– SV gjør Lofoten til et museum
Frp-leder Siv Jensen mener det er fullt mulig å kombinere oljeindustri og fiskerivirksomhet i Lofoten og Vesterålen.
Hun mener SV vil gjøre området til et museum.
– Ingen oljeulykke som har gitt forurensning på land, er kommet fra plattformer og produksjon, men fra skipstrafikk. Det er ingen grunn til at vi ikke skal ha en blanding av turisme, næringsvirksomhet, fiskeri og oljeindustri. Det er så lett å sitte i Oslo å ha et romantisk bilde av Lofoten. SVs verneiver vil gjøre Lofoten til et museum, sier Jensen til NTB.
Hun mener det er feil å sette skipsforlis opp mot oljeproduksjon og minner om at Nordland fylke har synkende befolkning og sårt trenger moderne, framtidsrettede arbeidsplasser.
– SV blander kortene ved å bruke Langesund som skremmebilde mot petroleumsvirksomhet i Lofoten og Vesterålen, sier Frp-lederen.
Fra månelanding til magaplask
Jensen synes regjeringen har vært full av store ord på miljøområdet, men at de konkrete handlingene har vært få. Månelandingsprosjektet til statsminister Jens Stoltenberg karakteriserer hun som magaplask og etterlyser jordnære og realistiske mål, ikke høytflygende visjoner.
– Langesund er bare fælt å se på. Det er ikke tvil om det skjer betydelige miljøødeleggelser etter forliset. Det samme med Roknes og Server. Ikke noe vakkert syn. Men man må sette det inn i det riktige perspektivet. Vi har hatt norsk oljeutvinning i 40 år, og aldri har noen ulykke forurenset land, sier Jensen.
Frp vil skjerpe oljeberedskapen, særlig med tanke på den økende transporten av olje langs norske kyster. Dette er en utvikling som skjer uavhengig av aktiviteten i Norge.
– En kan ikke gardere seg mot oljeulykker i dårlig vær, ofte er det da det skjer. Men vi kan ha best mulig utstyr. Det er mangel både på lenser, slepebåter og skimmere. Men det er en relativt enkel operasjon for norske myndigheter å ta de nødvendige grep, hvis de hadde villet, sier Jensen.
Neppe miljøvalg
Frp-lederen regner ikke med at dette blir et miljøvalg.
– Jeg tror på mange måter vi får et tradisjonelt valg. De sakene folk er mest opptatt av, går igjen. Det er skole, helse, omsorg og samferdsel. Og det paradoksale er at de sakene velgerne er mest misfornøyd med, har politikerne fullt herredømme over. Det må jo smerte litt for en regjering som har sittet med full kontroll i fire år, men likevel ikke levert på kjernesakene, sier Jensen.
Partilederen vil bruke mest tid på gjenkjennelige Frp-saker som eldreomsorg, helse og samferdsel under valgkampen. Hun ser ingen grunn til at disse tre områdene ikke fungerer bedre. Mange mennesker lider unødvendig, og samfunnet taper store penger.
– Folk er opptatt av saker, men også hvor flertallet bikker. Sånn sett blir dette et utrolig spennende valg. Alt tyder på close race. Dette blir et slag til siste slutt, tror Jensen.
De andre
Frp går til valg på hele sitt program, og Jensen vil ikke engang antyde hvor det kan være snakk om å gi noe i eventuelle forhandlinger med partier på ikke-sosialistisk side.
– Jeg kommer ikke til å forhandle om noen elementer i Frps politikk i en eneste avis. Vi mener alvor med vårt program. Men går vi i forhandlinger, betyr det gi og ta for alle parter. Det vil imidlertid skje i lukkede rom, det gir bedre prosesser, sier Jensen.
Hun legger til at Frp ikke skal i regjering for å kjøre svarte biler, men for å fornye Norge. Får ikke Frp gjennomslag for det, kan det være det samme. Går det ikke denne gang heller, har partiet blikket rettet mot 2013.
– Vi er i ferd med å bli veldig klare for å vise at vi kan ta ansvar og fornye Norge. Men vi er realister og faller ikke sammen om vi ikke lykkes. Og vi innkasserer heller ingenting på forhånd, sier Jensen.
Ambisjonen er å gjøre det minst like godt som sist. Da ble resultatet 22,1 prosent. Alt over, er rekordvalg. I god tid før valgdagen kommer Frps program for de første 100 dagene ved makten, der helse og omsorg blir innsatsområdene. Og her lover Jensen at Frp raskt skal sette spor. (ANB-NTB)
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB
Nav tapte rettssak
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø