Nå skal renholderne gå hjemme på full lønn: – Forsvarsbygg kaster vrak på vår arbeidskraft
Forsvarsbygg opphever arbeidsplikten for renholderne Tom Enoksen og Bjørn Wiggo Nerli på Bardufoss. De skal gå hjemme og heve lønn fram til rettskraftig dom.
HAR LEVERT FRA SEG BIL OG UTSTYR: Forsvarsbygg har fritatt de to renholderne Tom Enoksen (t.h.) og Bjørn Wiggo Nerli (i midten) fra arbeidsplikten. De er enig med Ove Gamst i at deres arbeidsinnsats burde komme Forsvarsbygg og deres kunder i Forsvaret til gode.
Torgeir Bråthen
may.berg@lomedia.no
– Det er første gang i mine over 20 år som tillitsvalgt at jeg har gått fra et møte med ledelsen i Forsvarsbygg her på Bardufoss uten å ha kommet fram til en ordning eller et kompromiss. Her er det overordnet ledelse som gir direktiver, sier Ove Gamst, som har bistått de to renholderne i møtene med Forsvarsbygg siden i fjor høst.
I dag morges ble det satt punktum for konflikten mellom Forsvarsbygg og to de to oppsagte renholderne Tom Enoksen og Bjørn Wiggo Nerli. Forsvarsbygg opphever arbeidsplikten for de to. Det betyr at de to skal gå hjemme og heve sin lønn fram til en rettskraftig dom foreligger.
• To viktige endringer gjør at flere får AFP
Ny rettssak mot slutten av året
NTL har gående en rettstvist mot staten ved Forsvarsdepartementet og Forsvarsbygg på vegne av elleve renholdere som ble oppsagt etter at de reserverte seg mot å bli overført til ISS, da selskapet vant anbudet om renhold av Forsvarets bygninger og anlegg.
Renholderne tapte første runde i rettsapparatet i fjor høst, men dommen er anket. Ventelig vil den komme opp for lagmannsretten mot slutten av 2018. Tingretten besluttet at Enoksen og Nerli skulle stå i stilling mens saken pågår.
I fjor høst ble de to satt til rundvask på ubestemt tid. NTLs tillitsvalgte, i samarbeid med verneombudet, grep inn fordi dette var for tungt arbeid i lengden.
Da besluttet Forsvarsbygg at de skulle utføre daglig renhold i Forsvarsbyggs egne lokaler, arbeidsoppgaver som ISS allerede får betalt for å utføre. Det sa to de renholderne nei til.
Gjentatte møter har ikke gitt noen løsning. Mandag ble det satt strek.
Gamst er svært misfornøyd med utfallet av møtet.
Kort møte med ledelsen
– Vi fremmet jeg forslag om at guttene kunne gå tilbake til hovedrengjøring, men at vi opprettet en turnusordning som kompensasjon for ensidig og tungt arbeid, med for eksempel to uker på og ei uke fri. Denne løsningen var gjennomdiskutert med NTL og verneombudet. Men lokal ledelse hadde tydeligvis fått beskjed fra sentralt hold om at her skulle det ikke imøtekommes noe. Det ble et kort møte, som endte med at de to søkte om fritak og fikk det innvilget over bordet, sier Gamst.
Gamst synes det er forkastelig at Forsvarsbygg unnlater å sette de to til fornuftig arbeid, og i stedet sender dem hjem.
– Forsvarsbygg driver med unødvendig kasting av penger, sier Gamst.
Vemodig
Enoksen og Nerli har fortsatt å vaske rundt i Forsvarets kaserner og boliger mens konflikten har pågått. I dag leverte de inn bil og utstyr.
– Jeg synes det er vemodig at jeg ikke lenger skal få jobbe i Forsvarsbygg. Det har ikke gått opp for meg ennå at jeg ikke skal på jobb i morgen. Det er synd at det ender slik; vi vet at de er underbemannet i driften på Setermoen, og at det er nok av jobber der som vi kunne tatt tak i, sier Enoksen.
– Men vi har jo full lønn så lenge det norske folk betaler skatten sin, legger han til.
Lettet
Nerli sier at det er med blandede følelser han går fra arbeidsplassen sin i dag.
– På en måte føles det som en lettelse at vi har fått en avgjørelse. Vi har kjempet denne kampen siden oktober, uten å nå fram med noe som helst. Vi føler at Forsvarsbygg kaster vrak på vår arbeidskraft, sier Nerli.
• Renholder Tom Enoksen (48): – Det har vært en påkjenning å få høre at man er ubrukelig
• – Forsvarsbygg kunne strukket seg mye lenger for å finne løsninger for renholderne
– Forholder oss til tingrettens dom
Frifagbevegelse har spurt Forsvarsbygg hva som er grunnen til at man ikke vil gå for en turnusordning som foreslått, i stedet for at de to skal heve full lønn uten å gjøre noe.
Dette sier en ordknapp avdelingsdirektør for eiendomsforvaltning i Forsvarsbygg, David Halvorsen:
– Vi registrerer at de har kommet med forslag, men den ordningen de ønsker å gå inn på, er enn ordning vi ikke har i Forsvarsbygg. Vi må forholde oss til de turnusordninger som vi har avtalt med våre tillitsvalgte. For øvrig forholder vi oss til tingrettens dom.
– Tillitsvalgt Ove Gamst sier at han aldri har avsluttet et møte med lokal ledelse uten å ha kommet fram til en løsning eller kompromiss. Er det ledelsen sentralt som har avslått forslaget fra NTL?
– Forsvarsbygg som arbeidsgiver har tilbudt de to den løsningen de er forespeilet.
– Tom Enoksen sier at han er mer enn villig til å stille opp og jobbe for Forsvarsbygg hvis det skulle vise seg at det finnes arbeidsoppgaver. Hva har du å si til ham?
– Jeg registrerer hans vilje til å stå i arbeid, og han er selvfølgelig hjertelig velkommen tilbake til oss. Vi har tilbudt en konkret løsning innenfor regelmessig renhold, sier Halvorsen, som ikke vil kommentere påstanden fra Gamst om at Forsvarsbygg kaster egne penger når de fritar de to renholderne for arbeidsplikten.
• Millioner i pensjon står på spill for de oppsagte renholderne
• Renholderne fra Forsvarsbygg stevner ISS for retten
• Renholder i Forsvarsbygg taper 1,3 millioner i pensjon når jobben går ut på anbud
• Kun de over 60 får bli i Forsvarsbygg
05.01.2016: ISS skal vaske for Forsvaret
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.