JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Masud Gharahkhani vil ha lønnskommisjon for lederlønninger:

Ap-politiker ut mot lederlønningene i staten: – Helt på jordet

– At en statlig leder skal øke lønna med et sekssifret beløp på ett år er helt på jordet, mener Masud Gharahkhani.
Masud Gharahkhani vil ha en lønnskommisjon for lederlønninger i Staten.

Masud Gharahkhani vil ha en lønnskommisjon for lederlønninger i Staten.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Stortingsrepresentanten for Arbeiderpartiet tar nå et kraftig oppgjør med det han kaller lønnsgaloppen i statlige selskap.

– Vi har vært bekymret for lederlønningene i staten lenge. Det heter seg også at det skal vises måtehold. Men det vi ser er at det er ulike regler for dem som er på toppen og de som er på gulvet. Vi er helt ute å kjøre med lederlønningene i staten. Det kan ikke fortsette. Nok er nok, sier Masud Gharahkhani til FriFagbevegelse.

p

– Ekstra ille er det når vi vet at ansatte må løpe stadig fortere og arbeidspresset bare øker og øker, legger han til.

Gharahkhani sitter i Arbeiderpartiets programkomité, men vil ikke vente til landsmøtet i 2021 for å sette søkelyset på dette.

Vil fryse lønn

Torsdag 19. mars skal Stortinget behandle et representantforslag fra Sp-trioen Trygve Slagsvold Vedum, Sigbjørn Gjelsvik og Geir Pollestad. De har foreslått en lønnsmoderasjon for høytlønte ledere i staten, med en lønnsbegrensning på 15G, det vil si halvannen million kroner i året.

Masud Gharahkhani er saksordfører for forslaget. Han vil foreslå at det settes ned en lederlønnskommisjon som skal gå gjennom lønningene, ikke bare i staten men også i de hel- og deleide statlige selskapene og for politikere på Stortinget og i Regjeringen. Alle fakta skal på bordet.

– Vi trenger å gå veien om utredning, der disse lønningene ses i sammenheng. Vi må få klarlagt hvorfor dagens retningslinjer ikke har fungert godt nok, hva som er reelle samfunnshensyn i lønnsfastsettelsen og hva som ikke kan begrunnes med dette. Med dette på plass, skal det ryddes opp. At vi mener alvor, markerer vi med forslaget om å fryse godtgjørelsen for stortingspolitikere og regjeringsmedlemmer fram til kommisjonen har lagt fram sin innstilling.

Teknisk Beregningsutvalg viste at lønnsøkningen i staten var på 3,6 prosent i 2019. Blant lederne i staten var lønnsøkningen 4,8 prosent.

p

I 1997 var månedslønnen til de 10 prosent best betalte i staten 2,8 ganger større enn gjennomsnittslønnen til de 10 prosent lavest lønte jobbene. I 2017 var tilsvarende forhold 3,8. Dette tilsvarer en lønnsforskjell på 65 600 kroner per måned.

En leder i staten som tjener over tre millioner kroner, har fått en sekssifret lønnsøkning bare i 2019.

Større ulikhet

AUF-leder Ina Rangønes Libak har fremmet forslag til programkomiteen om at ingen i staten skal tjene mer enn 10 ganger det den lavest lønte tjener. Gharahkhani vil ikke si noe om det er riktig medisin eller ikke.

– Vi opplever stadig mer ulikhet i Norge. Lederlønningene i staten bidrar i aller høyeste grad til nettopp det. Vi har hørt om en leder i staten som hadde en lønnsøkning på 164 000 kroner i 2019. De som tjener minst i staten tjener knapt 300 000 kroner i året. Det er ikke rart det går ut over tilliten i samfunnet, mener Ap-representanten.

Annonse
Annonse