JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Andøya og Kjevik flystasjon legges ned

LO-forbund er skuffet over forliket om langtidsplanen for Forsvaret

NTL, Norges Offisersforbund og Fellesforbundet er svært skuffet over at forliket om Langtidsplanen for forsvaret endte med en beslutning om å legge ned Andøya og Kjevik flystasjon.
TAPTE: LO-familien er skuffa over Forsvars-enigheten, som innebærer at Andøya flystasjon legges ned.

TAPTE: LO-familien er skuffa over Forsvars-enigheten, som innebærer at Andøya flystasjon legges ned.

Sissel M. Rasmussen

may.berg@lomedia.no, anders@lomedia.no

Regjeringen inngikk i går forlik om Langtidsplanen for forsvaret (LTP). Den endelige planen er ennå ikke publisert, men ifølge Norsk Tjenestemannslag Forsvaret, vil den i store trekk videreføre hovedlinjene i regjeringens opprinnelige plan.

Denne planen inneholder en nedbemanning på 1400 ansatte innen 2020, samt at HV blir redusert betraktelig. Det legges også opp reduksjon i antall baser og omfattende gevinstrealiseringer gjennom interneffektiviseringsprosesser i hele planperioden. Alle disse kuttene iverksettes for å kunne investere i kampfly, overvåkningsfly og ubåtkapasiteter.

Arbeiderpartiet og regjeringspartiene sikrer flertall for langtidsplanen for Forsvaret

SE KART: Her skal Forsvaret legge ned

Skuffet over nedleggelser

Tom-Rune Klemetsen, leder for NTL Forsvaret er overrasket over at forliket om langtidsplanen gir åpning for en så omfattende basenedleggelse og en omfattende nedbemanning i forsvaret.

Tom-Rune Klemetsen, leder i NTL Forsvaret

Tom-Rune Klemetsen, leder i NTL Forsvaret

Anette Karlsen

– Jeg er særlig skuffet over beslutningen om nedleggelse av Andøya og Kjevik flystasjon, med de konsekvensene dette medfører for arbeidstakerne, lokalsamfunnet og våre medlemmer. Selv om det ser ut til å komme noen endringer fra regjeringens opprinnelige forslag, så er vi ikke fornøyde. Vi har i den siste tiden fryktet nedleggelser av baser og at støttefunksjoner konkurranseutsettes. Nå er NTL Forsvaret spent på publiseringen av den endelige planen slik at vi får alle detaljer på bordet, sier Klemetsen.

NTL Forsvaret slåss med fakta mot basenedleggelse

Kritiserer konkurranseutsetting

Klemetsen menere at langtidsplanen vil måtte medføre omfattende, interne effektiviseringsprosesser og krav om gevinstrealisering gjennom hele planperioden på 20 år.

Han mener at regjeringen har en urealistisk tro på at konkurranseutsetting av støttefunksjoner vil spare forsvaret for store utgifter.

– Erfaringer viser derimot at konkurranseutsetting er kostnadsdrivende, reduserer leveringssikkerhet, gir kompetansetap og reduserer fleksibilitet. Det som imidlertid er mest alvorlig er at forsvaret nå mister styring og kontroll over personell og materiellressurser som er avgjørende i krise og krig, sier Klemetsen.

NTL Forsvaret frykter at en ytterligere nedbemanning vil redusere beredskapen og gi lengere reaksjonstid.

– Det er positivt at man investerer i nytt relevant materiell som overvåkningsfly, ubåter og kampfly. Det samme kan sies om endringene som er gjort fra den opprinnelige planen som eksempelvis å beholde helikoptre i Nord-Norge, samt å bevare Kystjegerkommandoen. Det er imidlertid beklagelig at en styrking av budsjettene går på bekostning av personellet og reduksjon av baser, sier Klemetsen.

Forbundsleder John Leirvaag i NTL er heller ikke fornøyd:

– Jeg er svært skuffet over at det ikke lyktes å få til en delt løsning som ville gjort det mulig å opprettholde aktiviteten på Andøya. Det hviler stor usikkerhet rundt tallmaterialet beslutningen bygger på. Jeg håpet at man hadde ventet med beslutningen til dette var blitt ryddet av veien, sier han.

NOF: Beklager nedlegging av Andøya

Norges Offisersforbund (NOF) mener det er sterkt beklagelig at forliket om forsvarets langtidsplan ikke endrer på planen om å legge ned Andøya flystasjon.

Egil Andre Aas, leder i Norges Offisersforbund.

Egil Andre Aas, leder i Norges Offisersforbund.

Ole Palmstrøm

Egil Andrè Aas, leder i NOF, mener det er sterkt beklagelig at regjeringens forslag om å legge ned Andøya flystasjon og flytte MPA-flyene (overvåkningsflyene) står fast. NOF beklager også at at Luftforsvarets utdanningsavdeling på Kjevik legges ned og at hærinvesteringer skyves ut i tid.

Han mener likevel at forliket har bidratt til at forsvarsevnen er styrket knyttet til regjeringens forslag.

NOF-lederen: – Forsvarets langtidsplan vil ramme tusenvis av arbeidstakere

– Holder ikke vann

– Knyttet til Andøya mener vi at verken de økonomiske beregningene eller faglige vurderingene knyttet særlig til luftvern holder vann. Det er også dramatisk at nedleggelsen betyr at vår kapasitet til å ta imot allierte jagerfly i Nord-Norge halveres. Det vil ha betydelig innvirkning på vår forsvarsevne, sier Aas i en pressemelding.

Han er også uenig i flyttingen av Luftforsvarets skolevirksomhet til Værnes, og mener det vil gi en betydelig merkostnad på kort sikt.

– Disse forslagene baserer seg på regnestykker som ikke er troverdige. Norges Offisersforbund vil følge opp disse vedtakene fremover, sier han.

Forbundet setter sin lit til at Stortinget kommer til å pålegge Regjeringen å besvare spørsmålene som er reist rundt det økonomiske beslutningsgrunnlaget for deler av langtidsplanen, og at Stortinget pålegger regjeringen å komme tilbake til Stortinget til våren.

– Dette arbeidet vil Norges Offisersforbund følge svært tett, sier Aas.

Landmakta gjenstår

NOF og LO har vært kritiske til at langtidsplanen vil svekke heller enn å styrke landmakten. NOF sier i pressemeldingen at forbundet tar til etterretning at en landmaktsstudie vil bli gjennomført, og legger til at det fortsatt er uklart hvilke konkrete føringer komiteen legger for utredningen.

– NOF er uansett skeptisk til at forliket later til å følge opp Regjeringens forslag om å utsette essensielle investeringer i Hæren. Dette vil medføre at hæren svekkes i påvente av at disse investeringene faktisk blir gjort, sier Aas.

NOF ser også en del lyspunkter i langtidsplanen, blant annet at Bell-helikoptrene blir på Bardufoss, og at Kystjegerkommandoen i Harstad, HV-11, Sjøheimevernet og Heimevernets befalsskole på Porsangmoen videreføres. NOF er også fornøyd med at Rygge skal bestå og at Forsvaret beholder musikkorpsene.

• Les også: Kulturdepartementet og Forsvarsdepartementet skal spleise på militærkorpsene

– En tragedie

Fellesforbundet sier i en pressemelding at forliket er en tragedie for Andøya-samfunnet.

– Vi er utrolig skuffet over Stortingsforliket om å legge ned basen for overvåkningsfly på Andøya, sier forbundsleder Jørn Eggum og forbundssekretær Hege Espe i Fellesforbundet.

De spår store konsekvenser for kompetanseklyngen som er bygget rundt flystasjonen på Andøya.

– Vi er jo inneforstått med at man også i Forsvaret må prioritere og tenke nytt, men i denne saken frykter vi at forliket vil rasere et helt samfunn, sier de.

Samtidig mener Fellesforbundet at de er fornøyde med at det blir økte ressurser til Heimeværnet og Hæren, at kystjegerkommandoen opprettholdes, at helikopterne på Bardufoss forblir og at det ble en løsning for verkstedet i Horten.

Skuffelse også i NFF

NFFs forbundsleder Rita Bråten, som selv er fra Andøya, føyer til at:

– Jeg er skuffet over at det fagligpolitiske samarbeidet mellom LO og Ap ikke gjorde at avgjørelsen på en delt løsning ble utsatt.

Gir ikke helt opp enda

LO-leder Gerd Kristiansen er svært skuffa over Andøya-vedtaket, men gir ikke opp helt enda.

– For oss i LO har de forsvarsfaglige forhold, de samfunnsmessige konsekvensene og følgene for beredskapen i nord gjort at vi har krevd en delt løsning mellom Andøya flystasjon og Evenes. Nå må vi områ oss, og se på hva som kan gjøres. Jeg gir ikke opp troen på at fornuftige argumenter skal slå igjennom til slutt, er hennes reaksjon.

LO-leder Gerd Kristiansen

LO-leder Gerd Kristiansen

Helge Rønning Birkelund

Samtidig finner hun noen ting å glede seg over.

– Vi forutsetter at dette betyr at privatiseringen av viktige funksjoner nå legges til side. Det er bra at korpsene ikke lenger er truet av nedleggelse. Totalt kommer det nå 400 nye millioner allerede i forsvarsbudsjettet for 2017, det var helt nødvendig dersom opptrappingsplanen skulle framstå som troverdig. Samtidig ligger det fortsatt inne strukturendringer og personellnedtak som burde ha vært sett i sammenheng med den varslede Landmaktutredningen, konstaterer Gerd Kristiansen, som legger til at hun forventer kraftfulle tiltak for Andøy-samfunnet for å kompensere for de mange arbeidsplassene som forsvinner.

Forsvarsavtalene på Stortinget

Regjeringspartiene Høyre og Frp er enige med Arbeiderpartiet om Forsvarets langtidsplan (LTP). Avtalen innebærer blant annet at flystasjonen på Andøya legges ned og at det altså ikke blir delt løsning med Evenes.

Samarbeidspartiene Venstre og KrF støtter ikke planen, men stiller seg bak forsvarsbudsjettet for 2017, som er første år i LTP.

Budsjettavtalen betyr 300 millioner kroner ekstra til Forsvaret neste år, samt omdisponeringer på 90 millioner.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Forsvarsavtalene på Stortinget

Regjeringspartiene Høyre og Frp er enige med Arbeiderpartiet om Forsvarets langtidsplan (LTP). Avtalen innebærer blant annet at flystasjonen på Andøya legges ned og at det altså ikke blir delt løsning med Evenes.

Samarbeidspartiene Venstre og KrF støtter ikke planen, men stiller seg bak forsvarsbudsjettet for 2017, som er første år i LTP.

Budsjettavtalen betyr 300 millioner kroner ekstra til Forsvaret neste år, samt omdisponeringer på 90 millioner.