Tøffe arbeidsforhold
Farlige fanger og få ressurser sliter ut de ansatte ved Oslo fengsel
– Jeg er redd vi kommer til å knekke en del rygger framover. Ansatte er slitne, sier avdelingsleder Ole Johannesen i Oslo fengsel.
BEKYMRET: Ole Johannesen ved Oslo fengsel melder om tøffe arbeidsforhold
Pål Andreassen
katharina@lomedia.no
Oslo fengsel står overfor den største omstillingen i kriminalomsorgs historiens. Avdeling A, også kalt Botsen, legges ned. Det rammer 120 ansatte.
Avdelingsleder på avdeling A, Ole Johannesen, har skrevet et brev på vegne av avdelingslederne til ledelsen ved fengselet og Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) hvor han forteller om slitne ansatte, tøffe arbeidsforhold og stadig farligere innsatte.
– Jeg skyter ikke på fengselsledelsen som gjør så godt de kan i en vanskelig situasjon, men på ledelsen i KDI og regionledelsen som ikke ser oss nede på gulvet og den situasjoner vi er, sier Johannesen.
Ansatte blir ikke sett
– I omstillingsprosessen trenger vi ikke mindre penger. Vi trenger mer. Vi skal ha full drift og levere på alle nivåer, sier han.
Budsjettene i kriminalomsorgen er kuttet med 0,7 prosent i år. I Oslo fengsel har kuttene ført til færre ansatte på jobb.
– Ingen firer på forventninger. Jeg er redd vi kommer til å knekke en del rygger framover. Ansatte er slitne. De føler seg ikke sett ovenfra, sier avdelingslederen.
Mange fengselsbetjenter har sluttet i Oslo fengsel og begynt i langt bedre betalte jobber i Politiets utlendingsenhet.
SAVNER VISJONER: Avdelingsleder i Oslo fengsel er kristisk til KDI som er mer opptatt avå forby mobiltelefoner i fengslene enn å styrke kriminalomsorgens faglige utvikling. Bilde fra døra inn til avdeling A i Oslo fengsel som legges ned i 2017.
Krim
KDI er opptatt av kvantitet framfor kvalitet
Johannesen har jobbet som fengselsbetjent i 29 år, nesten alle årene ved Oslo fengsel. Han beskriver en kriminalomsorg i regresjon.
– Verdier som progresjon i soningen og god tilbakeføring til samfunnet ser i stor grad ut til å være noe som egentlig ikke er viktig lenger.
Han mener at KDI var visjonære før. De gav føringer om hvilke verdier ansatte skulle jobbe etter.
– Det ser ut til å være temmelig fraværende nå. Det virker som om KDI er mer opptatt av firkantet tenkning og kvantitet, framfor kvalitet.
Les også: Stortinget vedtok å legge ned Botsen
Farligere ansatte nå
Mål- og resultatstyringen i offentlig sektor er hverdag i kriminalomsorgen også. Avdelingslederen opplever at krevende dokumentasjon stjeler tid som ansatte gjerne skulle brukt sammen med innsatte for å skape en bedre rehabilitering. Johannesen forteller også om en markant økning krevende innsatte.
– Sammenlignet med før er det flere farligere innsatte, som det er vanskeligere å nå frem til. Det fører til at de ansatte bare må jobbe hardere og være mer utslitte når man går hjem fra jobb, sier han.
Les også: Ansatte i Oslo fengsel sørger over arbeidsplassene sine
KOSTBART: Ole Johannesen ved Oslo fengsel mener det blir samfunnsmessig dyrere å legge ned avdeling A og flytte innsatte til de nye fengslene som bygges på Ullersmo og i Eidsberg. – Det blir lenger reisevei for varetektsinnsatte og pårørende, sier han.
Ole Palmstrøm
Blir kostbart å legge ned Botsen
– Dette handler ikke om sutring over at avdeling A legges ned, sier Johannesen.
Når det er sagt, understreker avdelingslederen at avdeling A har en sterk og sunn organisasjonskultur, med god samhandling mellom innsatte og ansatte.
– Men beslutningen er tatt, og forandringer må vi takle. Men hjelp oss å gjøre dette på en god og riktig måte.
Vollan: Kjenner meg ikke igjen
NFF-magasinet har spurt direktør Marianne Vollan i Kriminalomsorgsdirektoratet om kommentarer til kritikken. Hun svarer følgende på epost:
– Jeg er klar over at mange i kriminalomsorgen har en krevende hverdag. Og like klart er det at Oslo fengsel og de ansatte der er inne i krevende prosesser knyttet til nedleggelsen av avdeling A. Målet er å sørge for at endringene skjer på best mulig måte, og jeg vet at det arbeides systematisk med dette i samarbeid med de tillitsvalgte både i fengselet og i region øst.
Marianne Vollan, direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet
Ole Palmstrøm
– Vi kan være helt enige om at budsjettene er trange og de innsatte mer krevende enn før. Vi har en løpende dialog med Justis- og beredskapsdepartementet om både økonomi og utfordringer i arbeidet, men samtidig må vi også forholde oss til verden slik som den er, og ikke bare slik som vi vil ha den.
– Jeg kjenner meg ikke igjen i at kriminalomsorgen er en etat i tilbakegang, slik Johannesen mener. Jeg mener tvert om at vi får til svært mye innenfor rammene våre, både på innholdssiden og i form av nye bygg. Og de to forholdene henger nøye sammen! For å ta Oslo fengsel først: Vi har gitt Statsbygg i oppdrag å se på hvordan vi kan bygge ut avdeling B i Oslo fengsel til å bli et moderne fengsel med 250 soningsplasser. Og i disse dager begynner vi å bygge nærmere 200 soningsplasser på Ullersmo og i Eidsberg. Når byggene står ferdig, kan vi tilby arbeid og annen aktivisering for alle de innsatte på disse plassene. Det er en vesentlig forbedring målt mot hva vi i dag tilbyr på Botsen. Nybyggene vil også på en helt annen måte enn Botsen gi muligheter for å drive godt rehabiliterings- og tilbakeføringsarbeid.
– I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett skal Regjeringen legge frem en opptrappingsplan for kriminalomsorgen. Samtidig har vi i år også fått mer penger til vedlikehold av fengselsbygg enn noen gang tidligere. Vi har også en flunkende ny arbeidsstrategi som skal bidra til økt aktivisering av de domfelte. Selv ikke med min beste vilje klarer jeg å se alt dette som tegn på en etat i tilbakegang.
Budsjettkutt i krimalomsorgen:
26,3 millioner i 2016
30,6 millioner i 2015
Statlige virksomheter må kutte med 0,7 prosent i år
Flere saker
Budsjettkutt i krimalomsorgen:
26,3 millioner i 2016
30,6 millioner i 2015
Statlige virksomheter må kutte med 0,7 prosent i år