LO Stat-lederen:
– Regjeringa tar landet i feil retning
LO Stat-leder Egil André Aas åpnet årets kartellkonferanse med å kritisere regjeringas innføring av ostehøvelkutt i offentlig sektor.
ÅPNING: LO Stats leder, Egil André Aas åpnet Kartellkonferansen 2017.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
– Totalbildet er at vi går i feil retning, og ingenting tyder på at regjeringa har tenkt å skifte kurs. Snarere tvert i mot. Det er dét vi må ta med oss når vi reiser ned herifra på torsdag. Det kan hende våre arbeidsgivere tenker at det ble «jammen mye jamring på høyfjellet» etter konferansen. Det får vi tåle. Kartellkonferansen ser framover, det kommer de neste dagene til å vise, sa Aas.
• Renholdere forteller om stort arbeidspress, oppsigelsesvarsler og sexanklager
Debatt med Sanner
Tirsdag ettermiddag gjester kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner Kartellkonferansen, og vil bli avkrevd svar fra de topptillitsvalgte på Gol.
LO Stat-lederen pekte på regjeringas honnørord om hva de vil gjøre. Fornye, forenkle, forbedre og robuste tjenester er noe av det.
– Hvem vil ha det mindre fleksibelt og være mindre robust? Svaret er at det vil ingen. Men bak disse ordene ligger det en virkelighet som ikke bare er positiv. Det har vi sett de fire siste årene, sa han.
Han pekte på privatiserte renholdere fra Forsvaret, konkurranseutsetting og redusert innflytelse for tillitsvalgte.
Aas trakk også fram avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen regjeringa har innført, og stadig økt i budsjettforlikene med KrF og Venstre. Reformen består av et prosentkutt i driftsbudsjettene til alle statlige virksomheter.
– Effektivisering betyr kanskje at vi koster mindre på kort sikt når ostehøvelen tas i bruk i statsbudsjettet. Men det får større kostnader på lang sikt, sier Aas.
• Programmet for Kartellkonferansen 2017
Rammer tjenestetilbudet
Aas viser til hvordan kuttene svekker de statlige virksomhetenes evne til å yte gode tjenester.
– Kriminalomsorgen har fått tøffe kutt, som direkte rammer arbeidet med domfelte og innsatte hardt. I Nav fører kuttene til lengre ventetid og lenger tid for å få folk tilbake i jobb. Jeg kunne ramset opp eksempel fra hvilken som helst del av statlig sektor, sier Aas.
Han mener disse kuttene ikke bygger opp under festtalene fra regjeringa om «robuste tjenester» eller at de er særlig fornyende.
– Dette skjer når regjeringa ikke prioriterer, men kutter likt hos alle etater. Denne regjeringa skaper ikke robuste tjenester, sier Aas.
Flere saker fra Kartellkonferansen:
• Hektisk første år for lederen av LO Stat
• Konkurranseutsetting, organisering og klima er hete temaer på Kartellkonferansen
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.