Fra godsterminalen på Alnabru, Oslo
Erlend Dalhaug Daae
Konkurranse om godsterminalene
REVIDERT BUDSJETT: Jernbaneverket overtar ansvaret for alle godsterminalene. Samtidig skal driften konkurranseutsettes. Det går fram av revidert nasjonalbudsjett. Norsk Jernbaneforbund mener regjeringen ikke lytter til faglige råd.
oystein.braathen@lomedia.no
I dag driver RailCombi AS, et datterselskap av CargoNet, ni av terminalene. Spor, lastegater og arealene eies i hovedsak av Rom Eiendom. Begge hører inn under NSB-konsernet.
– Vi ønsker en mest mulig virksom konkurranse for transportørene, og har som siktemål at de terminalene som i dag har to driftere fortsatt skal ha dette. Vi kommer til å jobbe videre med detaljene rundt hvordan det kan organiseres, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.
Det har vært bred enighet blant aktørene i bransjen om at Jernbaneverket må overta ansvaret. Noen har ment at selve driften bør konkurranseutsettes. Videre har det vært ulike syn på om det er rom for at én, to eller flere selskaper kan operere parallelt.
23,2 millioner ekstra
I revidert får Jernbaneverket fire millioner kroner ekstra siden administrasjonsutgifter øker fordi det kommer nye oppgaver. I tillegg kommer 19,2 millioner kroner til å overta faste kraner på Alnabru, erstatning til RailCombi for nedskriving av verdier i grunnen på terminalene, og sikkerhetstiltak på terminalene.
– Dette er penger til rent byråkrati. I stedet bør midlene brukes til å gjøre terminaldriften billigere for operatørene, sier forbundsleder Kjell Atle Brunborg i Norsk Jernbaneforbund.
Flere tilbud
Regjeringen legger opp til at konkurranseutsettingen av driften på Ganddal skal skje med to tilbydere. Ganddal ble tatt i bruk i januar 2008 og lagt ut på anbud med kontrakt på seks år.
– Både vi, NSB og Jernbaneverket har advart mot dette, uten at departementet har hørt på faglige råd. Å la to firmaer drive en så liten godsterminal er tøvete. Da er det bedre å droppe hele anbudsrunden og la operatørene ordne seg selv. CargoNet får ta seg av sine tog, Cargolink sine og det samme med eventuelt andre, sier Brunborg.
– Konkurranseutsettingen er kun for å angripe de ansattes lønns- og pensjonsvilkår. Samtidig vil det skape sikkerhetsmessig usikkerhet på terminalene. Det billigste for å få gods fra vei til bane er at ansatte overføres til Jernbaneverket. Det gir konkurransenøytral drift, mener forbundslederen.
De ansatte skal overføres til vinnerselskapet etter arbeidsmiljølovens regler om virksomhetsoverdragelse.
Tillitsvalgte i Cargo landsrådet i NJF lurer på de praktiske løsningene når to skal få komme inn og drifte samme terminal. Revidert er lite konkret. På Alnabru må Jernbaneverket overta lastekraner som ikke kan flyttes. Ansvaret må overtas ved at de leier bygg og grunn av Rom Eiendom.
Tar ut mer
I vedtatt budsjett for 2014 er utbyttet fra NSB satt til 260 millioner kroner. Resultatet for 2013 var det beste noensinne, og regjeringen holder på at utbyttet skal være 50 prosent av konsernresultat etter skatt. Dermed øker den posten med 255 millioner til 515 millioner kroner.
– Disse bør NSB få bruke til å kjøpe flere nye tog, som det er stor mangelvare på i Norge. Det er mer fornuftig enn å flytte penger tilbake til en overfylt statskasse. I opposisjon sa jo Fremskrittspartiet det samme, investeringer framfor at staten skal spare. Dette er det stikk motsatte, sier Kjell Atle Brunborg.
Mest lest
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.
Hanna Skotheim
– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Det var helt forferdelig å være på jobb
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Morten Holm / NTB