JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stat etterlyser bedre oversikt over lønna til statsansatte

LO Stat vil følge nøye med på likelønnsutviklinga og lederlønna i staten. Men statens metode for å rapportere inn ansattes lønn til Statistisk sentralbyrå, gjør at det blir vanskelig, mener leder Egil André Aas.
GRUNNLAG: LO Stat-leder Egil André Aas (t.h.) etterlyser bedre statistikk for lønnsutviklinga til statsansatte. Her sammen med statens personaldirektør, Gisle Norheim.

GRUNNLAG: LO Stat-leder Egil André Aas (t.h.) etterlyser bedre statistikk for lønnsutviklinga til statsansatte. Her sammen med statens personaldirektør, Gisle Norheim.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

De foreløpige tallene fra Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) viser at de lønnstilleggene til de statsansatte holdt seg innenfor frontfaget.

Ansatte i staten fikk rundt 2,75 prosent i lønnsøkning ifølge statistikken, og en reallønnsvekst på 0,3 prosent.

TBU spår en prisvekst på 2,2 prosent neste år. Skal de ansatte få en reallønsøkning, må lønnstilleggene altså være større enn 2,2 prosent.

Nesten hele lønnsveksten forsvant i fjor

Mangler statistikk

Men LO Stat-leder Egil André Aas poengterer at dette ikke gjelder alle:

– De som ikke har fått lokale tillegg har ikke oppnådd gjennomsnittet. Og vi aner ikke hvor mange dette er, sier han.

Aas etterlyser at lønnsstatistikken i staten bedres. Etter en endring av måten staten rapporterer lønna til sine ansatte til Statistisk sentralbyrå i 2015, har tallgrunnlaget blitt dårligere og dårligere, ifølge LO Stat.

– Utfordringa nå, er at vi ikke får det statistikkgrunnlaget vi trenger. Blant annet får vi ikke tall på lønnsutviklingen for ulike grupper av statsansatte. Dette blir verre og verre for hvert år, sier Aas.

Over 4000 statsansatte tjener mer enn stortingsrepresentantene

Stor lederlønnsvekst

I TBU-tallene kommer det fram at ledere og administrerende direktører i offentlig forvaltning hadde en lønnsvekst på 3,3 prosent i 2018. Dette er 0,1 prosentpoeng mer enn veksten lederne i privat sektor hadde, og klart mer enn resten av arbeidslivet.

Dette skal Aas følge nøye med på:

– Vi skal gå nærmere inn i det som har skjedd med lederlønninger i offentlig sektor og finne ut hva som ligger i dette tallet. Jeg er bekymret over den utviklinga som har vært de siste årene, der topplederne stikker av lønnsmessig, sier Aas.

I TBU-rapporten står det at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn var uendra eller redusert for de forhandlingsområdene de har tall for.

Staten er ett av områdene der tallene for kvinners lønn ikke er klare, sammen med industrien og hotell- og restaurantbransjen.

– For staten kommer dette tallet senere, men det har vært en negativ utvikling her, og dette ønsker vi å sjekke ekstra nøye, sier Aas.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse