1. MAI-TALER: Generalsekretær Henriette Killi Westhrin priser samarbeidet med fagbevegelsen.
Jan-Erik Østlie
Krig og kriser gjør Norsk Folkehjelps 1. mai-aksjon enda viktigere
Også i år vil arbeiderbevegelsens 1. mai-aksjon gå til Norsk Folkehjelps arbeid i krigsrammede områder.
nina.hanssen@lomedia.no
jan.erik@lomedia.no
– Jeg er ekstremt stolt over det viktige arbeidet vi gjør både her hjemme og ute. Det er ekstra stas å få muligheten til å tale på en så viktig dag, sier Henriette Killi Westhrin som er i ferd med å finpusse 1.mai-talen da vi møter henne på hovedkontoret et steinkast bortenfor Youngstorget.
Hun har vært generalsekretær i Norsk Folkehjelp siden 2016. I fjor var hun en av hovedtalerne på Youngstorget på 1. mai. Det er hun også i år.
Verdens største minearbeid
Som leder av fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon har generalsekretæren reist mye det siste året. Hun har også besøkt Ukraina der de nå forbereder verdens største prosjekt innenfor humanitær minerydding i tillegg til humanitært samarbeid med lokale partnere.
– Krigen i Ukraina viser at vår beredskap er ettertraktet og nødvendig, både i Norge og internasjonalt. Men krigen og krisen der forsterker også kriser andre steder, så vi har plukket ut fire land for årets innsamlingsaksjon. Blant annet Syria, der de i tillegg til krig har opplevd en av de største jordskjelvene som rammet sivilbefolkningen ytterligere, forteller hun.
Ikke bli motløs
– Det er lett å kjenne på en motløshet, men vi lar oss inspirere av våre lokale partnere som står midt i det. De blir ikke motløse, men kjemper videre, sier hun.
Generalsekretæren mener at dette viser at det finnes håp i enhver krise selv om det er et stort og akutt behov i disse fire landene.
– Jeg vil at vi i norsk arbeiderbevegelse viser solidaritet, og at vi er på lag med folka som kjemper videre i en håpløs situasjon. Det vil inspirere dem i kampen. Jeg oppfordrer alle til å vippse og sette inn penger slik at organisasjonen kan forsterke innsatsen i de fire landene, sier hun.
Hun legger til at det finnes flere andre land som de gjerne skulle vist solidaritet med, men at en slik aksjon kan forverre situasjonen da myndighetene ville kunne angripe partnerne deres.
FOLKEHJELP: Henriette Killi Westhrin oppfordrer til solidaritet med mennesker i krig og kriser.
Jan-Erik Østlie
Må aldri glemme Palestina
Også i Palestina er situasjonen forverret, mener Westhrin etter et besøk der nylig.
– Israel har nå fått en mer høyreorientert regjering enn noensinne, og de fører en ekstrem politikk som svekker demokratiet. Blant annet har seks organisasjoner blitt terrorlistet slik at tillitsvalgte frykter raid og arrestasjoner. Det gjelder blant annet en organisasjon som kjemper for at palestinske bønder skal få tilgang til land.
– Ytringsfriheten og organisasjonsfriheten er svekket, og da lyser det en rød lampe for demokratiet også. Krigen i Ukraina har gjort at andre kriser er kommet litt i skyggen. Men i Israel er situasjonen nå ekstremt krevende for sivilbefolkningen. I Gaza må de lære små barn hvordan de skal unngå bomber og granater i sine hverdager. Det viser hvor ille dette er, sier hun.
Westhrin kom hjem med sterke opplevelser etter møter med sivilbefolkningen. Et barn kom til henne og sa: Bombene er så store, og vi barna er så små. Reisen til Palestina har gjort inntrykk på generalsekretæren.
Langsiktig arbeid
Westhrin sier at de jobber med lokale partnere i 32 land, og at i tillegg til å jobbe med folk i kriser og krig, også har fokus på organisering og mobilisering av folk for å styrke sivilsamfunn for å skape en positiv endring. Hun er ekstra takknemlig for samarbeidet med fagbevegelsen både på 1. mai, men også gjennom resten av året.
1.mai-aksjonen
Hvert år samarbeider Norsk Folkehjelp og arbeiderbevegelsen om en felles 1. mai-aksjon.
Årets aksjon «På lag med folk i krig og krise» går til Norsk Folkehjelps arbeid blant annet til Ukraina, Syria, Palestina og Colombia for trygge, rettferdige og demokratiske samfunn.
Under krig og i konflikt er lokale initiativtakere de viktigste aktørene og derfor er årets. Du kan støtte aksjonen med å gi penger til Vipps #10145
1.mai-aksjonen
Hvert år samarbeider Norsk Folkehjelp og arbeiderbevegelsen om en felles 1. mai-aksjon.
Årets aksjon «På lag med folk i krig og krise» går til Norsk Folkehjelps arbeid blant annet til Ukraina, Syria, Palestina og Colombia for trygge, rettferdige og demokratiske samfunn.
Under krig og i konflikt er lokale initiativtakere de viktigste aktørene og derfor er årets. Du kan støtte aksjonen med å gi penger til Vipps #10145
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Erlend Angelo
Nå er norske Freia-ansatte bekymret
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.
Colorbox.com
Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin
Lønna spises opp av prisveksten
NTL gikk med underskudd i 2022 og forventer det samme i 2023. Hovedkasserer Elisabeth Steen sier de må passe på utgiftssiden, og øke inntektene.
Ole Palmstrøm
Hovedkasserer: – Den økonomiske situasjonen i NTL er bekymringsfull
Butikkmedarbeider var det største yrket i 2022, men de siste ti årene har det blitt 8000 færre av dem.
Erlend Angelo, Martin Slørdal Guttormsen, Colourbox