JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Skal ikke koste å jobbe i Norge

Stortingets arbeidslivspolitikere reagerer sterkt på at utenlandske helsearbeidere betaler 100.000 kroner for jobb i det norske helsevesenet.

– Dette høres ut som arbeidsformidling, og det er ikke lov til å ta betalt for det i Norge. Det skal ikke koste arbeidstakere en krone å få jobb i Norge, sier Karin Andersen (SV) til Dagsavisen om firmaet Mamid.

Firmaet krever 100.000 kroner fra jobbsøkende sykepleiere fra Bosnia og Serbia for en pakke der de får norskopplæring i hjemlandet, lærebøker og informasjon om det norske samfunnet.

Desperate tider

Andersen sitter som leder for Stortingets arbeids- og sosialkomité, og oppfordrer Arbeidstilsynet og myndighetene til å undersøke hvordan Mamid opererer.

– Samtidig må vi være oppmerksomme på denne type formidling framover. Vi går inn i vanskelige tider som slår ut enda verre for andre land, og flere er desperate etter å få en jobb. Da kan vi få flere firmaer som vil sko seg på folks desperasjon, sier hun.

Andersens komitékolleger er enige med henne og flere tar til orde for en gjennomgang av regelverket for utenlandsk arbeidskraft.

– Å betale for å få seg en jobb i Norge strider mot min rettsoppfatning. Jeg vil følge opp dette, og stille et spørsmål til statsråden Dag Terje Andersen for å få et svar om hvor utbredt dette er, sier Venstres André N. Skjelstad.

Helsearbeidere som er hentet av Mamid som ikke får seg arbeid i Norge risikerer å sitte igjen med en kjempegjeld i hjemlandet. Dette høres ut som en sofistikert form for slavehandel, mener Alf Ivar Samuelsen (Sp).

– Problemet er at vi ikke har noe regelverk som tar fatt i problemet med at de norske lønningene er tiltrekkende for utenlandsk helsepersonell. Ofte kommer de fra land som selv har skrikende behov for deres medisinske kompetanse, men betaler dårlig, sier han.

Offentlig ansvar

De rødgrønne politikerne i Arbeids- og sosialkomiteen Dagsavisen har vært i kontakt med ønsker seg en statlig ordning eller land til land-avtaler for rekruttering av utenlandsk helsepersonell.

– Det blir for enkelt at offentlig sektor lener seg tilbake og lar private firmaer hente arbeidskraften det offentlige trenger. Hvis rekrutteringen blir forankret i offentlig sektor vil det undergrave muligheten for at de spekulative firmaene kan etablere seg, sier Lise Christoffersen (Ap).

Lederen for Mamid, Milorad Dunderovic, fortalte at en stor del av de 100.000 kronene sykepleierne betaler brukes i hovedsak til norskopplæring. Han ville ha støtte fra det offentlige til opplæring fordi helsevesenet krever at utenlandske sykepleiere snakker norsk.

– Jeg vil ikke ta til orde for et system med direkte tilskudd til slike firmaer. Hvis det er arbeidsgiverne som ønsker denne type arbeidskraft så må de ta ansvar for norskopplæringen, sier Karin Andersen. (ANB)

Annonse
Annonse