LO Stat-lederen oppfordrer til samhold og samarbeid
Egil André Aas har holdt sin siste tale som LO Stat-leder. Han oppfordrer LO-forbundene til å stå sammen om utfordringene som kommer.
ÅPNING LO Stat-leder Egil André Aas åpnet sitt siste representantskapsmøte og Kartellkonferanse tirsdag.
Alf Ragnar Olsen
anders@lomedia.no
LO Stats representantskapsmøte tirsdag markerer slutten på Egil André Aas' åtte år som leder i hovedsammenslutningen.
Senere på dagen skal det velges nye tillitsvalgte for den neste fireårsperioden.
Da Aas åpnet representantskapsmøtet, hadde han noen oppfordringer til de som skal utgjøre LO Stat i framtida. Han brukte fortida til å minne om tankene som ligger bak LO Stat:
– I 1939 samlet fem forbund seg i Oslo for å danne Statstjenestemannskartellet. Formålet var «ved samarbeid mellom disse forbund virke for større enhet og kraft i arbeidet med å fremme medlemmenes faglige, sosiale og økonomiske oppgaver», fortalte Aas.
Samhold og omorganisering
Han viste til omorganiseringen LO Stat skal igjennom det kommende året, der ansvaret for Spekter-forhandlingene skal flyttes fra LO Stat til LO sentralt fra 2. januar 2026.
– Jeg kan like godt snakke litt om det som noen kanskje vil beskrive som elefanten i rommet. Vedtaket i LOs sekretariat 2. september har skapt strid innad. Men det er ikke et punktum. Det er en stor jobb som skal gjøres framover, minner han om.
Aas tror de som skal effektuere dette vedtaket vil komme i mål, men han har et godt råd fra stifterne av Statstjenestemannskartellet i 1939:
– Vi har ivaretatt medlemmene i 85 år, og vi skal ikke slutte med det fordi LO Stat omorganiseres, oppfordrer han.
For det er nok av ting å jobbe med. LO Stat og alle statsansatte venter på resultatet fra Rikslønnsnemnda, som avgjør årets tariffoppgjør. Den er varslet onsdag. Det har også vært et av de mest krevende statsoppgjørene internt i LO Stat også.
– Men, uansett utfall: Også denne saken og konsekvensene av den må vi håndtere sammen. Sammen! Det er det som har vært oss i 85 år. Det er det som er oss i dag. Og det er det som skal være oss framover, sa Aas.
Spent på neste års valg
Aas ser fram til årets representantskapsmøte og Kartellkonferanse, selv om en mange tiår lang tradisjon med å arrangere den på Gol er brutt i år. Årets konferanse avholdes på Sundvolden hotell ved Tyrifjorden.
De neste dagene legges det opp til diskusjoner om en rekke temaer, men valget neste år blir et hovedtema. Meningsmålingene viser det blir en krevende valgkamp.
– Akkurat nå kan det virke håpløst. Men det er lenge igjen til valget. Vi har en jobb foran oss. Vi må stå tidlig opp om «morran». Helst en halvtime før «de andre», oppfordrer han.
Aas minner om hva som står på spill ved et skifte av regjering: ostehøvelkutt, full sykelønn, privatisering og midlertidige stillinger.
– Og ikke minst de som selger velgerne enkle og ikke-gjennomførbare løsninger på kompliserte spørsmål, sier han.
På toppen kommer skattedebatten, som byr Aas imot. Han syns rikingens klaging på skattenivået i Norge er hult.
– Vi skal selvsagt lytte til folk. De med skoene på. Men problemet er at vi ikke lytter i like stor grad på vanlige arbeidsfolk. Når så du en lærer, Nav-ansatte eller en helsefagarbeider på forsiden av Dagens Næringsliv fortelle hvordan deres skatteregning bør se ut?
– Takk for meg
Aas tror skatt- og ulikhetsdebatten blir viktig også i denne valgkampen, og viser til at skatt også skal finansiere den store opprustningen av beredskapen Norge skal igjennom.
– Skal vi være best mulig forberedt, må samfunnets samla ressurser mobiliseres i en total, samordna innsats. For meg blir det bakvendt om en viktig valgkampsak i år blir skattelette for de rikeste, noe som i ytterste konsekvens underminerer det arbeidet som må gjøres, sier han.
Aas avsluttet åpningen med å slå fast at det har vært en fornøyelse å lede LO Stat disse åtte årene.
Oppfordringen hans til de som skal være LO Stat framover er klar:
– Jeg håper at dere framover, både i storm og stille, bærer med dere dere teksten i den formålsparagrafen som ble vedtatt av stifterne i 1939. «Å virke for større enhet og kraft i arbeidet for å fremme og ivareta medlemsgruppenes faglige, sosiale og økonomiske oppgaver». Takk for meg.