Lofoten, Vesterålen og Senja
NTL: – La den flekken ligge
– La fisken vinne. Vi må verne Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Kjersti Barsok i NTL.
FRITT LIV: – La fisken leve, sier Kjersti Barsok i NTL om konflikten om fiskeområdene i Nord-Norge.
Ole Palmstrøm
katharina@lomedia.no
Å verne eller ikke verne gyteområdet til verdens største torskebestand er et av de store stridsspørsmålene på LO-kongressen. Kjersti Barsok, 1. nestleder i Norsk Tjenestemannslag (NTL), mener Norge må satse på nye teknologier og alternative næringer og gikk på talerstolen for å forankre det i LOs handlingsprogram.
• Her er alle våre saker fra LO-kongressen
NTL: – Vi må tenke stort
– Vi kan ikke risikere at våre kamerater i oljeindustrien skyves ut i arbeidsledighet ved et oljeprisfall. Dette handler om næringspolitikk, men også arbeidslivspolitikk. Det grønne skiftet må skje med trygghet for opparbeidede rettigheter, sier Barsok.
Hun har forståelse for at delegatene på Kongressen har ulike syn og interesser knyttet til vern av fiskeområdene, men kjemper for sin overbevisning.
– La den flekken ligge og la fisken vinne. Vi må verne Lofoten, Vesterålen og Senja
– Vi må tenke framover og tenke stort. Det er mange gode miljøvernargumenter for å verne områdene i Nord-Norge.
NTL holder kortene tett til brystet
For fire år siden ente LO-kongressen på et kompromiss om oljeutvinning. NTL var det eneste forbundet som ikke inngikk et kompromiss, men stemte imot. På spørsmål om hvilke linje de vil legge seg på i år, holder Barsok kortene tett til brystet.
– Debatten er ikke ferdig, og redaksjonskomiteen jobber fortsatt. Men dette er en kjempeviktig sak for NTL.
En grønt skifte uten økt arbeidsledighet
Bjørn Halvorsen fra NTL Sentralforvaltningen stiller seg bak Barsoks nei til oljeutvinning i Nord-Norge. Men han er også opptatt av klimautfordringene i et større perspektiv.
FRAMTIDSOPTIMIST: Bjørn Halvorsen i NTL tror lavutslippssamfunnet vil tvinge seg fram, men mener myndighetene må ta en aktiv rolle.
Ole Palmstrøm
– Den viktigste klimasaken er å få til et skifte uten at det medfører høyere arbeidsledighet, sier han.
Halvorsen argumenter for at Norge har de beste forutsetninger for å satse på grønne jobber: et høyt utdanningsnivå, et effektivt arbeidsliv og mye vind og ren vannkraft.
Han tror lavutslippssamfunnet vil tvinge seg fram, men mener myndighetene må ta en aktiv rolle i omstillingen og legge til rette for innovasjon og næringsutvikling.
– Jeg er egentlig ikke så begeistret for markedskreftene, men i denne sammenheng tror jeg markedet kommer til å etterspørre en renere energi.
Les også:
• Oljekompromisset om Lofoten, Vesterålen og Senja ligger klart
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.