. Og selv om det jobbes for en legalisering fra enkeltforbund, er det ulikt hvor sterkt de står innenfor sine hovedorganisasjoner. Det er ingenting som tyder på at noen ”LO-er” går inn for dette, understreker LO-sekretær Trine Lise Sundnes.

LO vet ikke

Mens Gerd-Liv Valla ville ha en lov som kriminaliserer sexhandel, har LO ennå ikke bestemt seg. Likestillingsutvalget i LO skal legge fram sin innstilling for sekretariatet enten like før eller etter sommeren.

– Kongressvedtaket om å bekjempe prostitusjon, forplikter oss til å se på hvilke virkemidler som må iverksettes. Kriminalisering var et av disse, men det er ikke nok alene. Vi har hatt god kontakt med både svensk LO og svensk politi, og de er positive til hvordan loven virker, og det er også flertallet av den svenske befolkningen, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes.

Etter at Arbeiderpartiet gjorde sitt forbudsvedtak på landsmøtet nylig, skal lovarbeidet igangsettes raskt. Det har justisministeren lovet, til tross for at han selv er imot et forbud. Norge legger seg på samme linje som Sverige, og forbyr kjøp av seksuelle tjenester.

Glade svensker

Gunilla Ekberg, internasjonal ekspert i Sverige, har i en årrekke arbeidet med prostitusjonsproblematikk og menneskehandel og fram til november jobbet hun for den svenske regjeringen. Hun er svært glad for det vedtaket som Arbeiderpartiets landsmøte fattet.

– Vi har ventet svært lenge på dette, og det er helt fantastisk at sosialdemokratiet i Norge har bestemt seg for å kriminalisere sexkjøp, sier Gunilla Ekberg til LO-Aktuelt.

Mange positive

– Jeg har fått svært mange positive henvendelser fra hele verden allerede, blant annet fra de som jobber med handel av nigerianske kvinner for prostitusjon i Italia. De vet mye om trafficking av nigerianske kvinner også til Norge, og at mange norske menn kjøper seksuelle tjenester fra disse kvinnene.

– Norske justismyndigheter har gitt uttrykk for at de ikke vet nok om erfaringene med loven fra Sverige, og ville vente med å bestemme seg til det foreligger en rapport til høsten. Mona Sahlin kjente seg ikke igjen i den norske beskrivelsen. Er det riktig at dere ikke vet nok om virkningene av forbudet mot sexkjøp i Sverige?

Barriere

– Vi vet at loven fungerer som en barriere mot menneskehandel og etablering av menneskehandlere i Sverige. Det er ikke tvil om at den fungerer, men det er svært viktig å huske på at andre tiltak må settes i verk dersom loven skal fungere. Tiltak som utdanning av politiet, aktoratet og dommere, sosialtjenesten og frivillige organisasjoner som jobber med prostituerte, er svært viktig. Dersom loven ikke implementeres vil den ikke fungere. Den rapporten som kommer til høsten, er den niende i rekken. Vi har rapporter fra hvert år siden forbudet ble satt i verk, og det er to statlige institusjoner som følger utviklingen kontinuerlig i Sverige, så jeg er ikke enig i at vi ikke kjenner til resultatene av dette arbeidet.

– Vi har i norske aviser sett påstander fra svensk politi at gateprostitusjonen igjen har økt i Sverige. Er dette riktig?

Roser LO

– Det er ingen substansiell økning i gateprostitusjonen i Sverige. Vi kan se en midlertidig økning i perioder når politiet for eksempel bytter ut personell i sine prostitusjonsgrupper, men de forsvinner så fort politiet igjen er aktive i dette arbeidet, sier Ekberg.

Hun roser også norsk LO for innsatsen de har gjort for å sette fokus på prostitusjon, menneskehandel og menns vold mot kvinner.

– I en nasjon som legaliserer bordellvirksomhet og prostitusjon kan det aldri bli likestilling mellom kjønnene, har Ekberg sagt ved flere tidligere anledninger.

Annonse
Annonse