NTL-lederen kritisk til privatisering av Forsvaret:
– Sivile leverandører til Forsvaret kan bli naturlige mål for en fiende i en krigssituasjon
NTL-leder John Leirvaag kaller forsvarssjefens uttalelser om privatisering av tjenester i Forsvaret problematiske.
- Hva består innsparingene i? Dårligere lønns- og arbeidsvilkår, spør NTL-leder John Leirvaag.
Håkon Eltvik
may.berg@lomedia.no
– Hva består innsparingene i? Er det dårligere lønns- og arbeidsvilkår, spør han.
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sier til Klassekampen at han vil la private overta en rekke av Forsvarets tjenester for å nå regjeringens krav om å effektivisere for 40 milliarder kroner.
Forsvarssjefen varsler at de ser på muligheten for privatisering innenfor blant annet alle områder som er knyttet til støtte og administrasjon
– Det gjelder alt som har med lagring og distribusjon av materiell, og nå skal vi se på mulighetene for et tettere samarbeid med universitets- og høyskolesektoren for utdanning av personell, sier Bruun-Hanssen.
Han sier at han i utgangspunktet ikke ser problemer med å privatisere oppgaver som skal sikre beredskap i en krig.
– Vi gjør vurderinger om private kan ivareta den nødvendige sikkerheten vi trenger, og om de har evnen til å levere en beredskap vi kan støtte oss på i en krise- eller krigssituasjon. Og så må vi selvfølgelig få det billigere enn om vi skal gjøre det selv, sier han.
• Forsvarssjefen varsler økt privatisering i Forsvaret
– Problematisk
– Jeg synes det er en problematisk uttalelse, blant annet fordi sivile leverandører til Forsvaret i en krigssituasjon kan bli naturlige mål for en fiende, sier NTL-leder John Leirvaag.
Leirvaag påpeker videre at trygghet for understøttelse og etterforsyning er helt sentralt for Forsvarets operative evne i en krigssituasjon, noe også LO påpekte i sitt høringssvar på langtidsplanen.
– Det er også grunn til å spørre hva innsparingen vil bestå i. Er det dårligere lønns- og arbeidsvilkår?
Leirvaag spør seg om denne privatiseringen er noe forsvarssjefen ser seg nødt til å iverksette for ikke å kutte i "den spisse enden", den operative delen av Forsvaret.
– Det ligger i føringene fra regjeringen for langtidsplanen at man skal konkurranseutsette, men vi ser ingen dokumentasjon på effekten av privatisering, sier Leirvaag.
• LO vil bruke muskler for å sikre Forsvaret
NTL-medlemmer rammes
NTL har medlemmer både innen administrasjon og støttefunksjoner, som lagring, vedlikehold og distribusjon av materiell, som vil bli rammet av privatisering.
Leirvaag advarer Forsvaret mot å fjerne denne kompetansen og gjøre seg helt avhengig av private leverandører. Han mener at Forsvaret mister fleksibilitet ved å være bundet bundet opp av kontrakter med private firmaer på leveranser.
– Det er ikke den beste situasjonen å sette seg i når det gjelder å tilpasse seg nye utfordringer. Trusselbildet forandres veldig raskt, og da kan langsiktige kontrakter med leverandører bli et problem. Skal du ha mer enn det som står i kontrakter, renner tilleggsutgiftene raskt på, sier Leirvaag.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.