Første kvinnelige leder av NJF
Jane B. Sæthre ny leder i Norsk Jernbaneforbund
Jane Sæthre ble valgt til forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund. Ny regjering i 2017, og en bedre jernbanereform blir hennes viktigste arbeidsoppgaver.
HER ER NJF'S NYE LEDELSE: Fra venstre Kjell Næss (nestleder), Audun Sør-Reime (oppl. sekr.), Tor Egil Pålerud (sekretær) Jane Brekkhus Sæthre (leder) og Torfinn Håverstad (nestleder).
Ole Palmstrøm
morten.hansen@lomedia.no
anders.hauge.eltvik@lomedia.no
oystein.windstad@lomedia.no
– Neste års valg og hvordan framtidens jernbane skal se ut, bli det viktigste arbeidet for meg og forbundsledelsen i tiden som kommer, slår Sæthre fast.
Nå skal hun og den nyvalgte forbundsledelsen ut på en turne for å oppildne medlemmer og tillitsvalgte til å gjøre en innsats i den kommende valgkampen.
– Vi skal spille våre folk ute i forbundet bedre, slik at vi får et regjeringsskifte i 2017, sier Sæthre.
Valg
Den nye forbundslederen er klar på at det må et regjeringsskifte til for å få den sittende regjeringens jernbanereform på et rett spor.
– Vi skal ikke reversere reformen. Det er ikke rette måten å gjøre ting bedre på. Vi skal ta med oss det beste i den, og så skal snekre sammen den beste jernbanen for framtiden. Først skal vi få med oss LO-kongressen til våren, deretter opposisjonen og opinionen. Det er folket der ute som vet hvordan jernbanen skal bli best mulig. Og de skal vi lytte til, sier Sæthre.
Historisk
Sæthre ble historisk – som forbundets første kvinnelige forbundsleder. Bak henne er det derimot få kvinner. I forbundsstyret er bare to av 18 medlemmer kvinner. Kvinnen på toppen erkjenner at det er et mannsdominert forbund.
HISTORISK: Jane B. Sætre blir Norsk Jernbaneforbunds første kvinnelige leder
Bjørn A. Grimstad
– Jeg merket meg at det er veldig få damer. Det er beklagelig. Men bare 19 prosent av våre medlemmer er kvinner. Sånn har det vært de siste 20 årene. Hvorfor det ikke blir flere damer i jernbanen, vet jeg ikke. Jeg konstatere at det var flere damer på 70- og 80-tallet som valgte alternativt i yrkesvalget. Det er ikke sånne jobber damer søker seg til. Dessverre, sier Sæthre.
Hun mener likevel at det er positivt at forbundet har flere kvinner lenger ned i tillitsvalgtapparatet.
– Vi har et kvinnenettverk i forbundet. Det vi ser at dette nettverket har fått flere damer inn i lederstillinger i jernbanesektoren.
Det synes jeg er positivt, sier Sæthre.
Nye nestledere
Kjell Næss (61) rykker opp til nestleder, i det som blir hans fjerde periode på forbundskontoret. Han skal ha ansvaret for medlemmene som er i NSB-området framover.
NESTLEDER: Kjell Næss blir en av to nestledere i Norsk Jernbaneforbund.
Ole Palmstrøm
– Dette blir spennende. Jeg har jo jobbet med dette området en stund, sier Ness.
Den siste tiden har han fungert som nestleder innimellom på grunn av Kjell Atle Brunborgs sykdomsfravær.
– Jeg håper det går greit. Det blir jo tøft framover med full oppslplitting, så det blir å slåss om tariffavtaler om det kommer nye firmaer inn, sier han.
Ness har forhandlet om nye avtaler før, både i Stadler og Trafikkservice. Tillitsvalgtbakgrunnen kommer fra Mantena-systemet, på verkstedene som i dag vedlikeholder flytogene.
Nyvalgt
Den andre nestlederen heter Torfinn Håverstad (51) og kommer fra Vennesla og har jobbet som togleder og taktisk ruteplanlegger. Han har ledet Landsrådet for trafikk, teknikk og administrasjon.
NESTLEDER: Torfinn Håverstad blir den andre av de to nestlederne i Norsk Jernbaneforbund.
Ole Palmstrøm
Det var en rørt Håverstad som ble enstemmig valgt:
– Jeg er en glad mann i dag, og er både takknemmelig og ydmyk for å ha fått denne tilliten. Det er noen store omveltninger på gang og jeg ønsker i felleskap jobbe opp i mot de som styrer landet og de aktuelle bedriftene for å få til de beste løsningene for våre medlemmer. I tillegg er det viktig for meg å lytte til de unge, sier han.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.