JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvarsansatte advarer mot å redusere antall frikjøpte tillitsvalgte

Forsvaret ønsker å betale for færre frikjøpte tillitsvalgte. De ansattes organisasjoner spår at konsekvensen blir misnøye, høyere turnover og dårligere omstillinger.
KRITISKE: En samlet arbeidstakerside ber Forsvaret droppe kuttet i frikjøpte tillitsvalgte. Fra venstre Tom-Rune Klemetsen (NTL Forsvaret), Torbjørn Bongo (NOF), Johan Hovde (Parat Forsvar), Rune Rudberg (BFO).

KRITISKE: En samlet arbeidstakerside ber Forsvaret droppe kuttet i frikjøpte tillitsvalgte. Fra venstre Tom-Rune Klemetsen (NTL Forsvaret), Torbjørn Bongo (NOF), Johan Hovde (Parat Forsvar), Rune Rudberg (BFO).

Alf Ragnar Olsen

anders@lomedia.no

Forsvarsledelsen har i et års tid jobbet med å redusere kostnader, og reduksjon av frikjøpte tillitsvalgte er ett punkt som har vært diskutert. I Forsvaret er det i dag 28,5 stillinger som er frikjøpt, i en etat med over 15.000 ansatte.

Forslaget per nå er at ordningen fjernes 1. august 2020, og at sjefene for avdelingene, som hæren, luftforsvaret, sjøforsvaret, oppretter frikjøpte tillitsvalgte etter behov. Dette må i så fall betales av deres egne driftsbudsjetter.

p

Bekymret for konsekvensene

Forslaget opprører tillitsvalgte i Forsvaret. Leder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund, leder Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret, nestleder Rune Rudberg i Befalets fellesorganisasjon og leder Johan Hovde i Parat Forsvar advarer alle mot forslaget.

– Å ha tillitsvalgte er et sentralt element i trepartssamarbeidet, som også regjeringen omtaler i rosende ordelag. At en arbeidsplass har nok tillitsvalgte er grunnleggende for at ting skal fungere, sier Bongo.

Utgangspunktet for forslaget var behov for innsparing, og det er beregnet at ordningen koster 30 millioner kroner årlig.

Det har blitt holdt en rekke møter om temaet, men det er enda ikke avklart.

De tillitsvalgte spår flere negative konsekvenser av forslaget.

– Den ene konsekvensen er at den «sikkerhetsventilen» de tillitsvalgte er blir ramma. Det er en viktig funksjon, fordi den tar ut mye frustrasjon fra ansatte. Pågangen fra medlemmene har økt markant, og jeg frykter at om denne ventilen reduseres blir det økt frustrasjon blant medlemmene, som igjen kan føre til økt turnover i Forsvaret, sier Bongo.

Nødvendig i omstillinger

De tillitsvalgte påpeker også at en reduksjon i tallet på frikjøpte tillitsvalgte vil svekke organisasjonenes evne til å delta i de mange omstillingsprosessene som går i Forsvaret hele tiden.

– Det er omstillinger og endringer med knappe ressurser, og et ønske om at det skal gå hurtig. Det vil vi ikke klare med mindre tillitsvalgtressurser, sier Rune Rudberg.

Forsvaret går også inn i en ny prosess med fagmilitært råd i høst og senere en ny langtidsplan. Her er oppdaterte tillitsvalgte svært viktig, mener de ansatte.

– Tillitsvalgte er viktige i den offentlige debatten som følger en slik prosess. Med mer å gjøre blir det mindre tid til å sette seg inn i materialet, som igjen vil gjøre forsvarsdebatten fattigere, mener Bongo.

Likeverdige parter?

Johan Hovde advarer mot at det kan bli en ubalanse i partssamarbeidet i Forsvaret.

– Det blir ikke likeverdige parter slik det ser ut nå. Om vi i Parat Forsvar skal ha én frikjøpt på det høyeste nivået er vi ikke lenger likeverdige parter. Tillitsvalgtrollen er i ferd med å profesjonalisere seg. Våre frikjøpte jobber arbeidsuker på 50 timer og mer. Frikjøp er helt nødvendig, sier han.

Klemetsen i NTL Forsvaret mener det vil være umulig å følge opp alt av møter dersom de mister noe av frikjøpet sitt.

– Det er et mangfold av stillingskategorier i Forsvaret, som alle er viktige bidragsytere på ulikt vis. Våre frikjøpte hjelper tillitsvalgte rundt om i organisasjonen, og går i møter med arbeidsgiver. Dette får vi til på grunn av frikjøp, men uten dette vil det være vanskelig for oss å stille alle steder vi bør, sier han.

Nå venter organisasjonene på den endelige beslutningen til Forsvaret. De ønsker å beholde dagens ordning, men partene står langt fra hverandre.

– Om Forsvaret insisterer på å endre, har vi tre krav. Det skal være en sentral regulering av frikjøp. Vi skal avtale ordninger for partssamarbeidet også på sentralt nivå i Forsvaret. Og om det blir opp til de enkelte enhetene å organisere frikjøp, må vi har retningslinjer som sier noe om hvor mange frikjøpte det minimum skal være, sier Bongo.

p

Nytt møte om to uker

Frifagbevegelse har sendt Forsvaret flere spørsmål om forslaget og har bedt om kommentarer til kritikken fra organisasjonene.

Pressevakt Roar Wold har sendt følgende svar:

– Forsvarsstaben er i prosess med tjenestemannsorganisasjonene i forhold til fremtidig løsning for frikjøp av tillitsvalgte. Så lenge prosessen pågår mellom partene vil det ikke være riktig av oss å kommentere denne prosessen i media. Forsvarsstaben vil kunne besvare disse spørsmålene når partene er ferdige. Neste møte mellom partene gjennomføres i løpet av 14 dager.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse