JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Se til Skottland

Vi har alltid sett på den svenske og den norske velferdsmodellen som framtidsrettet, men når det gjelder det vil har fått til i helsesektoren, er det kanskje interessant også for norske politikere å se mot Skottland, sier Dave Watson i Unison.

nina.hanssen@lomedia.no

Watson er organisasjonsmedarbeider i Unison og har flere ganger vært i Norge for å snakke om det skotske helsesystemet. Han var også en av bidragsyterne til De facto-rapporten ”De tok tilbake sykehusene” om Skottland og New Zealand som ble publisert tidligere i år.

Watson sitter også i sentralstyret i det skotske Labour Party og spilte en sentral rolle for å få parlamentet til å reversere privatiseringen i sykehussektoren.

En dag i livet til…

Watsons forbund har stor innflytelse med sine nesten 1,6 millioner medlemmer, 150.000 i Skottland. Akkurat nå forbereder han en stor kampanje som heter ”A day in the life of” som viser hvor mye offentlige tjenester koster hvis brukerne skulle betalt det selv. For eksempel skolegang, barnehage og andre tilbud.

– Dette handler om å synliggjøre den jobben de offentlige ansatte gjør og hvorfor det er viktig å betale skatt for å ha offentlig styring. En anti-privatiseringskampanje foran valget i 2010, smiler han stolt. Kontorlandskapet er fylt med store plakater og brosjyrer allerede. For selv om de vant kampen mot privatisering i helsevesenet etter en tøff streik, stoler de ikke helt på at dette vil vare etter valget.

Skottene reverserte

Det skotske parlamentet overtok styringen over det National Health Service (NHS) Skottland i 1999. Siden har politikerne i Skottland fjernet stykkprisfinansieringen av sykehusene og erstattet dette med årlige offentlige rammebevilgninger til regionale helsestyrer.

Hele foretaksmodellen ble avviklet i 2004. Dette ble støttet av alle partier unntatt de konservative.

– Nå står vi foran flere endringer i en positiv retning. Blant annet skal NHS demokratiseres gjennom valg til de regionale helsestyrene. Det er i dag 14 slike helsestyrer i Skottland og de starter en prøveordning i to helsestyrer allerede i 2010, forteller han.

Følger med.

Watson har fulgt med på den norske debatten om styringen av sykehus og har sett at også her er det elementer av privatisering og New Public management. Han er spent på utviklingen etter valget i Norge, og håper fagbevegelsen får støtte til en kursendring også i Norge.

Han tror det vil være interessant for norske politikere å sammenligne seg med Skottland og se at en annen vei er mulig.

Annonse
Annonse