SKEPTISKE. De er alle skeptiske til privatisering av vedlikeholdet i Forsvaret. Fra venstre: Kirsti Bergstø, stortingsrepresentant og nestleder i SV, Tom-Rune Klemetsen, leder av NTL Forsvaret, og Marius Langlo, nestleder i avdeling Gudbrandsdalen.
Merete Jansen
Hva skjer med sikkerheten når Forsvarets vedlikehold utføres av private selskaper? NTL-tillitsvalgte liker ikke utviklingen
Forsvarsministeren mener det kan bli vanskelig å beholde god, teknisk kompetanse i Norge hvis ikke Forsvaret setter mer vedlikehold ut til private aktører. Han møter sterk motstand hos de tillitsvalgte i NTL Forsvaret.
merete.jansen@lomedia.no
– Hva da med sikkerheten? spurte flere av deltakerne på en konferanse NTL Forsvaret nylig arrangerte.
– I en krigssituasjon, vil et internasjonalt selskap støtte oss, eller vil de trekke seg helt ut av landet?
Skepsisen mot en slik utvikling gjennomsyret alle spørsmål og kommentarer fra de tillitsvalgte.
Men i langtidsplanen som er vedtatt på Stortinget, pålegges Forsvaret å spare inn 40 milliarder kroner gjennom effektivisering. På agendaen står derfor privatisering av tjenester, blant annet innen vedlikehold av materiell.
Foran de tillitsvalgte holdt forsvarsminister Frank Bakke-Jensen fast ved at Forsvaret umulig kan løse alle oppgaver internt. Han brukte fly som et eksempel.
– Stadig flere sivile flyselskaper setter vedlikeholdet til bedrifter i andre land. Dermed forsvinner også viktig nasjonal kompetanse. Med tanke på beredskapen bør vi heller opprette kluster, samling av bedrifter, der sivile og militære jobber sammen.
• NTL fikk medhold i retten: UD-ansatte slipper å legge ut for flybilletter og hotell
«Flott på papiret»
To stortingspolitikere som besøkte tillitsvalgtkonferansen slo fast at dette handler kun om ideologi og ikke om reelle gevinster.
– Kompetansen går ofte ut og kvaliteten ned, slo SVs nestleder Kirsti Bergstø fast.
– Noen skal tross alt tjene penger på dette.
Hun fikk støtte fra Aps Anniken Huitfeldt som leder utenriks- og forsvarskomiteen, og som påpekte at det som ser flott ut på papiret, ofte ikke fungerer når det blir satt ut i livet.
– Vi har blant annet flere eksempler på at det ansettes en rekke nye konsulenter i stab for å kontrollere at de private som har vunnet oppdraget, faktisk gjør jobben sin.
Huitfeldt minnet om at private tjenester er ment å være et supplement for Forsvaret, og ikke skal fortrenge de tjenestene man allerede utfører.
– Da langtidsplanen ble vedtatt på Stortinget, var det bare to partier som stemte mot privatisering generelt. Samtidig sto en enstemmig forsvarskomite bak vedtaket om at private verkstedsoppdrag kun skal være et supplement. Så hvis dette ikke skjer, er det i strid med det Stortinget har vedtatt.
Kjøper seg grunnlag
Leder Linn Herning i For Velferdsstaten var skeptisk til hvordan man både i offentlig og privat sektor bruker konsulentetjenester i forkant av privatiseringsprosesser. Som historiker med offentlig sektor som spesialfelt, har hun gått gjennom mange rapporter fra konsulentselskaper med oppdrag i velferdssektoren.
– Ofte er det slik at ledelsen har en idé om hvor de vil, og så kjøper de seg et kunnskapsgrunnlag.
I rapporten McKinsey hadde utarbeidet for å gi Forsvaret innspill til hvor de kunne spare penger, fant hun de samme tallene som i utallige tilsvarende rapporter: Man kan spare mellom 10 og 30 prosent ved å privatisere deler av driften. Først på side 187 fant hun noe hun oppfattet som et ærlig forbehold: «Det viser seg at de fleste omstillingsprosesser ikke gir den ventede effektivisering».
– Slike ting skriver konsulentene i rapport etter rapport. De har null ansvar for det som faktisk skjer, sa Herning.
Forklare bedre
Nils Holme, tidligere direktør ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), mente det er en stor utfordring for dem som kjemper imot privatisering i Forsvaret, at man aldri får sett konsekvensene i praksis før man er midt i en væpnet konflikt. På andre områder i samfunnet, blant annet i sykehussektoren, har man en bedre mulighet for å justere kursen underveis og gå tilbake på avgjørelser som vist seg å ikke være så gode.
Både Holme og Herning oppfordret de tillitsvalgte til å gjøre en bedre jobb med å forklare folk utenfor Forsvaret hva som kan bli konsekvensene.
– Hva skjer med sikkerheten? Hva skjer med kompetansen? Hvis dere skal få opinionen med dere, må dere bli flinkere til å forklare dette så folk flest kan skjønne det, rådet Herning.
• Forsvarssjefen vil kutte 317 millioner kroner på vedlikehold i Forsvaret
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø