EGEN SKY: Dr. Heike Stach leder en del av det store IT-prosjektet til den tyske staten, som blant annet innebærer innføringen av en egen statssky.
Anders Hauge-Eltvik
Offentlige IKT-tjenester
Nå får tyskerne sin egen skytjeneste for lagring av all offentlig informasjon
Den tyske staten fant det for risikabelt å kjøpe skytjenester i markedet. Nå ruller Heike Stach ut «Bundescloud» for hele offentlig sektor.
anders@lomedia.no
Tyskland gjennomfører et stort IT-prosjekt der de skal samle tjenestene i statsforvaltningen. Over 200 etater, som i dag gjerne bruker sine egne systemer, skal nå samles.
Doktor Heike Stach leder prosjektet som samler IT-tjenestene. I dette prosjektet er det 42 ulike delprosjekter for hele forvaltningen, og Bundescloud er ett av disse.
Egen statssky i Tyskland
Bundescloud blir skylagringstjenesten til offentlig sektor i Tyskland, og den utvikles og driftes i egen regi. Stach fortalte om prosjektet på eForvaltningskonferansen som har blitt avholdt i Oslo mandag og tirsdag.
p
Det var to grunner til at Tyskland valte å lage en sky på egen kjøl, forteller Stach. Den ene grunnen var et ønske om å strømlinjeforme IT-driften i forvaltningen. Den andre var at skylagring fra privat sektor gikk over til å bli basert på leie eller abonnement av tjenester. Det så den tyske staten flere problemer med.
– Når perioden er over, har du kanskje ingen garantier for at tjenestene støttes videre. Et enda verre scenario er om en skyleverandør «slår av» tjenesten. Dette er ikke vanlig, men i en krisesituasjon kan det skje. For en statsforvaltning er det en katastrofe, og vi kan ikke ha en sånn risiko, sier Stach.
Et annet argument er kontroll over egne data:
– Vi ville ikke være avhengige av eksterne leverandører. Vi ville ha suverenitet og være autonome, og styre vår egen IT også om ti år.
Stort prosjekt
Det er dyrt å lage en egen sky av et slikt omfang, bekrefter Stach. Løsningen ble å finansiere prosjektet gjennom et IT-konsolideringsprogram for hele staten.
– Vi hadde et veldig spredt datalandskap med mange IT-avdelinger som gjorde det samme. Vi ville samle dette, sier Stach.
De fikk i oppdrag fra parlamentet å lage en plan.
p
– Det tok oss to år å lage planen for en slik konsolidering, men vi lanserte prosjektet til slutt og Bundescloud var et sentralt prosjekt hele veien.
Når den er ferdig, vil det være plattform for håndtering av all sensitiv data, og for alle programmer som er kritiske for å kunne levere tjenestene.
– Vi valgte å investere pengene i egen kompetanse, egne datasentre og egen infrastruktur, sier hun.
De har måttet kjøpe tjenester fra markedet for å bygge opp systemet, og startet i det små.
I disse dager legges flere og flere tjenester inn. Skyen er oppe nå, og tjenester som servere, lagring og en del programmer er inne.
Bundescloud Box, som en slags Dropbox, er også oppe og gå i tillegg til en utviklingsplattform.
Det neste er et system for saksbehandling for hele statsforvaltningen.
– Det er et veldig stort prosjekt, for her er det mye sensitive og fortrolige dokumenter, sier hun.
Droppet private løsninger
Da skylagring begynte å bli vanlig for noen år siden, innførte Tyskland visse kriterier for hvordan disse tjenestene skulle kjøpes inn av etatene. Stach forteller at de til slutt gikk bort ifra dette, for uansett ville det innebære en risiko som er større enn om de skulle drive systemene selv.
Private leverandører nådde heller ikke opp til sikkerhetskravene Tyskland stilte. Den amerikanske lovgivningen som gjør at amerikanske myndigheter kan kreve å få data fra amerikanske selskaper selv om denne dataen finnes i andre land, gjorde det heller ikke mer fristende å bruke privat sektor.
p
– Om du vil holde på suvereniteten og autonomien din, må du ha kompetansen selv, i det minste til et visst punkt, konkluderer hun.
Det tyske forsvaret er ifølge Stach mer åpen for å bruke amerikanske selskaper enn resten av forvaltninga, noe hun forklarer med at de samhandler mye med det amerikanske forsvaret gjennom Nato.
Omstilling
Stach legger ikke skjul på at det har vært en stor endring å innføre sentralisert IT-drift, og standardiserte programmer. Hun mener begge alternativene, privat eller egenutviklet, ville kostet mye.
– Vi må bruke penger på eksterne spesialister, og disse er dyre. Men vi lærer opp våre egne ansatte for å kunne ta over. Vi forventet at det ville bli veldig dyrt, men det har ikke blitt så dyrt som vi trodde, konstaterer hun.
Bundescloud blir delt på tre lokasjoner, der hver av dem har to atskilte løp. Det skal sikre sikkerheten. Stach minner om at det svakeste punktet i et IT-system alltid avgjør hvor sikkert det er.
– Vi har sett gjennom dataangrep at de ofte starter i små etater som ikke har store sikkerhetsmiljøer. Derfra sprer angrepet seg videre. Derfor må du ha én sentral der sikkerheten er høyt prioritert, med spesialister som er høyt kvalifiserte, sier hun.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB