JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renhold på anbud:

ISS mister to av renholdskontraktene med Forsvaret. – Vi jubler! sier renholderne i Skjold leir

Fra neste år skal ikke lenger ISS vaske Forsvarets anlegg i Troms og Nordland. Renholdernes høyeste ønske er at Forsvaret skal ta renholdet tilbake. Det mener også NTL.
Renholderne i Skjold leir jubler, selv om framtida er usikker. De håper Forsvaret vil ta renholdet tilbake. Fra v. Torill Johansen, Mai-Britt Bråthen, Elisabeth Strand, Snorre Strand, Mari-Christin Eriksen, Chris Daniel Olavsen, Camilla Thomassen, Barbro Engen og Kristin Berglund.

Renholderne i Skjold leir jubler, selv om framtida er usikker. De håper Forsvaret vil ta renholdet tilbake. Fra v. Torill Johansen, Mai-Britt Bråthen, Elisabeth Strand, Snorre Strand, Mari-Christin Eriksen, Chris Daniel Olavsen, Camilla Thomassen, Barbro Engen og Kristin Berglund.

Torgeir Bråthen, Nordlys

may.berg@lomedia.no

– Det sier litt om hvordan vi har det, når vi jubler for at ISS ikke lenger skal vaske på Skjold, selv om det betyr at vår framtid er høyst usikker, sier renholder Mari-Christin Eriksen, etter at det i forrige uke ble avklart at Forsvaret ikke forlenger kontrakten med ISS.

Her stemmer arbeidsministeren for å anerkjenne et uorganisert arbeidsliv

Avslutter kontrakten med ISS

Forsvarets rammeavtale med ISS har en varighet på fire år. Forsvaret kunne ha forlenget rammeavtalen med inntil tre år, men det skjer altså ikke for Forsvarets anlegg i Nordland og Troms.

Avtalen med ISS utløper i midten av januar 2020. Renholdet for disse anleggene legges nå ut på anbud igjen. Det gjelder område 2A (Bardufoss med tilhørende lokasjoner), 2B (Setermoen med tilhørende lokasjoner), 2C (Skjold med tilhørende lokasjoner) og område 4 (lokasjoner i Nordland).

Ifølge utlysinga fra Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO), skal det inngås en rammeavtale med en leverandør for hvert av disse områdene.

ISS' kontrakt med Forsvaret omfattet i alt ti områder da den ble inngått i 2016. Foreløpig er det altså kun to av disse områdene som lyses ut på nytt.

Les også: Slik merker offentlig ansatte det når «alt» skal konkurranseutsettes.

Vil tilbake i Forsvaret

– Vi skal jobbe for ISS til 2020. Vi vet ikke hvem som overtar renholdet etter den tid, men ingen av oss som vasker i Skjold leir ønsker at det blir ISS. Vi håper at det kommer et annet firma, eller aller helst, at vi kommer under Forsvaret igjen. Det er vårt høyeste ønske, sier Eriksen.

Etter at renholdet i Forsvaret ble lagt ut på anbud og ISS vant kontrakten i 2016, tok det ett år før arbeidsmengden økte og nedbemanningen startet.

FriFagbevegelse snakket med renholderne på Skjold og Bardufoss i 2017. De fortalte om oppsigelser, økt arbeidsmengde og dårlige arbeidsforhold. Det er situasjonen også i dag, ifølge Eriksen.

– Det er trist å tenke på. Vi hadde så fine arbeidsforhold på Skjold mens vi var i Forsvarsbygg. Så kom det inn et privat firma og snudde alt på hodet.

– Det første som traff oss, var en arbeidsmengde som er umulig å overkomme. Det neste var hvordan ledelsen behandler sine ansatte. Vi har null tillit til ISS, sier Eriksen.

Les også: «Det er ingen der ute som klarer å vaske så mye»

Tar gjerne imot besøk

I januar mente renholderne at nok var nok. De gikk ut i lokalpressen og fortalte om arbeidsforholdene sine. Om ei arbeidsliste som er altfor lang. At de har valget mellom «kattevask» og komme igjennom arealet de er pålagt å vaske, noe som medfører klager fra Forsvaret. Eller å vaske ordentlig og få klager fordi de ikke rekker over alt de skal vaske.

– Husk at vi var 15 renholdere i Forsvarsbygg på Skjold. Nå er vi sju som skal gjøre mer jobb på kortere tid. Jeg skulle ønske at noen viktige personer kom på besøk hit til Skjold for å se hvilke forhold vi arbeider under, sier hun.

Ikke rettet mot renholderne

Avisa Nye Troms referer til en intern e-post i Forsvaret hvor det framgår at Forsvaret i lengre tid ikke har vært fornøyd med renholdstjenesten ISS har levert. I samme e-post kommer det fram at det er ønskelig at en ny aktør vil greie å overholde kontrakten og bedre vilkårene for de ansatte.

Ifølge Tom-Rune Klemetsen, leder i NTL Forsvaret, er det liten grunn til å tro at misnøyen med ISS er mye mindre i resten av Forsvaret.

– Det er ikke surmaget kritikk rettet mot renholderne. Alle vet at de har vanskelige arbeidsvilkår og gjør det de har tid til og har fått beskjed om, sier Klemetsen.

NTL: Ta tjenesten tilbake

– Dette er anledningen til å ta tjenesten tilbake til Forsvaret og sørge for tilstrekkelig bemanning slik at det er mulig for renholderne å gjøre en god jobb. Den muligheten må Forsvaret bruke, sier Kjersti Barsok, leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL).

Renholderne var NTL-medlemmer så lenge de var ansatt i Forsvarsbygg. NTL har fulgt saken tett også etter at renholderne ble overført til ISS. Forbundet har bistått renholderne i flere rettssaker i etterkant av privatiseringen.

Les også: Renholderne tapte rettsaken mot ISS

ISS: Kjenner seg ikke igjen

Kommunikasjonsdirektør Ronny Pettersen sier at ISS ikke kjenner seg igjen i beskrivelser av arbeidsforholdene ved Skjold leir og forholdet mellom medarbeidere og ledelse.

– ISS Norge har over 11 000 medarbeidere og vi leverer daglig renhold på over 10 000 lokasjoner. Vi har derfor høy kompoetanse og lang erfaring med å kalkulere riktig tidsbruk. Vi startet også i januar en rutinemessig gjennomgang av areal og frekvenser for å kvalitetssikre tidsbruken, skriver Pettersen i en mail til FriFagbevegelse.

– Våre medarbeidere er vår aller viktigste ressurs. Vi er opptatt av at alle våre medarbeidere blir hørt. På vår medarbeiderundersøkelse i 2018 scorer våre medarbeidere svært høyt på både engasjement og handlekraft. Sett i sammenheng med selskapets lave sykefravær, viser dette hvordan vi jobber for å ivareta våre medarbeidere og skape engasjement og stolthet blant dem, skriver Pettersen videre.

Pettersen viser til at fireårs-kontrakten med Forsvaret utløper i januar 2020. Når Forsvaret nå legger renholdet av disse områdene ut på anbud, har de valgt å ikke benytte muligheten til å forlenge kontrakten med ISS, en mulighet de hadde etter avtalen. Det er Forsvarets valg, skriver Pettersen.

På spørsmål om han vil kommentere innholdet i e-posten fra Forsvaret, sier Pettersen at han ikke kommenterer interne e-poster i Forsvaret.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse