– Lettere å jukse på skatten
Ansatte i Skatteetaten mener de har for få ansatte til å utføre gode og mange nok kontroller. Dermed blir det lettere å jukse.
KONTROLL: Leder Ingrid Sølberg i NTL Skatt, Anita Stenstvedt og Erling Broen er enige om at de får utført for få kontroller.
Ole Palmstrøm
anne.siri.rena@lomedia.no
Etaten får ikke nok penger til å foreta kontroller, mener fagforeningen.
– Med de budsjettkuttene vi opplever, er vi for få ansatte til å gjennomføre nødvendige og gode kontroller, sier leder Ingrid Sølberg i NTL Skatt.
I år fikk Skatteetaten et såkalt avbyråkratiseringskutt på 0,7 prosent over statsbudsjettet, mot 0,6 prosent i fjor. Kuttene rammer ifølge Sølberg vilkårlig, uten at det er signalisert hvilke oppgaver som skal kuttes.
• Følg oss på Facebook og Twitter
Svekker lojaliteten
Kontorkontroller, bokettersyn og gjennomgang av selvangivelser og merverdiavgiftsoppgaver. Dette er eksempler på kontroller ansatte i Skatteetaten skal gjøre, men som NTL Skatt mener det nå blir altfor liten tid til.
– Dette kan i sin tur gå utover folks lojalitet til skattesystemet, kommenterer styremedlem Anita Stenstvedt,
Hun mener også at manglende kontroller fører til økt konkurransevridning mellom de som driver svart og de som driver hvitt – hvor de som ønsker å gjøre det riktig ved å betale skatter og avgifter, taper i konkurranse med de som driver illojalt.
• Nå blir det skatt på kjøregodtgjørsle
Enklere å jukse
Den totale skatteytemassen i Norge øker, og med det øker også antallet som jukser, hevder NTLerne.
– Mange har av ulike årsaker en annen tilnærming til skattelojalitet. Akkurat dette er en liten del av et stort, sammensatt problem, men det er reelt, fastslår Ingrid Sølberg.
MER MIDLER: Leder Ingrid Sølberg i NTL Skatt sier at mer midler trengs for å sørge for færre skatteunndragelser.
Ole Palmstrøm
En del starter egne foretak, fordi de ikke får et ansettelsesforhold. Å jukse med innrapportering er enklere enn før, mens det er vanskeligere å bli tatt fordi kontrollene ikke er omfattende nok, ifølge NTL Skatt. De trekker fram male- og renholdsbransjen som «verstinger», mens bygg-/anleggs- og transportbransjene følger etter.
Etaten må rustes
Altså mener NTL Skatt at det er altfor lett å unndra skatter og avgifter, og for få ansatte til å kontrollere. De forteller at størstedelen av kuttene etaten får over statsbudsjettet må tas ut over lønnsbudsjettet. Disse kuttene betyr igjen færre ansatte til å kontrollere.
– Etaten må rustes, vi trenger mer ressurser til kontrollvirksomhet, lyder beskjeden fra 1. nestleder Stein Thorvaldsen i NTL Skatt.
• Siv med skattesjokk til arbeidsledige eldre
Statskassa taper
Skatteunndragelse er med på å utfordre finansiering av velferdsstaten, framholder NTL Skatt. Noe også leder for skattekrim i Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen, slo fast overfor Dagsavisen i fjor. Kristiansen sa da at tapte skatte- og avgiftskroner kan utgjøre så mye som 150 milliarder årlig i Norge. Han understreket at økonomisk kriminalitet er en trussel mot grunnleggende verdier i samfunnet.
Vil ha politiker-dialog
NTL Skatt har vært på flere høringer i Finanskomiteen og påpekt forholdene, og har en rekke ganger vært i kontakt med både nåværende og forrige regjering.
• Folk flest betaler gjerne mer skatt
– Stortingspolitikerne vet at en krone til skatteetaten gir mange ganger tilbake i statskassa. Men de velger likevel å kutte i etatens budsjetter, fordi det er viktigere å redusere utgiftssiden i budsjettet enn å styrke inntektssiden, kommenterer Ingrid Sølberg.
Ved å kutte i Skatteetatens budsjett bidrar politikerne til å redusere risikoen for å bli tatt for skatte- og avgiftsunndragelser, mener NTL Skatt.
Etaten må rustes, vi trenger mer ressurser til kontrollvirksomhet.
Stein Bjørn Thorvaldsen, NTL Skatt
– Prioriterer dette mer enn noensinne
– Samfunnsoppdraget vårt sier at vi skal prioritere å redusere skatte- og avgiftskriminaliteten, og det gjør vi trolig mer enn noen gang, svarer Øyvind Strømme, direktør i regionavdelingen i Skatteetaten, i en e-post.
Han sier etaten har «relativt» gode rammevilkår for dette.
Ifølge Strømme skjer innsatsen via et stadig mer velfungerende tverretatlig samarbeid med andre kontrolletater og politiet, og gjennom satsing på tidlige analyser og risikovurderinger.
– Vi jobber med dette gjennom forenklinger av regelverk, bedre tjenester og god informasjon og kontroller. Økt digitalisering gjør at Skatteetaten kan effektivisere mye av arbeidet som tidligere krevde manuell arbeidsinnsats – som nettopp kontroller, forteller Strømme.
Øivind Strømme.
Skatteetaten
Han påpeker at mange av de nye digitale løsningene fører til økt etterlevelse av skatte- og avgiftsregelverket. Det igjen gjør det mulig for etaten å bruke kontrollressursene på en langt mer effektiv måte enn tidligere, ifølge Strømme.
Han sier på sin side at det foreløpig ikke finnes gode tall på hvor stort skattegapet i Norge er.
Statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet skriver mye av det samme i sin e-post. Han skriver at de siste årenes kontrollresultater viser at Skatteetaten har blitt stadig mer treffsikker i kontrollene og at gjennomsnittlig avdekket beløp per kontroll har økt.
Næsje mener kontrollene er på et forsvarlig nivå, og skriver at departementet følger aktivt opp kontrollaktivitetene via styringen av Skatteetaten.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.