Kartellkonferansen:
Nå har EØS-skeptikerne i LO fått vind i seilene
EØS-snuoperasjonen i Fellesforbundet registreres med et smil om munnen hos flere LO-forbund.
Mimmi Kvisvik, Anne Finborud og Jane B. Sæthre blir mer og mer tvilende til EØS-avtalen.
Kai Hovden
helge@lomedia.no
Etter at Fellesforbundets avdeling i Bergen sjokkerte med sin snuoperasjon, har EØS-skeptikerne i LO fått vind i seilene.
Leder i Norsk Transportarbeiderforbund, Lars Johnsen, betrakter det som et gjennombrudd for EØS-motstanden i fagbevegelsen.
– Avdelingen i Bergen har vært den viktigste bastionen til ja-tilhengerne i Fellesforbundet. At denne avdelingen har snudd kan gjøre at landsmøtet kan snu og gjøre Fellesforbundet til et nei-forbund, sier Lars M. Johnsen til FriFagbevegelse.
Hans forbund får selv innflytelse når landsmøtet til Fellesforbundet skal ta avgjørelsen. De to forbundene blir slått sammen.
– Våre medlemmer blir bare klarere og klarere i sine synspunkt, sier Johnsen.
• – Si opp EØS-avtalen, krever Fellesforbundets største avdeling
Kommersialisering av velferd
– Vi har selvsagt registrert det Fellesforbundets avdeling Bergen har sagt, og selvsagt er det en interessant utvikling. Men vi andre kan ikke gjøre noe annet enn å avvente hva som skjer videre i prosessen. Dette er en prosess som forbundet selv må ha foran sitt landsmøte, sier forbundsleder i Fellesorganisasjonen (FO), Mimmi Kvisvik, til FriFagbevegelse.
Mens Fellesforbundet og industrien er opptatt av Norges markedstilgang til Europa, er det på mange måter motsatt for FO.
– Vår holdning til EØS-avtalen er basert på at det er en viktig drivkraft for kommersialiseringen av velferdstjenestene i Norge. Det er våre argumenter for å være skeptisk til at Norge skal være en del av EØS, sier Kvisvik.
– EØS-avtalen danner grunnlaget for at vi har et anbudssystem som går ut på en stor database og som gir tilgang til vårt marked og gir rom for at store internasjonale selskap kommer inn i markedet.
– Det er mange pågående prosesser, og det er vanskelig å spå hva som blir utfallet av disse. Men at Transportarbeiderforbundet tenker seg inn i Fellesforbundet gjør situasjonen ekstra spennende og interessant, mener Kvisvik.
Norsk Jernbaneforbund har som forbund ikke noe avklart syn på EØS-avtalen, men forbundsleder Jane B. Sæthre innrømmer at det er mye ved EØS-avtalen som berører jernbanens rammevilkår og arbeidslivet for øvrig.
– Det er tøffere diskusjoner knyttet til dette nå enn det var før. Jeg tror hele fagbevegelsen får vind i seilene. Det har ikke vært en selvfølge at vi har kunnet snakke om dette høyt, men nå skjer det noe. Nå tør vi også prate om det, innrømmer hun.
– Vi er skeptiske til EØS-avtalen, og blir det egentlig mer og mer. Vi har vært lojale til EØS-avtalen så langt. Men jeg må innrømme at det ikke er lett å holde på dette framover, hvis det ikke skjer dramatiske endringer, mener Sæthre.
Hun mener EU-direktivene svekker jernbanens rammevilkår over en lav sko.
– Det som tidligere har vært styrt nasjonalt, skal overføres til Brüssel og EU. De kaller det harmonisering. Men for oss innebærer det en svekkelse både for sikkerhet, opplæring og bemanning, sier Jane B. Sæthre.
Ikke gripe inn
Forbundsleder Anne Finborud Skolenes landsforbund (SL) mener norske myndigheter må ta initiativ til å endre EØS-avtalen slik at den ikke kan gripe inn mot norske tariffavtaler eller mot norsk lovgivning av betydning for arbeidstakernes rettigheter i arbeidslivet.
– Dersom dette ikke er mulig må avtalen sies opp og erstattes med mer ordinære handelsrelasjoner mellom Norge og EU, sier Anne Finborud til FriFagbevegelse.
Nyvalgt leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL), Kjersti Barsok, har ingen kommentar til saken.
Forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, står fullt og fast på linjen til LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
– Ved å ta omkamper på allerede avgjorte saker og gå til ESA i stedet for å rette seg etter norsk Høyesteretts dommer undergraves oppslutningen blant LOs medlemmer. Det bør være et kraftig signal til NHO og deres landsforeninger, har LO-lederen uttalt til media.
Flere saker fra Kartellkonferansen:
• LO Stat utfordrer statsråd Mæland til å evaluere ostehøvelreformen
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.