Masud Gharahkhani vil ha en lønnskommisjon for lederlønninger i Staten.
Jan-Erik Østlie
Masud Gharahkhani vil ha lønnskommisjon for lederlønninger:
Ap-politiker ut mot lederlønningene i staten: – Helt på jordet
– At en statlig leder skal øke lønna med et sekssifret beløp på ett år er helt på jordet, mener Masud Gharahkhani.
helge@lomedia.no
Stortingsrepresentanten for Arbeiderpartiet tar nå et kraftig oppgjør med det han kaller lønnsgaloppen i statlige selskap.
– Vi har vært bekymret for lederlønningene i staten lenge. Det heter seg også at det skal vises måtehold. Men det vi ser er at det er ulike regler for dem som er på toppen og de som er på gulvet. Vi er helt ute å kjøre med lederlønningene i staten. Det kan ikke fortsette. Nok er nok, sier Masud Gharahkhani til FriFagbevegelse.
p
– Ekstra ille er det når vi vet at ansatte må løpe stadig fortere og arbeidspresset bare øker og øker, legger han til.
Gharahkhani sitter i Arbeiderpartiets programkomité, men vil ikke vente til landsmøtet i 2021 for å sette søkelyset på dette.
Vil fryse lønn
Torsdag 19. mars skal Stortinget behandle et representantforslag fra Sp-trioen Trygve Slagsvold Vedum, Sigbjørn Gjelsvik og Geir Pollestad. De har foreslått en lønnsmoderasjon for høytlønte ledere i staten, med en lønnsbegrensning på 15G, det vil si halvannen million kroner i året.
Masud Gharahkhani er saksordfører for forslaget. Han vil foreslå at det settes ned en lederlønnskommisjon som skal gå gjennom lønningene, ikke bare i staten men også i de hel- og deleide statlige selskapene og for politikere på Stortinget og i Regjeringen. Alle fakta skal på bordet.
– Vi trenger å gå veien om utredning, der disse lønningene ses i sammenheng. Vi må få klarlagt hvorfor dagens retningslinjer ikke har fungert godt nok, hva som er reelle samfunnshensyn i lønnsfastsettelsen og hva som ikke kan begrunnes med dette. Med dette på plass, skal det ryddes opp. At vi mener alvor, markerer vi med forslaget om å fryse godtgjørelsen for stortingspolitikere og regjeringsmedlemmer fram til kommisjonen har lagt fram sin innstilling.
Teknisk Beregningsutvalg viste at lønnsøkningen i staten var på 3,6 prosent i 2019. Blant lederne i staten var lønnsøkningen 4,8 prosent.
p
I 1997 var månedslønnen til de 10 prosent best betalte i staten 2,8 ganger større enn gjennomsnittslønnen til de 10 prosent lavest lønte jobbene. I 2017 var tilsvarende forhold 3,8. Dette tilsvarer en lønnsforskjell på 65 600 kroner per måned.
En leder i staten som tjener over tre millioner kroner, har fått en sekssifret lønnsøkning bare i 2019.
Større ulikhet
AUF-leder Ina Rangønes Libak har fremmet forslag til programkomiteen om at ingen i staten skal tjene mer enn 10 ganger det den lavest lønte tjener. Gharahkhani vil ikke si noe om det er riktig medisin eller ikke.
– Vi opplever stadig mer ulikhet i Norge. Lederlønningene i staten bidrar i aller høyeste grad til nettopp det. Vi har hørt om en leder i staten som hadde en lønnsøkning på 164 000 kroner i 2019. De som tjener minst i staten tjener knapt 300 000 kroner i året. Det er ikke rart det går ut over tilliten i samfunnet, mener Ap-representanten.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen