Redusert postgang og finsk postvesen ut på anbud
Post tre dager i uka, om Finlands regjering får det som den vil
Den finske regjeringen foreslår å redusere postgangen til tre dager i uken, i og rundt byene. Distriktene skal fortsatt ha postomdeling hver ukedag.
SJELDNERE: Finlands regjering vil kutte antallet omleveringsdager i og rundt de finske byene.
Aleksi Koskinen/Posti
morten.hansen@lomedia.no
Den finske regjeringens forslag om å redusere postgang til tre dager i uken i og rundt byene, er et forsøk på å gjøre postgangen mer kostnadseffektiv. Forslaget fra det finske samferdselsdepartementet, som er ment å tre i kraft fra 1. juni, er sendt over til Riksdagen for videre behandling, skrive yle.fi.
• Topplederne i Norges største selskaper har en snittlønn på 5,8 millioner kroner i året
Forskjell på by og land
Endringen i ombæringsdager er en del av forslaget til ny postlov, hvor også konkurranse på brevpost inngår. Samferdselsdepartementet sier at reformen vil sikre posttjenester over hele landet, samtidig som det vil åpne for at logistikkbedrifter kan tilby nye, konkurrerende, tjenester.
I forslaget fra departementet vil en beholde den daglige leveringen i distriktene, hvor postbudene også er avisbud. Dette for å sikre at innbyggerne får avisene de abonnerer på. I byene er det egne selskaper som står for avisutdelingen.
Postombæringen skal også, ifølge det nye forslaget, ut på anbud. I dag er det statseide Posti, Finlands svar på Posten Norge, som har monopol på all postomdeling.
Den foreslåtte postreformen omfatter leveranser av brev og pakker som veier mindre enn to kilo betalt for med frimerker.
Finland fjernet for øvrig skillet mellom A- og B-post ved årsskiftet.
• (15.11.16:) 550 postansatte mister jobben i Trondheim, Molde, Stavanger, Bergen, Evenes og Stokke
Første steg på utsalg
Heidi Nieminen, forbundsleder i PAU – Postkoms finske søsterorganisasjon, mener forslaget til ny postlov er første steget på en privatisering av Posti. Hun mener regjeringen med dette forsøker å senke verdien av det statseide selskapet.
– Jeg lurer på hvorfor regjeringen først fornyer lovgivningen som har en negativ innvirkning på verdien til Postis, for deretter å legge deler av selskapet ut for salg, sier Nieminen.
Ingen god løsning
Forbundsleder i Postkom, Odd Christian Øverland, er ikke overasket over det finske lovforslaget. Han påpeker at Finland opplever det samme som resten av Europa – stadig mindre brevpost, synkende inntekter og færre postale arbeidsoppgaver.
Odd Christian Øverland, leder av Postkom.
Ole Palmstrøm
– Valget fra statens side blir å kompensere økonomisk, øke portoen voldsom – noe som vil akselerere volumnedgangen, eller senke servicenivået, fastslår Øverland.
Han tror det er en problemstilling som også vil bli aktuell i Norge. Forbundslederen mener løsningen Finland går for ikke er veien å gå.
– De store brevvolumene og inntektene er i byene. Tar Postens konkurrentene disse inntektene, vil det gå hardt ut over finansieringen av posten i distriktene, konstater Øverland.
– Følger utviklingen nøye
I Norge vedtok Stortinget før jul en ny postlov, som blant annet slår sammen A- og B-post til en poststrøm. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har ingen umiddelbare planer om å følge i sporene til Finland.
– Vi er nå opptatt av å implementere Stortingets vedtak. Jeg er opptatt av å sikre gode posttjenester som dekker samfunnets behov. Vi følger utviklingen nøye, men ønsker ikke å spekulere i eventuelle ytterligere tiltak nå, sier Solvik-Olsen.
• Postkoms forbundsleder: – Dette er ikke en vond drøm vi vil våkne opp fra