– Ta vare på de arbeidsløse
Arbeidsledigheten øker og mange får store psykosomatiske belastninger i en slik situasjon. – Uhelse er et stikkord, sier professor Steinar Westin, som mener at fagbevegelsen nå må forberede seg på å ivareta medlemmer som mister jobben.
Saken oppsummert
stig.christensen@lomedia.no
Westin understreker at vi her snakker om individer, som kan ha de mest ulike reaksjoner.
– Det er en enorm spredning, avhengig av hvor frisk eller syk man er, omstendighetene rundt og mange andre ting, sier Westin. Han legger til at det kan være lettere å takle arbeidsledighet når mange blir rammet på samme tid, som kanskje blir tilfelle nå.
Steinar Westin, som er lege og professor ved Institutt for samfunnsmedisin, har erfaring med at folk får plager med angst og usikkerhet.
– Man blir truffet av noe som er truende. Mange får psyko-somatiske problemer, som vondt i nakken. Det kan gå ut over magen. Vi spenner oss i en slik situasjon, forteller professoren. Han mener også at risikoen for selvmord kan øke for enkelte.
– En sak er at man taper penger, men man taper også verdighet og relasjoner. Dette er svært viktig, mener Westin, og legger til at mange stiller spørsmålet:
– Hvem er jeg som ingen vil ha i jobb?
Jobben er en stor del av mange menneskers sosiale liv.
– Vi har ofte et stort nettverk på jobben, understreker professoren. Han viser til sosiologen Marie Jahoda, som utviklet begreper og forståelse om hva arbeid egentlig er. En ting er at man tjener penger, men bak der ligger mange latente funksjoner.
– Da finner man ut at hver enkelt arbeidstaker er et sosialt levende menneske. Man ser ikke så lett hva jobben betyr før den er borte, mener professoren. Det ligger mye bak det helt opplagte at man er på arbeid for å utføre en jobb og tjener penger.
– Hva bør de som er blitt arbeidsløse gjøre for ikke å falle helt sammen?
– Jeg tror det er viktig å beholde en dagsrytme. Det gjelder å komme seg opp om morgenen, kanskje gå en tur, i det hele tatt holde seg i aktivitet. Man kan gjøre noe for andre, noe som betyr noe. Dessuten tror jeg det er lurt å være åpen om situasjonen, sier Westin. Ikke minst mener han fagforeningene har en stor oppgave i de tider vi går inn i.
– Fagforeningene må ikke slippe taket i medlemmer som blir arbeidsløse. Det er viktig at foreningene øker beredskapen og forbereder seg på den situasjonen som kan komme, sier professoren.
Også professorene Ottar Hellevik og Thomas Hylland Eriksen var inne på fagforeningens rolle om å gjøre noe sammen i vanskelige situasjoner i LO-Aktuelt tidligere i år. Hylland Eriksen viste til konkret forskning om arbeidsløse. Mange klappet helt sammen uten jobb. Men en som hadde andre interesser, blant annet klatring, klarte seg bra, noe som understreker viktigheten av å holde seg i aktivitet i slike situasjoner.
– Vi trenger flere arenaer for deltakelse. Det viktigste er at du opplever å gjøre noe nyttig og på den måten øker selvrespekten, sier Hylland Eriksen.


Nå: 0 stillingsannonser