JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot kutt i psykisk helsetilbud

Mental Helse Ungdom aksjonerer for å advare mot kutt i tjenestetilbudet til barn og ungdom med psykiske vansker.

christina.halvorsen@anb.no

– Etter at Opptrappingsplanen for psykisk helse er avsluttet, ser vi nå at tilbud for ungdom med psykiske vansker trappes ned rundt omkring i landet. Det kuttes i stillinger og legges ned plasser, og det er svært beklagelig, sier ungdomssekretær Ole Marius Vollen i Mental Helse Ungdom til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Vollen sier både flere kommuner og sykehus nå kutter i tilbudet.

– Vi får stadig signaler på at det kuttes i psykolog- eller helsesøsterstillinger. Dette er helt klart et økende problem, sier Vollen.

– Omdisponerer midler

Vollen er ikke i tvil om at mye av problemet ligger i at de øremerkede midlene til tilbud innen psykisk helsetjeneste forsvant da opptrappingsplanen ble avsluttet i 2008.

– Opptrappingsplanen førte jo nettopp til en opptrapping, og noen kommuner er flinke til å opprettholde tjenestetilbudene. Men så ser vi altså at enkeltkommuner ser sitt snitt til å omdisponere midlene, sier Vollen.

Organisasjonen er nå også bekymret over konkrete meldinger de har fått om kutt og forslag om nedlegging av tilbud til barn og unge blant annet ved ungdomspsykiatrisk enhet ved Sykehuset Telemark og Hagen behandlingssenter i Hedmark.

Barn og unges fremtid

Organisasjonen har nå satt i gang en postkortaksjon. Postkort og mailer er sendt til blant andre helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), flere stortingsrepresentanter og kommuner.

– Dette handler om barn og unges framtid, og vi vet at 15-20 prosent av barn og unge i Norge har nedsatt funksjonsevne som følge av psykiske vansker. Å forebygge tidlig er dessuten samfunnsøkonomisk gunstig, påpeker Vollen, som får støtte av president Tor Levin Hofgaard i Norsk Psykologforening.

– Mental Helse Ungdom har tatt tak i det faktum at det allerede svært kort tid etter at Opptrappingsplanen for psykisk helse ble avsluttet ses betydelige kutt i tilbudet innen psykisk helsetilbud både i helseforetakene og i kommunene. (...) Depresjon utgjør i dag den mest kostbare lidelsen i det norske samfunnet sammenliknet med alle andre lidelser. (...) Det er svært kritisk at det kuttes, skriver Levin blant annet på foreningens nettsider.

Høyre-støtte

Sonja Irene Sjøli (H), medlem av Stortingets helse- og omsorgkomité støtter også aksjonen.

– Tilbudet til barn og unge med psykiske vansker er ikke godt nok. Vi vet for eksempel at tilbudet til de som sliter med spiseforstyrrelser, som jo ofte dreier seg om psykiske problemer, er for dårlig og at det er lange ventelister. Bare se på behandlingssenteret Capio i Fredrikstad, som nå er nedleggingstruet. Heller ikke på en del skoler får ungdom den oppfølgingen de trenger, med mangel på helsesøstre og psykologer, sier Sjøli.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Støm-Erichsen (Ap) kjenner seg imidlertid ikke igjen i Mental Helse Ungdoms beskrivelse.

– Det bør ikke forekomme kutt i tilbudet innen psykisk helsevern. Noen steder pågår det riktignok en omlegging fra sengeplasser til dagbehandling, men det er en ønsket utvikling slik at folk skal få behandling der de bor. Det er imidlertid alvorlig hvis det er riktig at kommunene kutter i tilbudet. Kommunene skal bruke penger på psykisk helsearbeid og det er alvorlig hvis kommunene generelt kutter på dette området. Det er både et kommunalt og et statlig ansvar, sier Strøm-Erichsen, som ikke har mottatt aksjonspostkortene. (ANB)

Annonse
Annonse