JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

13 nasjonale forskningsråd har sluttet seg til Plan S:

Forskere vil fjerne betalingsmurene fra artikler om offentlig finansiert forskning

Forskningsrådet deltar i et europeisk initiativ, kalt Plan S, som jobber for å gjøre all offentlig finansiert forskning åpent tilgjengelig fra 2020.
STORTINGSHØRING OM INNFØRING AV PLAN S: I midten LO-rådgiver Arvid Ellingsen, sammen med NTL-tillitsvalgte Vibeke Vandrup Martens og Ronny Kjelsberg under høringen i Stortinget.

STORTINGSHØRING OM INNFØRING AV PLAN S: I midten LO-rådgiver Arvid Ellingsen, sammen med NTL-tillitsvalgte Vibeke Vandrup Martens og Ronny Kjelsberg under høringen i Stortinget.

NTL

may.berg@lomedia.no

Forskningsrådet, EU-kommisjonen, det europeiske forskningsrådet ERC og forskningsfinansiører i hele Europa går sammen om å kreve at alle artikler fra forskningen de finansierer skal publiseres med åpen tilgang fra 2020.

I dag offentliggjøres mye av den offentlig finansierte forskningen i tidsskrifter som er gjemt bak betalingsmur. LO og NTL deltok nylig i en åpen høring på Stortinget om den såkalte Plan S.

LO har levert innspill til Utdannings- og forskningskomiteen. Vibeke Vandrup Martens, leder i NTL Forskningsinstitutter, mener det er viktig å få på plass et fungerende system for forskningspublisering.

ph

– Dessverre er det ikke slik at det er flust med seriøse publikasjoner med åpen tilgang. Tvert imot – akkurat nå er det veldig mange useriøse. Vi ønsker å publisere i de prestisjetunge tidsskriftene som er faglig kvalitetssikret. Det både sikrer og løfter forskningen, sier Martens.

Ifølge Martens, innebærer dagens system store økonomiske utfordringer, særlig innen humaniora og samfunnsforskning. Publiseringskostnader er også et problem for forskningsinstituttene, som har lave basisbevilgninger.

Internasjonal harmonisering

Så langt er det 13 nasjonale forskningsråd som har sluttet seg til Plan S: fra Frankrike, Finland, Irland, Italia, Luxemburg, Nederland, Norge, Polen, Slovenia, Storbritannia, Sverige og Østerrike, i tillegg til the Wellcome Trust og the Gates Foundation.

ph

Fram mot sommeren skal samarbeidspartnerne arbeide med å ferdigstille veilederen for implementeringen av Plan S. Samtidig fortsetter arbeidet med å utvide koalisjonen til å omfatte flere land og forskningsfinansiører.

Målet er en internasjonal harmonisering av kravene til åpen tilgang.

Rask tilgang til ny forskning

LO støtter målet med Plan S, som har til hensikt å sikre forskere, næringsliv og befolkning rask tilgang til ny forskning.

LO påpeker i sitt høringssvar at forskningen når bredere ut og får større tillit i befolkningen når den publiseres i tidsskrifter med åpen tilgang. LO viser til at utfordringen i dag er at en altfor stor del av forskningen kun er tilgjengelig bak betalingsmur, og at det tar lang tid fra forskningen er avsluttet til publisering skjer.

LO påpeker blant annet at det er viktig å alle forskere og forskningsmiljøer sikres mulighet til publisering. Samfunnsnytten ved åpen forskning forsvinner om bare enkelte har råd til å publisere. LO påpeker at i Norge er forskningsinstituttene særlig sårbare.

ph

LO advarer i sitt høringssvar mot svekkelse av norsk som fagspråk, og påpeker at det kan føre til en nedprioritering av forskning på norsk om norske forhold. LO har tidligere pekt på manglende kunnskap om organisert arbeidsliv, trepartssamarbeid og norsk modell.

Plan S setter som krav at forfatterne skal beholde opphavsrett til publikasjonene, og LO vil ha på plass retningslinjer for hva forskerne trenger for å beholde opphavsretten.

Martens er ikke overbevist om at man vil ha på plass Plan S i 2020, slik planen er.

– Det er kanskje litt for ambisiøst. Vi skal arbeide med å snu de de store forlagene, slik at de publiserer åpent og ikke gjemmer seg bak betalingsmur, slik som nå. Det tror jeg kommer til å ta mer enn ett år å få til. Derfor tror jeg det er viktig å få på plass noen overgangsordninger, særlig innen de fagområdene hvor det ikke finnes åpne publiseringskanaler i dag.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse