JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De ansatte ved Brønnøysundregistrene vendte ryggen til statsråden: – Dere effektiviserer ikke. Dere raserer

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) møtte ansatte ved Brønnøysundregistrene – som står foran en stor nedbemanning.
VENDTE RYGGEN TIL: Da næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ankom Brønnøysundregistrene mandag, ble han møtt av en lang rekke rygger.

VENDTE RYGGEN TIL: Da næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ankom Brønnøysundregistrene mandag, ble han møtt av en lang rekke rygger.

Alf Ragnar Olsen

alf@lomedia.no

Taxien med statsrådens følge stanser femti meter fra hovedinngangen. Langs veien fra parkeringsplassen har aksjonister tatt oppstilling. De vendte ryggen mot statsråden fra en regjering de fremmøtte opplever som lite lydhør.

p

Liv Bang har jobbet ved Brønnøysundregistrene i en mannsalder. Veteranen ga næringsministeren klar melding.

– Din regjering har kuttet og kuttet i Brønnøysundregistrene. De gjør en utrolig viktig jobb for staten og storsamfunnet, og her burde det satses, ikke kuttes. For det koster penger å forvalte registrene på en trygg og god måte! sa Bang.

Torbjørn Røe Isaksen svarte at han hadde kommet for å lytte og lære, og at han hadde fått signaler om at ting burde sees på.

Saken fortsetter under bildet.

KLAR BESKJED: Liv Bang  gav statsråd Torbjørn Røe Isaksen klar beskjed om hva hun mener om situasjonen for Brønnøysundregistrene.

KLAR BESKJED: Liv Bang gav statsråd Torbjørn Røe Isaksen klar beskjed om hva hun mener om situasjonen for Brønnøysundregistrene.

Alf Ragnar Olsen

Ødeleggende usikkerhet

Før statsrådens ankomst møtte FriFagbevegelse samboerparet Mona T. Aas og Trond Arne Pettersen. Begge jobber begge ved Brønnøysundregistrene og slår fast at usikkerheten den statlige virksomheten er kastet ut i som følge av underfinansieringen er ødeleggende.

– Dette skaper usikkerhet på alle plan, og det preger hele Brønnøysundsamfunnet. Det er kjempesynd. Det er her vi trives, og her vi vil bo og arbeide. Men nå risikerer vi i verste fall at vi begge kan bli overtallige. Ingen føler seg trygge, og folk har begynt å innhente takster på eiendommene sine. De prøver å gjøre det før boligprisene faller. Men dette rammer alle, sier de to.

– Jeg fatter ikke hvorfor Solberg-regjeringen gjør dette. Vi trenger flere arbeidsplasser her. Ikke færre. Saksbehandlingstiden vil øke med flere måneder, og det skaper en flaskehals for etableringer og satsing. Det skulle man ikke tro var god Høyrepolitikk, sier Trond Arne og rister på hodet.

Saken fortsetter under bildet.

USIKKERHET: Samboerne Mona T. Aas og Trond Arne Pettersen jobber begge ved Brønnøysundregistrene, og de mener usikkerheten arbeidsplassen utsettes for er ødeleggende.

USIKKERHET: Samboerne Mona T. Aas og Trond Arne Pettersen jobber begge ved Brønnøysundregistrene, og de mener usikkerheten arbeidsplassen utsettes for er ødeleggende.

Alf Ragnar Olsen

Jurist Trine Blix nikker og er enig. Hun kommer fra Andøy, der regjeringens politikk har skapt en parallell situasjon med Andøya-Evenes-saken.

– Der har nøkkelkompetanse forsvunnet. Det er faren her også, sier hun.

Ekssamboeren jobber også ved registeret, og det skaper en ekstra utfordring også for henne.

– Hvis barnefaren blir overtallig og må flytte herfra, hva skal jeg gjøre da? Spør hun.

Usikkerheten sprer seg

Verneombud Ove Valle slutter seg til bekymringene.

– Usikkerheten dere beskriver er det mange som kjenner på. En relativt nytilsatt medarbeider kom bort på fredag. Hun fortalte at hun tidvis gråter ustoppelig, og at hun sliter med å sove. Hun har etablert seg her, ene og alene på grunn av jobben hun har fått – og blir nok en av de første som må gå, om ikke regjeringen innser at dette blir feil, sier han alvorlig.

Tillitsvalgt Kjetil Mathisen i NTL forening ved Brønnøysundregistrene håper på en ekstrabevilgning, og er glad organisasjonen sentralt setter saken på dagsordenen i en høring knyttet til statsbudsjettet.

– De oppgavene Brønnøysundregistrene ivaretar er kritisk viktige for næringslivet og frivillige organisasjoner i hele landet. Vi har siden 2014 nedbemannet med rundt 50 stillinger. Samtidig har saksmengden økt med 6–7 prosent, og vi er blitt tilført stadig nye oppgaver. Sist i form av det nye Registeret for reelle rettighetshavere – uten at det fulgte med midler til drift. Nå er smerteterskelen nådd, det må komme midler til drift og vedlikehold av systemer og tjenester, sa Mathisen.

p

Ingen garantier

– Vi har jo håp, det må man ha. For dette er viktig. Det handler om hjertet til Norge. Uten det, så lider alle, sier Olav Ellingsen og Grete Mikalsen – to av de ansatte ved Brønnøysundregistrene som var til stede i den fullsatte kantinen under næringsministerens besøk i dag.

Det har gått halvannen uke siden de ansatte fikk informasjon fra direktør Lars Peder Brekk om budsjettsituasjonen. Regjeringens manglende dekning av økte kostnader til drift, forvaltning og informasjonssikkerhet, og i tillegg en betydelig økning i husleia fra 2021 som departementet har signalisert ikke vil bli kompensert, utløser behov for et dramatisk kutt i lønnskostnadene ved det statlige registeret. Innsparingsbehovet er så stort at administrasjonen har varslet at 50–60 stillinger må kuttes de nærmeste to årene.

I møtet med ansatte og tillitsvalgte ga næringsministeren uttrykk for forståelse for at regnestykket ikke går opp.

– Det er noe vi er villige til å se på. Brønnøysundregistrene skal ha rom til å drifte, forvalte og drive videreutvikling av sitt tjenestespekter. Dette er viktig, så derfor er jeg her for å lytte og lære. Samtidig er det ikke slik at det betyr at våre krav til effektivisering faller bort, og vi budsjetterer for ett år av gangen, så jeg er ikke kommet hit for å gi noen garantier, sa Røe Isaksen.

Saken fortsetter under bildet.

ALLMØTE: Statsrådens deltok på et allmøte mandag, men Ove Valle (f.v.), Kjetil Mathisen, Mona T. Aas, Trond Arne Pettersen og Trine Blix fikk ingen lovnader.

ALLMØTE: Statsrådens deltok på et allmøte mandag, men Ove Valle (f.v.), Kjetil Mathisen, Mona T. Aas, Trond Arne Pettersen og Trine Blix fikk ingen lovnader.

Alf Ragnar Olsen

Betinget optimisme

Kjetil Mathisen i NTL tolker uttalelsene dit hen at det kan komme noe midler, men at underfinansieringen trolig ikke dekkes fullt ut.

– Vi får vente og se. Man får håpe regjeringen skjønner konsekvensene av den dramatiske situasjonen, men jeg frykter det blir nødvendig med et betydelig kutt i antall arbeidsplasser. Det er tragisk, ettersom vi faktisk trenger flere ansatte, sier Mathisen.

Direktør Lars Peder Brekk deler de ansattes bekymring.

– Vi håper på en ekstrabevilgning, for den økonomiske situasjonen er kritisk. Dersom det ikke kommer mer midler, må vi treffe tiltak for å holde våre budsjetter, og det vil ha svært uheldige konsekvenser for vårt samfunnsoppdrag og saksbehandlingstiden til næringslivet og frivillige organisasjoner. Det håper jeg statsråden har fått en forståelse for, sier Brekk til FriFagbevegelse.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse