150 år, men ikke som folkebevegelse
I 1861 ble Centralforeningen for Udbredelse af Legemøvelser og Vaapenbrug stiftet. Først i 1940 ble idretten i Norge samlet. Men krigen er ikke over.
Det er all grunn til å gratulere Norges Idrettsforbund som i dag markerer sitt 150-årsjubileum. Med over to millioner mennesker tilknyttet nesten 1200 idrettslag over hele landet, er NIF som de selv understreker, Norges største folkebevegelse. Men det er en organisasjon hvor medlemmene har sitt hjerte og engasjement hos det lokale idrettslaget som igjen forholder seg til krets og særforbund. NIF fortoner seg ganske fjernt for de aller fleste.
Det er ingen grunn til å lengte tilbake til gamle konfliktlinjer i samfunn og idrett. Den gangen da idrettslag stilte som streikebrytere og mange av idrettens ledere var offiserer og glødende antisosialister. I 1924 ble Arbeiderbevegelsens Idrettsforbund stiftet som en motmakt mot den arbeiderfiendtlige ledelsen av det som da het Norges landsforbund for Idrett. Den kjente idrettslederen og Arbeiderparti-mannen Rolf Hofmo, sa at ”Arbeideridrettsmennene er arbeiderklassens armé – den røde armé – som skal vite å ta kampen opp mot borgerskapets armé”.
På slutten av trettitallet ble frontene svekket og idretten forent. Og under krigen kjempet man sammen mot de tyske okkupantene. I 1946 ble Landsforbundet og AIF slått sammen og fikk navnet Norges Idrettsforbund. Nå var det for alvor kvinnenes tur til å slåss for sin rett til å drive idrett på lik linje med gutta. Det er en kamp som har holdt på helt fram til i dag i hoppbakken. En strid som godt illustrerer at eldre menn med borgerlig bakgrunn fremdeles styrer deler av idretten både nasjonalt og internasjonalt.
En annen velkjent motstander er kapitalmakten. Pengene styrer toppidretten, og mangelen på penger preger breddeidretten. Penger er også den største utfordreren for Idrettsforbundets framtid som folkebevegelse. Stadig flere velger å bruke treningsstudio framfor sitt lokale idrettslag når de skal være fysisk aktive. Det kan koste fra 3-4000 kroner i året til det tidoblete, alt etter ambisjonsnivå. Den kostnaden er ikke veldig mye større enn det du må betale for å la sønnen eller datteren din spille håndball, løpe orientering eller svømme. Og da må du i tillegg regne med å bruke kvelder og helger på dugnader og som sjåfør og publikum. Det har i seg selv en stor egenverdi, men du oppdager den først når du lar deg engasjere.
Hvis det da finnes idrettsanlegg der du bor. Av en eller annen grunn er det aldri problematisk å finne brukbare lokaler til et privat treningsstudio. Men å få anlagt, drevet og vedlikeholdt en fotballbane, et svømmebasseng eller en håndballhall er et nesten umulig prosjekt.
Norge trenger idretten drevet på dugnad. Det finnes neppe en bedre måte å integrere barn og ungdom på enn gjennom sport. Du lærer at innsats nytter og gir resultater. Det involverer også foreldre fra forskjellig miljø og kulturell bakgrunn. Det skaper respekt for lover, regler og betydningen av likeverd. Og det gir mange den første aktive erfaringen med demokrati og organisering. Helseaspektet er også stadig viktigere.
Idretten kan leve med at pengene styrer toppen. Men ingenting er så demotiverende som å oppleve at den tiden du bruker på idrettslaget i all hovedsak dreier seg om å skaffe penger til drift for å overleve. Det er en utfordring som også fagbevegelsen må ta, både sentralt og lokalt. Fagbevegelsen og idrettsbevegelsen har ikke bare store deler av verdigrunnlaget felles. De er også like avhengige av at dugnadskulturen overlever. Mister idretten det brede frivillige engasjementet vil NIF ikke kunne feire 100 år som en folkebevegelse.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie