Fellesforbundets pensjonsmodell møter kritikk fra mange hold
Fafo-forskeren er sterkt kritisk til Fellesforbundets individuelle pensjonskonto
Fafo-forsker Jon Hippe er sterkt kritisk til Fellesforbundets alternativ til framtidig tjenestepensjon – individuell pensjonskonto.
Fafo-forsker Jon Hippe er sterkt kritisk til Fellesforbundets forslag til pensjonsordning, selv om han ellers er "en unik fan" av forbundet.
Ole Palmstrøm. Innfelt: Fellesforbundets skisse
may.berg@lomedia.no
Fellesforbundet gikk inn i tariffoppgjøret med et krav om at ansatte skal sikres pensjonsopptjening fra første krone, og rett til pensjonsopptjening for de som går i små stillinger eller i korte engasjementer og vikariater.
Forbundet mener at Lov om obligatorisk tjenestepensjon (OTP-loven) slår uheldig ut for arbeidstakere i dagens arbeidsliv med mange jobbskifter og små stillingsbrøker.
• Fellesforbundet og Norsk Industri foreslår egen pensjonskonto til alle. Les om modellen her
Mangelfullt lovverk
Ifølge OTP-loven, må arbeidstakere ha mer enn en femdels stilling og være fylt 20 år for å opptjene pensjon. Dessuten, dersom medlemskapet har vart mindre enn 12 måneder, mister arbeidstakeren retten til pensjonskapitalen som er opptjent.
Innen hotell- og restaurantbransjen er dette høyst aktuelle problemstillinger, og ifølge Fellesforbundet får slike ansettelsesforhold stadig større utbredelse.
– Slik det er nå, får ikke mange arbeidstakere startet sin opptjening. Vi mener at når arbeidsgiver betaler lønn, skal vedkommende også betale pensjonsinnskudd. Vi må finne en måte som gjør at våre folk har mulighet til å opparbeide seg en anstendig pensjon, selv med korte og mange ansettelser, sa Inger Karin Hagerup, stabsjef i Fellesforbundet da hun gjestet NTLs pensjonskonferanse forleden.
Hun påpeker at manglende pensjonsopptjening i arbeidsforhold som varer mindre enn 12 måneder, gir useriøse arbeidsgivere uforholdsmessig store fordeler.
Individuell pensjonskonto
For å løse problemet ønsker Fellesforbundet å endre loven slik at ansatte får sin egen pensjonskonto, som alle arbeidsgivere skal betale inn til.
– De som kritiserer pensjonskontoen vår sier at dette er en type privatisering av pensjon. Vi sitter med en innskuddsordning og prøver å gjøre det beste ut av det. Vi prøver å løse problemet med innskuddskapitalbevis med dårlig avkastning, og lage en ordning som folk kan forstå, sa Hagerup.
Inger Karin Hagerup, Fellesforbundet
Ole Palmstrøm
Fellesforbundet påpeker at det er et problem at det årlig utstedes hundretusener av pensjonskapitalbevis på grunn av at folk skifter jobb. Forvaltningen av disse bevisene er et lukrativt marked for finansnæringen, men gir dårlig avkastning, og lite pensjon, for ansatte.
Fellesforbundet vil også gi ansatte som ønsker det mulighet til å spare ytterligere til egen pensjon på denne kontoen.
– Vi har en tanke om at LO Favør kan lage en liten pensjonskasse, sa Hagerup.
Omstridt i LO
Fellesforbundets modell er svært omstridt i LO. Kritikken går blant annet på at individuelle ordninger favoriserer menn.
• Les også: Tillitsvalgte i Handel og Kontor ut mot Fellesforbundet
Hippe viser til Jimmy Hoffa
Fafo-forsker Jon Hippe er sterkt kritisk til Fellesforbundets forslag, selv om han ellers er "en unik fan" av forbundet. Fafo-forskeren sier at han er nesten hundre prosent enig i beskrivelsen av problemene, men uenig i løsningen.
Hippe mener at individuelle konti ikke representerer et helhetlig system, men enda en løsning som vil komplisere pensjonssystemet, og ta fra ansatte goder de har med dagens ordninger.
– Vil LO dette? Dette er noe helt annet enn å selge diverse produkter til medlemmer med rabatt. Hva skjer når finanskrisen kommer, og LO står som leverandør, spurte Hippe.
Han minnet forsamllingen om hva som skjedde med fagforeningsboss Jimmy Hoffa i USA: Han endte opp drept og begravd i betong fordi han hadde spekulert med medlemmenes pensjonsmidler.
Hippe mener det er viktig å få på plass en ny og forbedret AFP-ordning, en samkjørt lovgivning på tjenestepensjon, en ny og god offentlig tjenestepensjon med forhandlingsrett og tariffavtaler som sikrer innflytelse over pensjon.
Krever lovendring
I dag ligger ballen hos regjeringen, som må foreslå lovendringer dersom Fellesforbundets pensjonsmodell skal la seg realisere. For å komme i havn med frontfagoppgjøret i vår, ble regjeringen koblet inn, og det ble lovet å utrede om modellen kan innføres.
Svaret fra regjeringen lar foreløpig vente på seg.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.