JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny særalderspensjon:

I dag skal de forsøke å lande ny særalderspensjon for 170.000 offentlig ansatte

I dag håper arbeidstakerne og staten at de endelig skal lande hvordan særalderspensjonen for offentlig ansatte skal bli.
FORHANDLER: LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik skal forsøke å lande en enighet om pensjonssystemet for ansatte med særaldersgrenser.

FORHANDLER: LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik skal forsøke å lande en enighet om pensjonssystemet for ansatte med særaldersgrenser.

Eirik Dahl Viggen

anders@lomedia.no

Etter å ha jobbet med utformingen av særalderspensjonen til offentlig ansatte i nesten to år, håper arbeidstakerorganisasjonene og staten å bli enige om det nye systemet på forhandlingsmøtet som startet klokka 10 onsdag.

Dette er det siste møtet før den selvpålagte fristen går ut.

p

Det LO, YS, Unio og Akademikerne prøver å bli enige med Arbeids- og sosialdepartementet om er hvordan pensjonssystemet for de 170.000 offentlig ansatte med særaldersgrense skal bli framover, etter at pensjonsreformen og den nye offentlige tjenestepensjonen er innført.

Vanskelig spørsmål

Særaldersgrenser finnes i yrker som er så belastende at de ansatte ikke kan forventes å jobbe til vanlig pensjonsalder. De har derfor pensjonsalder på 60, 63 eller 65 år. Det er mulig å gå av inntil tre år tidligere for dem som oppfyller «85-årsregelen», som trer inn når summen av alder og opptjeningstid i pensjonsordningen for den enkelt er 85.

Pensjonssystemet er vridd i retning av at det skal lønne seg å jobbe lenger. Disse ansattgruppene kan ikke jobbe lenger enn særaldersgrensa, så pensjonsordningen for disse må justeres slik at de skal få en anstendig pensjon.

Særaldersgrensene var en del av pensjonsavtalen i offentlig sektor fra mars 2018. Der var partene enige om at det vil være nødvendig med særaldersgrenser også i framtida, og om prosessen for hvordan dette skulle utformes framover.

Først skulle partene bli enige om pensjonsordningen innen 2018 var omme. Det gikk ikke, og de ga seg selv en ny frist til 1. november 2019. Da denne fristen nærmet seg ble forhandlerne enige om en ny utsettelse, til 1. februar 2020. Denne var tett på de siste endringene i regjeringen, så fristen ble igjen utsatt et par uker, til 12. februar.

Når enigheten om systemet er på plass skal partene starte neste prosess. Der skal de avgjøre hvilke yrkesgrupper som skal ha særaldersgrenser, og hva disse aldersgrensene skal være.

Kompliserte spørsmål står igjen

Nestleder Peggy Hessen Følsvik leder forhandlingene fra LOs side.

– Jeg har tro på at vi forhåpentligvis kommer fram til en god løsning i løpet av dagen, sier hun.

Selv om forhandlingene går riktig vei, sier Hessen Følsvik det fortsatt gjenstår viktige spørsmål.

– Det er bevegelse å spore både fra der vi var før jul og tidligere. Men det er fortsatt mange kompliserte spørsmål vi må finne løsninger på. Så det må nok en del jobbing til i løpet av dagen for at vi skal komme dit, sier hun.

– Krevende yrker

Mette Nord, leder i Fagforbundet og LO Kommune, håper de nå endelig får landa modellen for særalderspensjon.

– Vi har en ambisjon om å få til en løsning og bli ferdige. Nå har dette blitt utsatt noen ganger, derfor begynner det egentlig å haste litt å få avklart modellen. Så får vi komme tilbake til hvem som skal være omfatta i framtida, sier hun.

Nord representerer til sammen 120.000 medlemmer med særaldersgrense i LO Kommune og Fagforbundet. Hun poengterer hvorfor samfunnet trenger særaldersgrenser:

p

– Dette er folk som har tunge, belastende yrker, og veldig mange går over i uførepensjon lenge før vanlig pensjonsalder. Alle kan ha en ambisjon om at folk skal jobbe lenger. Men i nødetatene, med kjapp reaksjonsevne og fysisk krevende oppgaver, og hele helse- og velferdsområdet er dette viktig. Det er en grunn til at de har fått særaldersgrenser, og det er det viktig å få forståelse for det framover, sier hun.

– Må ha trua

LO Stat-leder Egil André Aas håper de etter dagen i dag kommer videre i prosessen.

– Forhåpentligvis kan vi lande en avtale i dag som gir ro framover. Vi skal jo inn i prosesser framover om hvem som skal ha særaldersgrenser og hva de skal være, sier han.

Han karakteriserte seg som optimist før forhandlingene startet onsdag.

– Vi får sette oss til bordet, så får vi se. Det er ting vi vil ha inn i en avtale, og det er ting departementet vil ha inn. Så får vi prøve å finne noe felles. Vi må jo ha trua, fastslo han.

NTL-leder Kjersti Barsok mener denne siste dagen med forhandlinger kommer til å bli spennende.

– Vi går inn i alle forhandlinger med håp om en god løsning. Dette er viktig for våre medlemmer, konstaterte hun.

Annonse

Flere saker

Annonse