JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Brede Edvardsen, Norsk Arbeidsmandsforbund.

Brede Edvardsen, Norsk Arbeidsmandsforbund.

Sissel M. Rasmussen

Renhold på anbud

– Det offentlige må sette krav til virksomhetsoverdragelse i sine anbud

Mange renholdere som jobber ved Universitetet i Bergen står i fare for å miste arbeidsplassen når renholdskontrakten nå er ute på anbud. Arbeidsmandsforbundet krever at det offentlige må stille krav om virksomhetsoverdragelse i sine store renholdskontrakter.14.09.2017
13:38
14.09.2017 14:14

ane.borrud@lomedia.no

En virksomhetsoverdragelse kan tre i kraft når et firma vinner en renholdskontrakt på et område et annet renholdsfirma har gjort rent før dem.

Dersom anbudet på renholdskontrakten ved Universitetet i Bergen hadde inneholdt krav til virksomhetsoverdragelse, hadde det betydd at de ansatte hadde behold jobben med en ny arbeidsgiver, og at de hadde beholdt de avtalene de hadde med den gamle arbeidsgiveren, for eksempel ansiennitet.

Universitetet i Bergen har imidlertid ikke satt inn virksomhetsoverdragelse som et krav i anbudspapirene, og dermed er fremtiden for renholderne straks uviss.

Lest denne? Fire år er gått siden Ramunas Gudas ble kvestet for livet i heisen – nå fortsetter kampen for erstatning

Uklart ved anbud

For at reglene om virksomhetsoverdragelse skal komme til anvendelse kreves det i arbeidsmiljølovens kapittel 16 at 1) at en virksomhet eller deler av en virksomhet 2) overføres til en annen arbeidsgiver og 3) at virksomheten videreføres og kan kjennes igjen hos ny arbeidsgiver.

For et utrent øye ser det ut som om når en renholdskontrakt, som for eksempel ved Universitetet i Bergen, overføres til en ny arbeidsgiver, så er det virksomhetsoverdragelse. I praksis er ikke lovens ordlyd om når virksomhetsoverdragelse skal tre i kraft tydelig når det gjelder renholdsbransjen. Vi har tatt en prat med forbundssekretær Brede Edvardsen i søken etter mer klarhet.

– Kapittel 16 er et EU-direktiv som er tatt inn i arbeidsmiljøloven. Det er et bra direktiv som er vedtatt for å ivareta arbeidstakernes rettigheter. Men det er utformet mest med tanke på oppkjøp av bedrifter eller når bedrifter slår seg sammen, ikke med tanke på bransjer som styres av anbud, forteller han.

Noen ganger står det i anbudspapirene at det skal være en virksomhetsoverdragelse.

– Da er saken grei, da gjelder kapittel 16 i arbeidsmiljøloven. Da vet de som legger inn anbud på den nye kontrakten at de skal ta over alle ansatte, og kalkulerer dette inn i prisen på anbudet.

– Men hva når det ikke står i anbudspapirene?

– Da kan den nye bedriften som fikk anbudet si at vi tar dette som en virksomhetsoverdragelse. Men det skjer ikke så ofte. Da må de ta over alle som er tilknyttet kontrakten, innbefattet for eksempel alle langtidssykemeldte og alle med lang ansiennitet, noe de ofte ikke har kalkulert inn i anbudet.

Få vårt nyhetsbrev.

Bedriften kan si nei

– Og hva skjer hvis den nye bedriften sier nei til virksomhetsoverdragelse, og de ansatte ønsker det?

– Da er det de ansatte som må kreve virksomhetsoverdragelse av anbudsvinneren, noe som i praksis betyr at deres tillitsvalgte eller fagforbund krever det på vegne av sine medlemmer bedriften.

– Og hvis bedriften fortsatt sier nei?

– Da er det ikke så mye annet vi kan gjøre enn å prøve saken i retten i ettertid. Det Tingretten da, som første instans, tar stilling til, er hvor stor del av produksjonsmidlene den nye bedriften har tatt med seg fra den gamle, og ansatte blir i denne sammenheng regnet som produksjonsmidler. Dersom den nye bedriften har tatt med mindre enn 40 prosent av produksjonsmidlene, blir det ikke ansett som virksomhetsoverdragelse. Dersom dommen ender på at det var en virksomhetsoverdragelse, må den nye bedriften ta med alle fra den forrige arbeidsgiveren.

– Så da kan den nye bedriften si nei til virksomhetsoverdragelse, og sørge for å ikke ha med mer enn 40 prosent av de ansatte pluss utstyr fra den gamle kontrakten, så vil de ikke få dom mot seg?

– Ja.

Men det er ikke alle renholdskontrakter som det er aktuelt å kreve virksomhetsoverdragelse på. I praksis er det de store kontraktene, der det er mange renholdere som jobber, det gjelder.

– I renholdsbransjen er turnoveren høy på kontraktene, og vi kan ikke ha virksomhetsoverdragelse i alle små anbud. Tenk deg at du jobber på en patrulje og skal gjøre rent ti steder. Bedriften mister et av områdene i en anbudsrunde. Det vil bli kaos hvis du skal bytte arbeidsgiver jevnlig på alle områdene du vasker. Oppgaven vår er å finne en grensedragning for når er det fornuftig å kreve virksomhetsoverdragelse, og når det ikke er det, forklarer Edvardsen.

Følg Arbeidsmanden på Facebook.

Håper renholderne får fortsette ved universitetet

Renholderne som jobber ved Universitetet i Bergen er ikke ansatt ved universitetet, men i Toma og Ren Pluss. Det vil si at ansiennitetsreglene for bedriftene vil gjelde ved en nedbemanning dersom firmaene mister kontrakten ved universitetet.

– Men det er klart at ved en så stor kontrakt vil mange miste jobben. Dersom det ikke blir virksomhetsoverdragelse vil nok ikke Toma og Ren Pluss klare å omplassere så mange ansatte, påpeker Edvardsen.

Men akkurat det at kontrakten er så stor, taler ifølge forbundssekretæren til de ansattes fordel.

– Det er en stor og kronglete kontrakt. En ny leverandør vil slite voldsomt dersom det blir 100 nye ansatte på kontrakten. Det vil bli mye enklere for den nye bedriften dersom de tar med de ansatte over på en virksomhetsoverdragelse. Jeg håper det skjer, og at de ansatte får fortsette å gjøre rent ved universitetet, sier han.

Det offentlige må sette krav

De største anbudene i renholdsbransjen er ofte i offentlig sektor, som kontrakten ved Universitet i Bergen.

I Arbeidsmandsforbundet er det flere bransjer med samme utfordringer som renhold, som vekterne og asfalt- og veivedlikeholdsarbeiderne. Edvardsen peker på flere tiltak for at virksomhetsoverdragelse skal gjelde i anbudsutsatte bransjer.

Et tiltak er at teksten i arbeidsmiljøloven endres. En annen måte å gjøre det på er å få inn bestemmelser om virksomhetsoverdragelser i Lov om offentlige anskaffelser.

– Men det fordrer politisk vilje, påpeker Edvardsen.

Den tredje måten er at det offentlige setter virksomhetsoverdragelse som et av sine krav i anbudspapirene på renholdskontrakter.

– Da vil bedrifter som legger inn anbud planlegge og kalkulere etter det kravet. Her har det offentlige en jobb å gjøre: De må sette krav til virksomhetsoverdragelse i sine anbud, avslutter Brede Edvardsen.

Les også:

To historier om privatisering av renhold

«Jeg skjønte at denne regjeringa ikke var bra for arbeidsfolk. Og det fikk jeg jo rett i»

14.09.2017
13:38
14.09.2017 14:14Mest lest

Arne Birkemo

Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Tone Tveit

Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning

IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.

IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.

Knut Viggen

Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig

Eivind Senneset

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

Leif Martin Kirknes

LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Erlend Angelo

Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende

Frøydis Falch Urbye

Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine

Håvard Sæbø

Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Guro Gulstuen Nordhagen

Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring

Brian Cliff Olguin

LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Tormod Ytrehus

Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Tormod Ytrehus

Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Alf Ragnar Olsen

Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Vaggelis Kousioras / AP / NTB

Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe

–  Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.

– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.

Jan-Erik Østlie

Henrikke vil bli sykepleier. 22 års erfaring som barnepleier teller ikke

Berit Roald / NTB

Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år

Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.

Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.

Pontus Lundahl / TT / NTB

Finansminister provosert av bonuser i dagligvarebransjen

– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.

– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.

Brian Cliff Olguin

Bonusene i næringslivet har økt kraftig: – Tydelig at det går veldig bra

Geir Olsen / NTB

LO advarer hopptopp: – Å nekte kvinnelige skihoppere å konkurrere er diskriminerende

Overskuddet for fjerde kvartal i fjor endte på hele 2,1 milliarder kroner for Eviny. (Illustrasjonsfoto)

Overskuddet for fjerde kvartal i fjor endte på hele 2,1 milliarder kroner for Eviny. (Illustrasjonsfoto)

Tormod Ytrehus

Strømselskap hadde 2,1 milliarder i overskudd: Varsler nedbemanning


Flere saker