Starter samtaler med berørte rett etter sommerferien
60 statlige stillinger i kunnskapssektoren skal ut av Oslo
Kunnskapsministeren varsla i dag om 60 statlige stillinger som skal ut fra Oslo innen fem år. – Dramatisk, sier tillitsvalgt.
OMORGANISERER: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)
Vidar Ruud, ANB
anders@lomedia.no
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) presenterte torsdag sin plan for omorganisering av utdanningsforvaltninga, og samtidig hvordan han skal bidra til regjeringa og Venstre sin plan for utflytting av statlige arbeidsplasser i Oslo.
Utflytting
Flere institusjoner skal slås sammen og noen nye skal opprettes.
Utflyttingsplanen ser slik ut:
• 10 stillinger i Foreldreutvalget for barnehager og Foreldreutvalget for grunnopplæringen skal flyttes fra Oslo til Bø i løpet av 2018.
• 10 stillinger i Kompetanse Norge, knuttet til karriereveiledning, skal til Tromsø i løpet av 2018.
• 20 stillinger i det nye direktoratet, som er en fusjon mellom Utdanningsdirektoratet og Senter for IKT i utdanningen, skal flyttes ut fra Oslo innen fem år.
• 20 stillinger fra tre ny-oppretta organer skal også flyttes ut i løpet av fem år.
• Følg oss på Facebook
Skal ivareta
Statsråden hadde også noen ord til de ansatte på pressekonferansen.
– Det er ingen tvil om at en så omfattende omroganisering er vanskelig. Jeg forstår at det er tøft for dem som får beskjed om at jobben skal flyttes. Det er heller ikke lett å få beskjed om at man må redusere budsjetter eller løse oppgaver til en lavere kostnad, sier han.
Han lover ikke at det blir lett, men han lover at de ansatte skal behandles skikkelig og at de tillitsvalgte skal involveres.
– Jeg mener også vi får noen stordriftsfordeler og at oppgaver kan løses mer effektivt enn i dag. Disse gevinstene skal realiseres. Alle organene må lage planer for hvoran de skal realiseres over tid. Jeg ønsker å legge til rette for at reduksjon i antall årsverk skjer ved naturlig avgang, sier Røe Isaksen.
For de 20 første utflyttingene starter samtalene rett over sommeren. Statsråden nevnte dekking av flyttekostnader, resiestøtte, lønnstilskudd og utdanning som eksempler på bistand de ansatte kan få, i tillegg til det avtalefesta som ekstern fortrinnsrett i staten.
• – Rykker familier og fagmiljøer opp med rota
Avventende
Sekretær Geir Senum i NTL Sentralforvaltningen organiserer mange av de ansatte dette gjelder. Han synes 60 stillinger er et høyt tall.
– Det mest dramatiske er at han vil flytte folk til en annen del av landet. Vi er opptatt av at det skal være statlige arbeidsplasser i hele landet, men det bør skje ved nyopprettelser, ikke flytting. Det er nemlig et alvorlig inngrep i mange menneskers liv, sier han.
Senum ser ikke særlig andre begrunnelser for flyttingen enn å følge opp avtalen regjeringen gjorde med Venstre tidligere i år.
– Det er et politisk spill med menneskers liv, sier han.
KRITISK: GEir Senum, sekretær i NTL Sentralforvaltningen.
Ole Palmstrøm
Senum hører hva Røe Isaksen sier om å behandle de berørte skikkelig, men han vil vente med å konkludere til han ser om lovnadene følges opp.
– Om de vil det, kan de kjøre et løp som gjør at de ansatte kan beholde jobbene sine uten å flytte. Tidligere erfaringer fra utflytting har mest gått i at man sier de skal involvere, men ender opp med å ikke ta hensyn. Vi kan kanskje stole på at det blir skikkelig, men det er mye politikk her, så spørsmålet er hvor stort rom det er for å ta hensyn, sier Senum.
At statsråden ser for seg stordriftsfordeler og effektiviseringsgevinster han vil ta ut med naturlig avgang, er Senum avventende til.
– Det kom ingen tall, så jeg ser på det som en generell betraktning. Men det er ikke automatisk at det blir stordriftsfordeler, spesielt ikke når man kombinerer det med utflytting som ikke er faglig begrunna. Da kan effektiviseringsgevinstene forsvinne, sier han.
– Ikke effektivt
NTL-leder John Leirvaag mener flyttingen av de to Foreldreutvalgene er en dårlig beslutning.
– Siden Foreldreutvalget for barnehager og Foreldreutvalget for grunnopplæringen i deres daglige virksomhet har mye myndighetskontakt, vil det være vanskelig å drive dette effektivt fra Bø. Det har også personlige omkostninger for de som jobber der, og de må nå vurdere om de og familier skal flytte fra Oslo. Dette er ikke greit, uttaler Leirvaag til forbundets hjemmesider.
Han har også liten tro på at disse ti arbeidsplassene vil bety så veldig mye for Distrikts-Norge.
– Det er liten grunn til å tro at det å flytte ti personer til Bø vil ha stor distrikts- og næringspolitisk betydning, bemerker han.
• Staten flytter fra distriktene til storbyene
• Politikerne snudde. De kommunale renholderne beholder jobben i Hole
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.