KONTINUERLIG ARBEID: FO-nestleder Marianne Solberg sier fagbevegelsen må snakke om seksuell trakassering igjen og igjen, og må garantere trygge arenaer for alle medlemmer og tillitsvalgte.
Anders Hauge-Eltvik
Status for fagbevegelsen etter #metoo:
FO-nestlederen er lei av latterliggjøringen. Her deler hun sine egne #metoo-erfaringer
FO-nestleder Marianne Solberg advarer mot å tro at man er ferdig med å snakke om seksuell trakassering.
anders@lomedia.no
LO Stats landskonferanse brukte siste dag på å adressere mobbing, varsling og seksuell trakassering. Én av innlederne var FO-nestleder Marianne Solberg, som gjorde opp status for fagbevegelsen etter #metoo.
– Vi trenger å sette seksuell trakassering på agendaen igjen og igjen og igjen. Jeg tror mange tenker «er vi ikke snart ferdige?». Men det er vi ikke. Vi kommer til å snakke om det enda flere ganger, og det tror jeg det er behov for.
Jobbet grundig med trakassering
Solberg forteller at Fellesorganisasjonen har jobbet grundig med seksuell trakassering. Hun har også deltatt i arbeidsgruppa LO satte ned for å se på egen organisasjon.
p
– For oss selv kom #metoo som en oppvåkning. Vi måtte se oss selv i kortene, sier hun.
Solberg minner om at arbeidsgivere og ledere i organisasjoner og utdanningsinstitusjoner skal forebygge og hindre trakassering og seksuell trakassering.
– For å få til dette må du sette søkelyset på det du ikke vil ha. LO og forbundene har vært gode på det, men fokuset har kanskje ligger på våre medlemmer som skal slippe å oppleve det på arbeidsplassene sine. Men vi er kanskje ikke like gode på oss selv og det som skjer når vi samles i våre foraer, sier Solberg.
Brukte egne erfaringer
Solberg understreker at selv om situasjoner og handlinger kan oppfattes ulikt av personene som er involvert, gjelder det alltid å snakke om det. Hun bruker egne erfaringer for å vise hvordan #metoo har påvirket arenaene i fagbevegelse.
p
– På den årlige konferansen på Gol året før #metoo kom en betydelig eldre kamerat bort utpå kvelden og kommenterte hvor bra han synes puppene mine såg ut i kjolen jeg hadde på meg. Jeg reagerte på samme måte som mange har fortalt. Jeg ble satt ut, usikker og veldig selvbevisst resten av kvelden. Det gjorde noe med meg og min følelse av posisjonen jeg var der i.
Året etter hadde #metoo-bevegelsen akkurat rukket å bli stor. Etter at Solberg hadde tatt opp temaet i den politiske debatten, hadde kommentarene endret karakter.
– Da var det mer latterliggjøring, som «Jeg tør ikke sitte ved siden av deg». Det var i en litt annen form, men like fullt latterliggjøring av et alvorlig tema, sier hun.
Året etter der igjen, ble Solberg kontaktet av en harm kar som mente seg utsatt for «negativ metoo». Altså at noen for første gang hadde reagert på hans oppførsel, noe han fant urettferdig.
– Det er ikke et begrep jeg anbefaler å bruke. Men jeg tror det handler om usikkerhet. Spillereglene er uklare, ting som tidligere har fått passere er plutselig ikke lov lenger. Og da sier jeg: Ja, sånn er det.
Må garantere trygge arenaer
Solberg påpeker at organisasjonslivet har en del iboende risikofaktorer. For eksempel makt-ubalanser og at skillet mellom jobb og fritid ofte kan bli utvisket.
– Vi må ta tak i dette, for det blir et rekrutteringsproblem hvis vi ikke kan garantere trygge arenaer i våre organisasjoner, sier hun.
p
Solberg peker på verktøyene fra Likestillings- og diskrimineringsombudet som nyttige.
– Her er det helt konkrete hjelpeverktøy. For eksempel at en organisasjon skal lage tydelige regler og normer for oppførsel, at det må på plass gode rutiner for å kunne si i fra - og at at brudd på rutiner og retningslinjer skal få konsekvenser. Det ligger dessuten et tydelig lederansvar her. Det må det snakkes om, sier hun.
Fram mot FOs landsmøte jobber forbundet mye med å forebygge og å ha rutiner på plass om noe skulle skje.
– Vi vedtar snart klare kjøreregler for oppførsel på landsmøtet, og hva som skal skje dersom noen sier de har blit utsatt for noe. Vi setter ned et uavhengig organ som skal behandle saker der og da, med fullmakter til å gi konsekvenser, forteller Solberg.
FO-nestlederen minner om at dette arbeidet ikke kan stoppe.
– Vi har mista ganske mange talenter på veien. De som slutta uten å si noe, men bare «fadet» ut. Arenaene våre må være trygge, og skal de bli det, må vi fortsette å snakke om seksuell trakassering, sier hun.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.
André Kjernsli
Hege (54) tapte tusener i feriepenger som sykmeldt
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
MEKLING: Ved midnatt 23, mai går fristen for meklinga i statsoppgjøret ut. Dermed kan det være streik i staten fra morgenen etter.
Jan-Erik Østlie
Her kan det bli streik i staten om to uker
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes
«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
Kommentar
Frontfagsforhandlingene gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe., skriver Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
«Vi øker lønna mest til de som har minst», skriver Jørn Eggum
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm