Kvinnene i Gaza lider under krigshandlingene
Ammal Awadallah jobber for å gi palestinske kvinner et tilstrekkelig helsetilbud. – Til tider er det verdens mest krevende jobb, sier hun.
KREVENDE JOBB: Generalsekretæren Ammal Awadallah Palestinian Family Planning and Protection Association (PFPPA) jobber for å gi kvinnene på Gaza et verdig helstilbud.
Nina Hanssen
nina.hanssen@lomedia.no
– Våpenhvile. Våpenhvile. Våpenhvile. Det er hva palestinere trenger nå. Akkurat nå er 55.000 palestinske kvinner gravide og hygiene- og sanitærforholdene er uverdige, sier palestinske Ammal Awadallah (56).
Hun er generalsekretær i Palestinian Family Planning and Protection Association (PFPPA). Hun leder organisasjon som jobber for å bistå gravide kvinner og familien i en umenneskelig situasjon. Hun forteller at under okkupasjonen av Gaza har det vært umulig å sende inn folk, og vanskelig å få oversikt over hvordan gravide kvinner klarer seg.
Våpenhvile og fred
For litt siden var hun i Norge for å snakke på vegne av kvinnene som sjelden blir nevnt i nyhetsinnslagene.
– Da jeg satte meg på flyet fra Jerusalem til Oslo, reflekterte jeg over at det er 30 år siden Oslo-avtalen ble undertegnet. Det er fint at Norge har anerkjent Palestina, men det er våpenhvile og fred vi trenger nå, fastslår hun.
Da hun giftet seg, flyttet hun til Ramallah på Vestbredden og tok sin utdanning i Palestina. I dag bor hun i Jerusalem. Hun har i hele sitt liv jobbet for kvinners rettigheter, seksuell og reproduktiv helse.
– I dag har jeg verdens mest meningsfylte jobb, sier hun.
– Og til tider den mest krevende, legger hun til.
Gazas kvinner lider
Hun sier at situasjonen for mange kvinner i Gaza akkurat nå er hjerteskjærende.
– I gjennomsnitt føder rundt 180 palestinske kvinner daglig uten helsetjenester eller utstyr. Vi hører om kvinner som har tatt keisersnitt uten narkose, mange får infeksjoner og noen dør også, sier hun.
Hun forteller at mangel på vann og ernæring, samt dårlig hygiene, gjør situasjonen for menstruerende kvinner og gravide kvinner til et mareritt. Antallet spontanaborter har tredoblet seg siden oktober, men kvinnene klager ikke.
– Kvinnene prioriterer alltid sine barn, sine ektemenn, sine brødre og alle andre i familien – alle unntatt seg selv. Kvinner tror alltid at de kan klare alt. Det er vår plikt som PFPPA å sørge for at kvinners behov blir satt i forkant når de selv ikke setter seg selv i front, sier hun.
Mangler strøm og nett
Organisasjonen hennes prøver å fjernstyre arbeidet i Gaza, men akkurat nå er det ekstremt vanlig fordi det ikke er strøm eller telefon- og internettforbindelser.
– Logistikken er ekstremt utfordrende, men vi prøver med forskjellige metoder å komme i kontakt med folk hver dag, sier hun.
PFPPA har tre ansatte i staben, men har også et team på 14 medarbeidere som jobber tett med mange jordmødre, psykososialarbeidere og andre helsearbeidere.
– Vi prøver å få helsepersonalet til å besøke familiene der de er, fordi det er farlig å flytte på seg, sier hun.
Knust hjerte
Organisasjonen hun i dag leder har eksistert siden 1964 og har i mange år levert tjenester innenfor en langvarig humanitær krise. Selv har hun aldri hatt politiske verv, men har lang erfaring fra organisasjonsarbeid. Generalsekretæren er dedikert og har mange ansatte som jobber i ulike team for å hjelpe.
– Vi må jo alltid ha håpet, men akkurat nå er det tøft, sier hun.
En tåre triller nedover det ene kinnet.
– Det er så uendelig mange som lider, det er jo en humanitær katastrofe, og det knuser hjertet mitt. Samtidig er det skuffende å oppleve at hele verden vender seg bort, sier hun.
De mangler alt
Det står i FN-konvensjonen at alle mennesker, uavhengig av kjønn, har grunnleggende rettigheter. Dette inkluderer retten til frihet, verdighet, respekt og helsehjelp.
– Men akkurat nå føles det som om de grunnleggende menneskerettighetene liksom ikke gjelder for oss palestinere. Det er så urettferdig, sier hun.
Hun opplever også at spenningen mellom innbyggerne i Jerusalem har økt mens krigshandlingene pågår.
– Det er flere arrestasjoner, spenningene i hverdagen merkes og det er en annen atmosfære, sier hun.
Situasjonen i Gaza vet hun at folk i Norge kjenner til. I slutten av juni rapporterer palestinske helsemyndigheter at over 37.000 mennesker drept. Og veldig mange av dem er barn. Hele 80 prosent av befolkningen har flyktet fra hjemmene sine og de mangler alt. FN melder at det i flere områder er hungersnød og sykdomsutbrudd.
– Tenk deg å være gravid og skulle føde under disse forholdene, og ikke få hjelp fra noen rundt deg, sier hun.
Hun er ikke i tvil om hva svaret er på situasjonen.
– Våpenhvile er svaret. Før de pøser inn penger, må det bli våpenhvile – ellers er det meningsløst. Jeg kan ikke gi råd om hvordan de skal distribuere penger før det er fred, sier hun.
Oliventreet
Plutselig legger hun merke til treet på veggen bak seg Det ligner litt på oliventreet hun bærer i halsen.
– Oliventreet er et symbol på standhaftighet og motstandskraft. Uansett hva som skjer rundt det, står det sterkt. For oss palestinere representerer det også vår rett til å eksistere og kjempe for våre grunnleggende behov. Jeg er stolt av å bære dette treet og minner om at vi aldri skal gi opp kampen for det vi vet er rettferdig, sier hun.
Ammal Awadallah er takknemlig for at hun ble invitert til å holde foredrag for søskenorganisasjonen Sex og Politikk som er IPPF Norway, mens hun selv representerer IPPF Palestine, som også går under navnet PFPPA.
SYMBOL: Oliventreet er et symbol på standhaftighet og motstandskraft, forteller Ammal Awadallah, generalsekretær for Palestinian Family Planning and Protection Association. Det er viktig for henne å bære smykket med oliventreet.
Nina Hanssen
Situasjonen for palestinske kvinner
Bare en tredjedel av helsefasilitetene er igjen i Gaza, og det er mangel på medisinsk utstyr.
Kvinner som føder, står overfor risikoer på grunn av mangel på trygge fødesteder og nødvendig utstyr.
Mangel på sanitærprodukter og vann gjør det vanskelig for kvinner og jenter å opprettholde god hygiene.
Mangelen på mat og vann fører til alvorlig underernæring, noe som påvirker kvinners helse og graviditeter.
Infeksjoner, inkludert urinveisinfeksjoner, er et alvorlig problem på grunn av manglende helsetjenester og dårlige sanitære forhold.